בית המשפט העליון של ארה"ב ביטל היום (שישי) בהחלטה דרמטית את פסיקת "רו נגד וייד" שהתירה הפלות ופתח את הדלת בפני מדינות בודדות לאסור או להגביל את יכולתן של נשים הרות לבצע הפלות. בית המשפט העליון קבע ב-1973 כי נשים הריוניות זכאיות להפלה במהלך שלושת החודשים הראשונים להריונן, תוך התרת הגבלות ואיסורים חוקיים בשליש השני והשלישי. ההשלכות של ההחלטה הדרמטית על זכויותיהן של נשים אמריקניות - וההחרגות להגבלות.
מה משמעות ההחלטה הדרמטית?
בניגוד למה שהיה נהוג עד עכשיו, כל מדינה תוכל להחליט בעצמה אם לאפשר הפלות. פסק הדין המקורי ההיסטורי מלפני 50 שנה קבע שמדינות לא יכולות לאסור הפלות בשטחיהן. ההחלטה הנוכחית מבטלת את הפסיקה וכל מדינה שתרצה בכך - תוכל לאסור הפלות בשטחה.
מה יקרה עכשיו?
בתוך כמה שבועות מרגע שהפסיקה תיכנס לתוקף - 13 מדינות יאסרו הפלות באופן מיידי ומדינות נוספות יחוקקו חוקים שמגבילים הפלות. מדינות רבות העבירו "חוקי טריגר" שייכנסו לתוקף עם ביטול פסיקת רו נגד וויד. מדינות אחרות השאירו חוקים ישנים שאסרו על הפלה לפני 1973 - וכעת יוכלו לחזור לתוקף.
מי יושפע הכי הרבה מהחלטת בית המשפט העליון?
כ-40 מיליון נשים בגיל הפוריות יחיו במדינות שבהן הגישה להפלה תהיה קשה יותר, כך לפי מכון גוטמאכר, ארגון מחקר התומך בזכות להפלה.
מה יעשו נשים במדינות שיאסרו הפלות?
נשים שירצו לעבור הפלה במדינה שאוסרת על ביצוע הפלות ייאלצו לטוס למדינות אחרות ברחבי ארה"ב שמאפשרות זאת. ארגוני הסיוע לנשים יוזמים כבר עכשיו מהלכים למתן סיוע ועזרה לאותן נשים. כמובן שלא כל הנשים יכולות לאפשר זאת כלכלית או לקחת חופש מהעבודה, בייחוד אימהות לילדים ונשים שלא יכולות לבצע את ההליך בחשאי.
מה גרם להפיכת הפסיקה ההיסטורית דווקא עכשיו?
בשנים האחרונות יותר ויותר מדינות ניסו "לאתגר" את פסק הדין רו נגד וויד מ-1973 כשהתחילו לצמצם את הזכות להפלות ולחייב בתנאים מגבילים שיהפכו את ההפלות לפחות נגישות - לא למנוע הפלות באופן גורף אלא לאסור הפלות מהשבוע השישי להיריון, לדרוש מספר ביקורים אצל רופא ולחייב בהדרכות. בעקבות ההגבלות, נסגרו מרפאות הפלות רבות ברחבי ארה"ב.
במקביל, נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ מינה בזמן כהונתו שלושה שופטים שמרנים לבית המשפט העליון, מה שסיפק לעליון רוב שמרני של שישה שופטים מול שלושה. לכן, כשהגיעה העתירה לבית המשפט, ההנחה הייתה שהרוב השמרני יבטל את הפסיקה שמאפשרת הפלות.
אילו סוגים של הגבלות ייכנסו לתוקף?
במהלך העשור האחרון, כמה מדינות ניסו גם לחוקק חוקים שהפכו הפלה לבלתי חוקית, למעט בנסיבות בודדות - בין היתר במצב שבו נשקפת סכנה לחיי האישה ההרה. חלק מהחוקים הללו בוטלו על ידי ערכאות נמוכות יותר מכיוון שהפרו את רו נגד וויד. עכשיו הם ככל הנראה יחזרו לתוקף.
בסך הכל יותר מ-20 מדינות ביצעו מהלכים להגבלת הגישה להפלות. חלק מהמדינות מתכוונות לאסור הפלות מרגע ההתעברות, בעוד שאחרות מציגות איסורים לאחר שישה שבועות של היריון או יותר.
האם יהיו החרגות להגבלות?
בחלק מהמדינות איסור ההפלות יהיה מוחלט, למעט מקרים רפואיים שיהוו סכנת חיים לאם, ולא יהיו החרגות גם במקרים של אונס או גילוי עריות. רוב המדינות הבהירו שלא יעמידו לדין נשים על ניסיון לסיים את ההיריון שלהן ויענישו ספקי הפלות ואחרים שמנסים לסייע בביצוע הפלות.