לולה, האקטיביסטית האוקראינית הצליחה למשוך תשומת לב עולמית כשהחלה להפגין על השטיח האדום בפסטיבל קאן - כשהיא עושה זאת תוך כדי הורדת בגדיה. היא לא דרשה מאירופה לסגור את השמיים ולא ביקשה מהמערב עוד סיוע כספי או צבאי, היא זעקה לרוסים מסר: "תפסיקו לאנוס אותנו".
רק קצה הקרחון
העדויות על מקרי האונס באוקראינה מגיעות לתקשורת המערבית מידי יום. אחד האיזורים שמהם הגיעו עדויות רבות מאוד הוא מחוז קייב, שעליו ניסו להשתלט הרוסים במהלך חודש מרץ. לצד הטבח ההמוני וההרס הרב שנחשפו בערים בוצ'ה, איריפין ובורודיאנקה הסמוכות לבירה האוקראינית, התגלו גם עדויות על אלימות מינית מצד החיילים הרוסים. "יש כמה מקרים שבהם אנו משערים כי נשים נאנסו לפני שנורו למוות", אמר בראיון לגרדיאן ד"ר ולדיסלב פרוביצקי שעוסק בנתיחת גופות ואיסוף ממצאים פורנזיים במחוז קייב בקורבנות הכיבוש הרוסי.
אחת מאותן קורבנות היא קרינה ירושבה, צעירה בת 22 מבוצ'ה שירדה לקנות מצרכים במכולת. אחרי כמה שבועות שהוריה לא שמעו ממנה, להוריה נודע כי בקבוצות טלגרם מופצת תמונה של אישה שדומה לירושובה, כשהיא שוכבת ללא רוח חיים על האדמה, וורד מונח על ידה. "זה נראה כאילו היא עברה עינוי או נלחמה", אמר האב ל-CNN. "ירו לה ברגל, שמו לה חוסם עורקים ואז ירו בראשה". הוא הוסיף כי המשטרה חוקרת אם ירושבה נאנסה לפני שנרצחה.
"אין גבול לזוועות" – 700 תלונות בחודש
במהלך סוף השבוע האחרון הגיעו עדויות גם על תינוק שמת אחרי שלפי החשד נאנס על ידי חיילים רוסים. באינסיידר תיארו את האירוע בתור "אחת ההאשמות החמורות ביותר מתחילת הפלישה הרוסית, אך מקרה לא מיוחד". נציבת זכויות האדם באוקראינה לודמילה דניסובה התייחסה למקרה בהודעה שפרסמה בעמוד הטלגרם שלה, אך לא פירטה עליו: "בכל יום השירות הפסיכולוגי האוקראיני מקבל דיווחים על פשעים מיניים שגורמים לדם לקפוא. לזוועות של החיילים הרוסים אין גבול".
היא תיארה כי בשבוע שעבר, תוך שעה אחת בלבד, 10 אנשים התקשרו לדווח על אלימות מינית, 8 מהם קטינים שהעידו כי עברו אונס, בהם ילד בן 10. מאפריל ועד תחילת מאי התקבלו 700 תלונות. "ביממה אחת קיבלנו 56 שיחות", אומרת דניסובה, ומגוללת בהודעתה רשימה ארוכה של עדויות שהגיעו למוקד השירות הפסיכולוגי: "תינוקת בת שנתיים נאנסה על ידי שני אנשים. באיזיום, ילדה בת 9 נאנסה לעיני אימה, גברים בני 67 ו-78 נאנסו".
"קיבלתי דיווחים על מקרים של אלימות מינית נגד בנים וגברים באוקראינה", אומרת פאמילה פאטן, שליחה מיוחדת של האו"ם שעוסקת באלימות מינית במלחמה. במסיבת עיתונאים שקיימה בקייב בתחילת החודש, היא הוסיפה כי היא מתקשה לאסוף עדויות על מעשי סדום שנעשים בגברים: "לנשים ולילדות קשה לדווח על אונס בגלל הסטיגמות או בגלל סיבות אחרות. אבל זה אף קשה יותר עבור גברים ובנים לדווח על כך. עלינו ליצור סביבה בטוחה עבור קורבנות האלימות המינית". עוד אמרה פאטן כי עשרות מקרים כבר נחקרים, אך הזהירה כי מדובר "בקצה הקרחון".