עליית מדרגה במתיחות במזרח אירופה: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הורה היום (רביעי) על העברתם של 3,000 חיילים אמריקנים ליבשת המתוחה, על רקע העימות ההולך ומחריף בגבול רוסיה-אוקראינה. על פי הדיווח, 2,000 חיילים אמריקנים יישלחו מארה"ב לגרמניה ופולין ו-1,000 חיילים נוספים, המוצבים בזמן שגרה בגרמניה, יישלחו לרומניה.

המשבר במזרח אירופה - סיקור N12:

בהמשך להודעתו של ביידן, מקור בכיר בפנטגון דיווח לרשת CNN כי שליחת החיילים האמריקנים תצא לפועל כבר בימים הקרובים. עוד נטען כי הפריסה המחודשת של אותם חיילים מהווה מחווה של סולידריות ותמיכה של ארה"ב במדינות ברית נאט"ו שבאירופה, אשר חשות מאוימות על רקע התגברות האגרסיביות והתוקפנות הרוסית בגבול אוקראינה.

עוד דווח כי מעבר ל-3,000 החיילים שכבר הוחלט על פריסתם במדינות ברית נאט"ו באירופה, ייתכן כי בימים הקרובים יוחלט על שליחתם של עוד כמה אלפי לוחמים לפחות. בימים האחרונים, בעקבות הוראה של הנשיא ביידן, הוצבו 8,500 חיילים אמריקניים בכוננות גבוהה בבסיסים בארה"ב, לקראת פריסה אפשרית ביבשת אירופה, ובמקרה שבו תחליט ברית נאט"ו לפעול צבאית - אולי על רקע פלישה רוסית לאוקראינה.

3,000 הלוחמים האמריקנים, שעל הצבתם באזור המתיחות הוחלט היום, מצטרפים למספר לא מבוטל של חיילים אמריקנים שכבר שוהים על אדמת אירופה, כחלק ממשימתם בברית נאט"ו. בנוסף אליהם, מונה כוחה הצבאי של ברית עוד אלפי לוחמים ממדינות נוספות, המוכנים לפעול בטווח זמן מיידי במקרה של הפעלה צבאית.

נשיא ארה
צילום: רויטרס
ארה
צילום: רויטרס, חדשות

למרות עיבוי הכוחות האמריקניים באירופה, חשוב לזכור כי הנשיא ביידן הבהיר כבר רשמית כי גם אם תפרוץ מלחמה בין רוסיה ואוקראינה, חיילים אמריקנים לא יקחו בה חלק. עם זאת, בימים האחרונים מקשיח ביידן את עמדתו כלפי רוסיה ומרבה לאיים כי פעולה צבאית נגד אוקראינה תגרור סנקציות חריפות מצד ארה"ב ויתר מדינות המערב. על פי ההערכה, יוטלו סנקציות כבדות על מערכת הבנקאות והאנרגיה הרוסית, לרבות סנקציות אישיות על בכירים בממשל פוטין. מבחינת הרוסים, נשק יום הדין האמריקני נגדם עשוי להיות ניתוקה של רוסיה ממערכת "סוויפט" - מערכת הסליקה הבין-לאומית הגדולה בעולם המקשרת בין מערכות הבנקאות הגדולות ביותר.

המתיחות בין רוסיה ואוקראינה הולכת וגוברת בתקופה האחרונה, ובקרמלין הודיעו כי לא יהיו מוכנים להתפשר אם דרישות הביטחון שלהם לא ימולאו. ארה"ב ומדינות ברית נאט"ו כבר הודיעו למוסקווה כי לא יוכלו לקיים את דרישותיה, לרבות הבטחה כי אוקראינה לעולם לא תצטרף לנאט"ו וכן סילוקן של בולגריה ורומניה מהברית.

בימים האחרונים מפנים בקרמלין את האש לכיוונו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שביקר אתמול בקייב וטען כי "רוסיה מכוונת אקדח לראשה של אוקראינה". עוד לפני כן, ביטל ג'ונסון שיחת טלפון שתוכננה להיערך עם הנשיא פוטין, וזאת בשל העובדה שנדרש לענות לשאלות חברי פרלמנט בריטים על פרשת המסיבות בבית ראש הממשלה בלונדון. בין היתר, לעגו בקרמלין לג'ונסון וטענו כי הוא "מבולבל לחלוטין".

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון (צילום: Stefan Rousseau- WPA Pool/Getty Images)
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון|צילום: Stefan Rousseau- WPA Pool/Getty Images
כוחות צבא רוסיה בתרגיל סמוך לגבול עם אוקראינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

דובר הקרמלין אמר כי בניגוד לג'ונסון, הנשיא פוטין נכון לשוחח עם מי שיידרש במטרה להפחית את הלחץ והמתיחות, גם עם מישהו "מבולבל לחלוטין". גם שר החוץ הרוסי לעג לשרת החוץ הבריטית על כך שאמרה בטעות כי בריטניה שולחת סיוע ל"בעלות בריתה הבלטיות לאורך הים השחור". השר לברוב אמר: "גברת טראס, הידע שלך בהיסטוריה הוא כאין וכאפס בהשוואה לידע שלך בגאוגרפיה". דוברת משרד החוץ הרוסיה אמרה שאם יש מישהו שהעולם צריך להיזהר ממנו זו לא רוסיה, אלא הטיפשות והבורות של הפוליטיקאים הבריטים".

בתוך כך, בימים האחרונים הולכות ומתווספות העדויות לכך שצבא רוסיה מעמיק את התבססותו וצבירת כוחו בגבול אוקראינה. תמונות לוויין חדשות מציגות את הנוכחות הצבאית הרוסית בכמה אזורי מפתח בחזית האוקראינית - ביניהם בלארוס, מערב רוסיה וחצי האי קרים. על פי אחת ההערכות, במקרה של תקיפה רוסית צבאית - יבקש הנשיא פוטין לכבוש חלקים מאוקראינה ולנסות ליצור רצף טריטוריאלי בין מערב רוסיה וחצי האי קרים.

צבא רוסיה פורס כוחות בגבול (צילום: cnn)
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול|צילום: cnn
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול (צילום: cnn)
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול|צילום: cnn
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול (צילום: cnn)
צבא רוסיה פורס כוחות בגבול|צילום: cnn

בשבועיים האחרונים גדל מאוד ריכוז כוחות הצבא הרוסי בבלארוס, ומטעם משרדי ההגנה הרוסי והבלארוסי נטען כי פריסת הכוחות היא בסך הכול חלק מתרגיל צבאי גדול בין שתי המדינות. על פי מקסאר, סוכנות הלווינים שסיפקה את התמונות, פריסת הכוחות הרוסיים מהווה עליית מדרגה בפעילות ובמוכנות של הצבא. 

ניתן להתרשם כי ישנה עלייה משמעותית בהיקף פריסת הכוחות הרוסיים בגבולות אוקראינה בחודשים האחרונים. בחלק גדול מהמקרים ניתן להתרשם כי הכוחות מוצבים במרחק קצר למדי מהגבול, וכן כי כמה וכמה מהיחידות ביצעו תמרונים סמוכים לגבול ושיפרו את עמדותיהן.