על רקע הודעת רה"מ נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד בתחילת השבוע על פירוק הממשלה וההכרזה על יציאה לבחירות, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נשאל הלילה (בין שלישי לרביעי) אם צפויים שינויים בנוגע לביקור שלו בישראל בחודש הבא, והשיב כי יבקר בישראל כמתוכנן.

עוד לפני הודעתו של ביידן, שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח עם שר החוץ ורה"מ החלופי יאיר לפיד. דובר משרד החוץ של ארה"ב, נד פרייס, טען כי השניים שוחחו על פיזור הכנסת, והוסיף כי בלינקן הביע את הערכתו לכבוד שישראל רוכשת להליכים דמוקרטיים".

נפתלי בנט וג'ו ביידן (עיבוד: רויטרס)
נפתלי בנט וג'ו ביידן|עיבוד: רויטרס

בהמשך צייץ בלינקן כי שוחח עם ראש הממשלה נפתלי בנט, ולדבריו השניים שוחחו על פיזור הכנסת ועל "שימת הדגש של ארה"ב לתהליכים דמוקרטיים". לדברי בלינקן, השניים שוחחו על "המחויבות הבלתי מעורערת של ארה"ב  ליחסים האסטרטגיים החזקים בין ארה"ב וישראל, והדאגות ההדדיות שלנו מהשפעתה המזיקה של איראן באזור". בשתי השיחות בלינקן מסר כי הנשיא ביידן מצפה לביקורו בישראל בחודש הבא.

בנוסף לישראל, ביידן צפוי לבקר בחודש הבא גם ברשות הפלסטינית. על פי דיווח בסוכנות הידיעות הרשמית של הרשות, הנשיא אבו מאזן בירך על הביקור הצפוי ואמר כי הוא מצפה שהביקור "יהווה תחנה לחיזוק היחסים הדו-צדדיים בין שתי המדינות והעמים הידידותיים, ולתרום להכנת האווירה ליצירת אופק מדיני שישיג שלום צודק ומקיף המבוסס על יסודות בין-לאומיים".

לפי סוכנות הידיעות הפלסטינית, אבו מאזן הביע את תקוותו שהביקור של ביידן יוביל למעשים בנושא פתרון שתי המדינות. לדברי אבו מאזן, בין המעשים שהוא מקווה שממשל ביידן יקיים, נכללים עצירה של הרחבת ההתנחלויות, מניעת גירוש פלסטינים משכונות בירושלים, שמירה על המעמד ההיסטורי של הר הבית, עצירת פעולות חד-צדדיות של ישראל ופתיחה מחדש של הקונסוליה האמריקנית במזרח ירושלים.

יאיר לפיד וג'ו ביידן (צילום: פלאש 90)
צילום: פלאש 90

"נשיא ארה"ב ביידן יבקר אותנו, ואני אבקש ממנו רק דבר אחד - ליישם את מה שהוא הבטיח. לא אשאל אותו שום דבר חדש, רק אשאל אותו על מה הוא ושר החוץ שלו בלינקן התחייבו בפניי", טען אבו מאזן. "הוא אמר שאנחנו שותפים ואנו מאמינים בפתרון שתי המדינות".

"הנשיא ביידן אמר לי שהוא נגד גירוש הפלסטינים ושינוי מעמדו ההיסטורי של הר הבית, נגד הרחבת ההתנחלויות ונגד פעולות חד-צדדיות של שני הצדדים, שזה הסעיף החשוב ביותר בהסכם אוסלו", המשיך ראש הרשות הפלסטינית. "אחר כך הוא גם אמר שהקונסוליה האמריקנית חייבת לחזור למזרח ירושלים, אז אני הולך להגיד לנשיא ביידן, 'בבקשה תעשה את אחד מהדברים שאמרתי, כדי שאוכל להיות בטוח שהדברים מתקדמים'''.

על רקע הבחירות בישראל אמר אבו מאזן: "אני יודע שישראל, במיוחד הממשלה שמתפטרת, וזו שלפניה וזו שלפניה, לא רוצה פתרון מדיני, אבל לפחות אנחנו רוצים צעדים בוני אמון לקראת פתרון מדיני. אנחנו רוצים שלום המבוסס על לגיטימציה בין-לאומית. אנחנו חיים בשלום וביציבות לצד ישראל". לדבריו, בלינקן הודיע לו ש"ההבטחות הללו ימומשו כשהנשיא ביידן יגיע".

יו
אבו מאזן. יידרש לגנות|צילום: רויטרס

"אנחנו רוצים שלום המבוסס על לגיטימציה בין-לאומית. אנחנו חיים בשלום וביציבות לצד ישראל. אני פונה למדינות אירופה כי אני יודע שהן מדינות שמכבדות חוק, שלום וצדק", אמר אבו מאזן במהלך אירוע חתימה על הסכם כלכלי עם האיחוד האירופי שלפיו הרשות קיבלה 224 מיליון אירו. "הסיוע שהן מעניקות לנו מצוין, אבל אתה יכול גם לעזור לנו בצד האמריקני והישראלי ללכת בדרך השלום, וכדאי לפני שיהיה מאוחר מדי".

במהלך האירוע התייחס אבו מאזן לסוגיית הבחירות ברשות הפלסטינית וטען כי האיחוד האירופי הבטיח ללחוץ על ישראל לקיים אותן בירושלים, "אך למרבה הצער זה לא קרה". מכאן לדבריו לא יוכלו להתקיים בחירות ברשות הפלסטינית.