כחודשיים אחרי שמונתה בידי שר החוץ יאיר לפיד לשליחה המיוחדת למאבק באנטישמיות ובדה-לגיטימציה – נועה תשבי שוחחה איתנו על התפקיד הרשמי, על הפערים בין ביקורת על ישראל ובין אנטישמיות, ועל הביקורת כלפיה בעקבות חוסר הניסיון הדיפלומטי.
שנים שהיא רגילה לדבר על ישראל, על אנטישמיות ועל אנטי-ישראליות, וכעת, עם מינויה הרשמי בתפקיד ללא שכר, כמי שמייצגת את ישראל בפורומים הבין-לאומיים בנושא האנטישמיות – השתתפה השבוע השחקנית בכנס באו"ם של כל השליחים המיוחדים למאבק באנטישמיות ברחבי העולם, וסיפרה על מינויה החדש בוועידת AJC (הוועד היהודי-אמריקני), אחת החשובות בעולם היהודי.
"אנשים שואלים אותי 'איך את מבדילה בין ביקורת על ישראל, ביקורת על הממשלה הישראלית או המדיניות, לבין אנטישמיות?' סיפרה תשבי. "אנטישמיות לא תיפטר, אנחנו, כולנו, מאוד ברור לנו פה כל האנשים, שאנחנו עושים איזושהי עבודה שהיא לא תיגמר, נכון? כי אנטישמיות הייתה מאז ומעולם והיא תישאר מאז ומעולם, אבל לפחות לעשות הבדל, או להזיז את הכדור קצת, קצת לכיוון אחר".
"יש הרבה דברים שצריך לעשות, גם מבחינת תמיכה בחקיקה בין-לאומית שתטפל באנטישמיות ותטפל בדה-לגיטימציה של מדינת ישראל, גם מה שקשור לרשתות החברתיות, מה שקשור למדיה", הוסיפה תשבי. "והיום יחד עם התפקיד הזה, זה נותן לי רשת יותר רחבה של קשרים ושל אנשים שאני מקווה שאני אוכל לעשות הבדל יותר רציני".
המינוי של תשבי לא עבר חלק, וכלל ביקורת בקרב דיפלומטים מנוסים על חוסר ניסיונה בשירות החוץ. רק השבוע גבות הורמו על השתתפותה בפאנל של פוקס ניוז כשליחה רשמית של המדינה, בזמן שהדיון עסק בעבירות נהיגה בשכרות של בעלה של ננסי פלוסי, בשאלה אם ביידן כשיר לרוץ שוב לנשיאות, ובתפילה בזמן אירוע ספורט.
"הנושא שעליו אנחנו מדברים זה הסטנדרט הכפול הבולט של התקשורת, ובתור ישראלית אני מכירה את זה היטב", טענה תשבי. "יש סטנדרט כפול בסיקור של ישראל, ובסיקור של הקונפליקט במזרח התיכון. וזה משהו שאני מתעסקת בוכבר זמן רב מאוד".
בקונסוליה אמרו שתשבי הקפידה לא להתעסק בנושאים הפוליטיים שעלו בפאנל, ובכל מקרה הם לא יסרבו להופיע ברשת הנצפית בארצות הברית. שאלנו את תשבי מה היא חושבת על הביקורת שהושמעה על המינוי שלה, על זה שיש דיפלומטים מנוסים שצריכים לעשות את זה, וששליחים בעולם הם אנשים שחוקרים את השואה, שיש להם איזשהו רקע בעניין.
למה דווקא למנות אותך לתפקיד הזה? שאלנו, ותשבי השיבה: "הכול בסדר, ביקורת זה דבר לגיטימי לחלוטין". חלק מהביקורות היא על העובדה שמצד אחד התפקיד של תשבי ללא שכר, אבל היא מכהנת כשליחה רשמית של משרד החוץ שממשיכה לעשות קמפיינים, זאת העבודה האחרת שהיא עושה, כי בכל זאת היא צריכה גם להתפרנס.
"אפשר לבקר ואפשר לבדוק ואפשר להסתכל ואפשר לחפש בציציות ואפשר להעביר ביקורת וזה בסדר גמור, אבל זה לא משהו שאני מתעסקת בו", השיבה. "אני עוסקת בתחום הזה של הסברה ישראלית כבר הרבה מאוד שנים".