המתיחות במזרח אירופה מגיעה לנקודת רתיחה: ראש ממשלת בריטניה ג'ונסון הודיע היום (שלישי) על הטלת סנקציות על 5 בנקים ו-3 בעלי הון רוסיים, ובמסגרתן הוחרמו כל נכסיהם בבריטניה ונאסרה כניסתם למדינה. קנצלר גרמניה שולץ הודיע על השהיית אישור הפעלת פרויקט צינור הגז הרוסי נורדסטרים 2.
לנוכח המשבר, נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי אמר כי ארצו שוקלת לנתק את היחסים הדיפלומטיים עם רוסיה מיד. הבדלנים הפרו-רוסים טענו כי צבא אוקראינה פוצץ מטען באזור דונייצק וכי שלושה אזרחים נהרגו במהלך חילופי האש. זמן קצר לאחר מכן, טנקים רוסים תועדו ברחובות.
זלנסקי הגיב על הצהרתו של נשיא רוסיה ולדמיר פוטין מאמש והוראתו לשלוח "כוחות שמירת השלום" לשטח אוקראינה. הוא אמנם הביע מסר מרגיע, ואמר כי הממשל בקייב מאמין שלא תהיה מלחמה או הסלמה רחבה, אך הוא קרא לקהיליה הבין-לאומית: "אל תמתינו להסלמה נוספת במשבר, תטילו סנקציות על רוסיה כבר עכשיו". על פי דיווח ברויטרס, האיחוד האירופי צפוי לאשר הטלת סנקציות על מוסקווה, בעקבות הכרתה במחוזות הבדלניים באוקראינה כעצמאיים.
בתוך כך, הנשיא פוטין אמר כי "רוסיה מכבדת את הריבונות של רפובליקות סובייטיות אחרות לשעבר, אך חורגת בעניין אוקראינה, מכיוון שהיא נמצאת בשליטה זרה".
ההתפתחויות ביממה האחרונה - שלב אחר שלב:
- פוטין הודיע כי הוא מכיר בעצמאות הבדלנים במחוזות דונייצק ולוהנסק
- לאחר ההכרזה, פוטין הורה להכניס "כוח לשמירת השלום" למחוזות הבדלנים
- במערב הגיבו בזעם ואיימו בסנקציות, בארצות הברית אסרו על מסחר עם מחוזות הבדלנים
- נשיא אוקראינה זלנסקי הצהיר לאחר שיחה עם ביידן כי "הגבולות של אוקראינה יישארו כמו שהם"
- באוקראינה דיווחו על 3 הרוגים בחילופי אש לאחר שהבדלנים טענו שהאוקראינים פוצצו מטען באזור דונייצק
- ג'ונסון תקף: פוטין יגלה שהוא טעה בחישוב אם יפלוש לאוקראינה
- באיחוד האירופי מעריכים: החלטה על סנקציות נגד רוסיה עשויה עשויה להתקבל כבר היום
- נשיא אוקראינה על הכרזת פוטין: שוקלים לנתק קשרים עם רוסיה
במקביל, תהה שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב, האם לאוקראינה יש זכות לריבונות מכיוון שלדבריו הממשלה בקייב אינה מייצגת את האוכלוסייה במדינה. לפי הדיווח בסוכנות הידיעות אינטרפקס, אמר השר כי "אם אנחנו מדברים על עקרון הריבונות והשלמות הטריטוריאלית, אחד המסמכים המרכזיים הוא הצהרת עקרונות המשפט הבין-לאומי הנוגע ליחסי ידידות בין עמים".
הוא האשים את אוקראינה בהפרת ההבנות מ-2014, כאשר הנשיא הנתמך על ידי מוסקבה הופל בקייב והוחלף במנהיג פרו-מערבי (מה שגרם לרוסיה לספח את חצי האי קרים של אוקראינה ולגבות התקוממות באזורים המזרחיים). "אני לא חושב שמישהו יכול לטעון שהמשטר האוקראיני, מאז ההפיכה ב-2014, מייצג את כל האנשים שחיים בשטח המדינה האוקראינית", הוסיף לברוב.
