חשש גבוה מאוד לפלישה: בעוד שנשיא רוסיה ולדימיר פוטין טוען שהוא לא רוצה לראות מלחמה באירופה, ראש הביון האסטוני אמר אמש (רביעי) כי רוסיה ממשיכה להעביר כוחות צבאיים לגבול עם אוקראינה. הוא הוסיף כי רוסיה תפתח במתקפה צבאית מוגבלת נגד אוקראינה: "המתקפה תכלול טילים". מלבד האסטונים, באיחוד האירופי הזהירו מאופציה נוספת: רוסיה נערכת לספח שטחים במזרח אוקראינה. בישראל קיימו הערכת מצב במשרד החוץ, ההערכה: אין שינוי ורגיעה.
סיקור שוטף ב-N12:
• באוקראינה לא מאמינים לרוסים: אלפי מקלטים נפתחו
• האיום הרוסי - והמסרים הסותרים מאוקראינה
• טיסת החילוץ של עובדי המדינה מאוקראינה: "פאניקה"
ראש שירותי הביון של אסטוניה, מיק מרן, טען אתמול כי רוסיה ממשיכה להעביר את כוחותיה לגבול עם אוקראינה. לדבריו, הרוסים יפתחו במתקפה צבאית מוגבלת נגד אוקראינה – מתקפה שתכלול ירי טילים וכיבוש של שטח פתוח ששייך לאוקראינה. "כרגע, ההערכה שלנו היא שהם יימנעו מערים עם אוכלוסיות גדולות, מכיוון שנדרש הרבה חיילים כדי לשלוט באזורים האלה", הסביר מרן. "אבל אין הבנה ברורה מה המקום שהחיילים הרוסים עשויים לנצל".
מרן העלה אפשרות נוספת שעשויה לקרות. הוא טוען כי רוסיה עלולה להתחיל את המתקפה מתוך שני אזורים במזרח אוקראינה שנתמכים על ידי רוסיה. לפי המודיעין האסטוני, הסלמה כזו קיימת בסבירות גבוהה. "אם רוסיה תצליח באוקראינה, זה יעודד אותה להגביר את הלחץ על המדינות הבלטיות בשנים הקרובות", אמר. "איום המלחמה הפך לכלי המדיניות העיקרי של פוטין".
על פי המודיעין של אסטוניה, ישנם כ-10 יחידות של הצבא רוסים שנעו לעבר הגבול, שם כבר נפרסו 100 יחידות צבאיות, שמוערכים בכ-170 אלף חיילים. ראש הביון האסטוני הוסיף כי חלק מהחיילים צפויים להישאר בבלארוס מעבר ל-20 בפברואר, אז אמור להסתיים התרגיל הצבאי של רוסיה, ואמר כי קיימת דאגה משמעותית לברית נאט"ו שאליה משתייכות הבלטיות.
גם משרד החוץ של ארצות הברית הצטרף לאזהרות. "יותר כוחות רוסים, ולא פחות, נמצאים על הגבול והם עובדים לעמדות לחימה", נמסר ממשרד החוץ האמריקני. הם הוסיפו כי גורמים רשמיים ברוסיה שותלים בעיתונות סיפורים שיכולים לשמש עילה לפלישה.
משרד החוץ האמריקני דחה את הטענות כי ארצות הברית ואוקראינה מפתחות נשק ביולוגי או כימי עבור שטחים שבשליטה רוסית. עוד נמסר כי לא ירד החשש מפלישה רוסית וכי הדיפלומטיה עם רוסיה תיראה שונה מאוד אם רוסיה תפלוש. "בשלב הזה עדיין נשאר חלון לדרך דיפלומטית, והוא יישאר פתוח עד ואם פוטין יחליט שלא לפלוש", נכתב בהודעה.
במקביל לאזהרות של אסטוניה והאיחוד האירופי, במשרד החוץ קיימו הערכת מצב נוספת בנושא. ההערכה בישראל היא שאין שינוי ורגיעה – יש חשש גבוה מאוד להסלמה מיידית. "אנחנו מודאגים מהשאננות של הישראלים שנשארים באוקראינה", אמר דובר משרד החוץ ליאור חייט. "חלון ההזדמנויות מצטמצם והופך צר ואנחנו קוראים להם לצאת כמה שיותר מהר".
בצל הדברים שמסר המודיעין האסטוני, ג'וזף בורל, בכיר באיחוד האירופי, הזהיר גם כן כי רוסיה נערכת לספח אזורים במערב אוקראינה. "הכרה זו תהיה הפרה ברורה של הסכמי מינסק", אמר. "התמיכה והמחויבות של האיחוד האירופי לעצמאותה, ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה בגבולותיה המוכרים הבינלאומית נותרות בלתי מעורערות".
עוד לפני הדברים של בורל, ברוסיה הצביעו בעד הבקשה של הנשיא פוטין להכיר בשטחים של דונבאס, דונייצק ולוהנסק, כשטחים שלהם.