קו הסיום: בחודשים שלפני תחילת המשחקים, עוד בחודש דצמבר, תפסה אולימפיאדת החורף בביג'ינג כותרות משום שארצות הברית ובעלות בריתה הכריזו עליה חרם דיפלומטי – בטענה שסין מדכאת את האויגרים (האוכלוסיה המוסלמית בשינגי'אנג). וושינגטון אף טענה שמדובר ברצח עם, והתחושה הייתה שהספורט לא יבלוט במשחקים האלה. N12 עם סיכום המשחקים.
מי שהגיע לסין עם תחילת המשחקים, בין אם כדי להשתתף, לנהל או לסקר את המשחקים – פשוט נדהם. הכותרות דיברו על שתי ערים שחיות אחת בתוך השניה, מבלי לקיים כל מגע ביניהן. האחת, זו העיר האולימפית שהוגדרה כבועה אטומה שבה יתקיימו המשחקים, והשנייה – עיר שבה חיי היומיום התנהלו כרגיל. הרוב המוחלט של תושבי בייג'ינג שרצו לראות את האולימפיאדה ראו אותה דרך מסכים, והדבר היחיד שהזכיר שזו סין על המסך רווי הסלאלומים ומשטחי הענק הלבנים - הן שעות השידור המוקדמות.
הדיווחים הראשונים שהגיעו מהמשחקים עסקו במלונות המבודדים, והרובוטים שהגישו מזון ומשקאות במקום בני האדם שעלולים להדביק. הספורטאים שנמצאו מאומתים לנגיף נשלחו לסגר קפדני וקיבלו מזון תפל ותנאי מחייה ירודים. המערב היה נסער מהבידודים והניתוק, וממה שהוגדר כ"לולאה סגורה", שכללה מסיכות פנים, ריסוס אינסופי של חומרי חיטוי ובדיקות קורונה קפדניות שנערכו על בסיס יומיומי.
ולמרות כל זה – סין מגדירה את משחקי בייג'ינג 2022 כהצלחה מסחררת. בעיניה, הצעדים הקיצוניים השתלמו – המאומתים שנכנסו למדינה זוהו במהירות ובודדו, והנגיף לא השפיע על המשחקים והישגי הספורטאים – גם כשהאומיקרון השתולל בעולם.
סין הייתה מרוצה גם מטבלאות המדליות, שהניבו 9 מדליות זהב, ו-15 בסך הכל, וזו התוצאה הטובה ביותר עבור המדינה באולימפיאדת החורף. מדובר בהישג שהוועד האולימפי הסיני לא רגיל אליו. במקום הראשון בטבלה ממוקמת נכון לכתיבת שורות אלה נורווגיה,ואחריה גרמניה. מה שעוד יותר הלהיב את הסינים, זו העובדה שהם מדורגים בטבלה מעל ארצות הברית. האולימפיאדה גם הפכה ספורטאים לגיבורים לאומיים בסין, כמו איילין גו מתחום גלישת סקי וילד הפלא מעולם הסנו-בורד, סו יימינג – שכבשו את המעריצים. הצופים ברוב העולם לא מכירים גם את הפנדה המצוירת בינג דון-דון, אבל מי שהוגדרה כקמע של המשחקים – מוכרת לכל ילד או גולש ברשתות החברתיות הסיניות.
לצפייה בטבלת המדליות, לחצו כאן
המשחקים האולימפיים שברו גם נתוני צפייה – כשיותר מ-600 מיליון בני אדם, שהם 40% מהאוכלוסיה הסינית, צפו באולימפיאדת החורף בטלוויזיה, והפכו את המשחקים לנצפים ביותר בהיסטוריה. מנגד, הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) הציג נתונים לפיהם הצפיה ירדה מאוד בארה"ב לעומת אולימפיאדות קודמות.
גם עבור המפלגה הקומוניסטית השלטת בסין והמנהיג שלה שי ג'ינפינג האולימפיאדה מוגדרת הישג. הנשיא הסיני תמך ודחף מאוד את הבקשה לארח את המשחקים, וביקר בעצמו במשטחי ההחלקה ובמדרונות השלג כדי לבדוק את התקדמות העבודות. עכשיו, המשחקים אף סיפקו לשי רגע של אחדות לאומית בדרך לקדנציה שלישית בלתפקידו כנשיא סין.
למרות הציפיות והחששות, המשחקים עברו בלי שערוריות פוליטיות או מחאות על זכויות אדם. בעולם שמענו על סאגת הסמים האסורים של המתעמלת האומנותית הרוסיה קאמילה ואלייבה, אולם בסין פחות התרגשו – וביקורת על המשחקים צונזרה ובדרך כלל נחסמה.
ומה עם הספורטאים הישראלים?
את ישראל ייצגו 6 ספורטאים, ולמרות שלא ראינו הישג מיוחד – הם עמדו בציפיות. התוצאה הישראלית הבולטת הייתה של גולש הסקי האלפיני ברנבש סולוש, שסיים את המקצה המשולב במקום ה-6 הכללי. "השגתי כל מה שרציתי במשחקים האלה ואפשר להגיד שהפתעתי אפילו את עצמי עם התוצאה הזו. היה לי זמן נהדר כאן בבייג'ין, פגשתי המון אנשים טובים", סיכם סולוש את הופעתו. גם יו"ר הוועד האולימפי הישראלי, יעל ארד, אמרה שהמשחקים היו טובים ומוצלחים, גם מבחינת הארגון של הסינים: "לא נתקלתי בבעיות. נכון, אם ספורטאי גילה בזמן שהוא בבייג'ין שהוא חיובי והיה צריך להילקח לבידוד זה לא אירוע נעים – אך הרבה לפני המשחקים הוועד האולימפי הבינלאומי שיחרר "פליי בוק" בו על פני 70 עמודים כל איגוד ידע מה הוא צריך לעשות במקרה של חיובי לקורונה. הלב נשבר לנוכח ספורטאים שעשו את כל הדרך ולא הצליחו להתחרות בשל בדיקות חיוביות. הלוואי שהיה ניתן למנוע את זה. האלטרנטיבה הייתה לא לקיים את המשחקים וכולם היו יוצאים מופסדים".
על ההבדלים בין אולימפיאדת הקיץ בטוקיו לאולימפיאדת החורף הוסיפה ארד: "שתיהן מאורגנות נהדר. בטוקיו היה יותר חופש תנועה וגם השמש אף פעם לא מזיקה למצב רוח. בשתי הערים היה מאמץ אדיר לניהול האירוע המורכב ביותר בעולם בכל תחום, מתנדבים מקסימים, רצון טוב והשקעה כספית אדירה. בשוליים תמיד יהיו תקלות ובעיות וכמובן עוגמות נפש, אבל בתמונה הגדולה בתקופת הקורונה לקיים את המשחקים זו בעיני ובעיני רבים האלטרנטיבה הטובה ביותר".