ההחלטה על סנקציות מתקרבת
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר שפוטין יגלה ש"טעה בצורה קשה בחישוב" אם יפלוש לאוקראינה. ג'ונסון הוסיף כי נראה שבמוסקווה נוטים לפלישה מלאה לאוקראינה. "אני חושב שהטרגדיה היא שפוטין הקיף את עצמו ביועצים בעלי דעות דומות שאומרים לו שאוקרינה היא לא מדינה ראויה", הסביר. שר הבריאות הבריטי האשים גם כאן את הרוסים בשיחה עם רשת "סקיי ניוז" ואיים: "בריטניה תטיל סנקציות על רוסיה".
ברויטרס דיווחו ששרי החוץ של האיחוד האירופי עשויים להחליט על הטלת סנקציות על רוסיה כבר היום אחר הצוהריים לאחר פגישה בפריז. גורם ששוחח עם סוכנות הידיעות מסר שהשרים ידונו בחבילת סנקציות נרחבת יותר מזו שתוכננה אתמול.
"רוצים שלום - אבל מוכנים להכול"
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח הלילה עם עמיתו האוקראיני ולודימיר זלנסקי ועם עמיתיו מגרמניה וצרפת, שולץ ומקרון, בהתאמה. נשיא אוקראינה מסר בהצהרה לאחר שיחתו עם ביידן ואמר כי "הגבולות הבין-לאומיים של אוקראינה יישארו כפי שהם וההצהרות הרוסיות לא משנות". לדבריו, רוסיה מפרה את הריבונות האוקראינית, לא עומדת בהסכמים הקיימים, והורסת את המאמצים הדיפלומטיים. "אנחנו מוכנים להכול. אנחנו רוצים שלום ותומכים בדיפלומטיה, אבל ההחלטה הרוסית הורסת אותה. לא ניתן דבר לאף אחד".
במהלך הלילה הורה פוטין הורה על פריסת "כוחות לשמירה על השלום" בדונייצק ובלוהנסק אחרי שהכיר בעצמאותם. מאוחר יותר, טענו עדי ראייה שהם ראו טנקים בדונייצק - אך לא אישרו שמדובר בטנקים רוסיים. לרוסים כבר היו בעבר כוחות באזור, כך שלא מדובר בפלישה הגדולה שממנה העולם חושש, אך במערב רואים בכך צעד שמגביר את המתיחות בשטח ובאו"ם הביעו צער על ההחלטה הרוסית.
המשבר בין אוקראינה לרוסיה - סיקור N12:
- פוטין הכיר בבדלנים כעצמאיים, ג'ונסון התריע ממלחמה "בתוך שעות"
- פעילות שגרירות ישראל בקייב תעבור ללבוב
- השיקולים שמניעים את פוטין במשבר
- "רוסיה מתכננת את המלחמה הגדולה ביותר מאז 1945"
כמו כן, ביידן חתם על צו שאוסר על סחר עם האזורים שהוכרזו כעצמאיים ועל השקעות בהם. בבית הלבן מסרו כי הם מתכוונים להטיל סנקציות חדשות על רוסיה ביממה הקרובה בתגובה על ההתפתחויות האחרונות. "אנו מתואמים עם בעלות הברית ועם שותפינו בנוגע להודעה הזאת", נמסר.
אחרי החלטתו של פוטין להכריז על הבדלנים בגבול עם אוקראינה כאזורים עצמאיים, ארה"ב, בריטניה וצרפת ביקשו ממועצת הביטחון של האו"ם לפעול להתכנסות חירום. הנשיאה התורנית, רוסיה, קבעה את לוחות הזמנים - והמועצה אכן התכנסה בהמשך.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
שר החוץ יאיר לפיד הנחה אתמול את שגרירות ישראל בקייב לעבור ללבוב שבמערב אוקראינה, בתום הערכת מצב ושיחות עם שורה של גורמים בין-לאומיים. "המשרד הקונסולרי בלבוב פועל להענקת מסמכי נסיעה לאזרחים ישראלים כבר מיום חמישי והוא יסייע לאזרחים המעוניינים לצאת מהמדינה למדינות השכנות, בעיקר מהמעברים היבשתיים", הודיעו במשרד החוץ.