נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי אמר אתמול (חמישי) כי רוסיה שולטת ב-20% משטחה של אוקראינה. זלנסקי אמר את הדברים במסגרת נאום משודר בפני הפרלמנט בלוקסמבורג, וטען כי בלחימה במזרח אוקראינה נהרגים מדי יום יותר מ-100 בני אדם ונפצעים 500-400. לדבריו, חזית הלחימה כעת בין רוסיה ואוקראינה משתרעת על פני יותר מ-1,000 ק"מ.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- ארה"ב מגבירה את משלוחי הנשק: תספק לאוקראינה מל"טים מתקדמים
- ארה"ב תספק משגרי רקטות מתקדמים לאוקראינה
- 115 לוחמים רוסים הודחו כי סירבו להילחם באוקראינה
- מבט מבפנים: המכה הכלכלית שספגה רוסיה במלחמה
- לראשונה מפרוץ המלחמה - זלנסקי ביקר בשדה הקרב
בימים האחרונים מתקדם צבא רוסיה בלחימה במזרח אוקראינה, ומתקרב להשלמת כיבוש עיר המפתח סברודונייצק. הבוקר עדכן המודיעין הבריטי כי הרוסים קרובים להשגת שליטה בכל העיר, שנחשבת למעוז האוקראיני הגדול והחשוב ביותר במחוז לוגנסק. בקייב חוששים כי כיבוש העיר עשוי לאפשר לצבא רוסיה לפרוץ לעבר כיבושים נוספים במחוז דונייצק.
יחד עם זאת, מעריכים בבריטניה כי הרוסים עדיין חייבים לצלוח את נהר הסבירסקי דונייץ כדי להמשיך ולהתקדם מערבה לעומק אוקראינה. כזכור, בניסיון הצליחה של הנהר לפני כמה שבועות הצליחו האוקראינים להשמיד גדוד רוסי עם קרוב ל-500 חיילים הרוגים. המכון לחקר המלחמה (ISW) העריך הבוקר כי הכוחות הרוסיים צפויים לנסות להתקדם באזור העיר לישנסק – בכדי להימנע מחציית הנהר באמצעות מעבר נחות – מה שתרם למכה הכואבת בפעם שעברה. כך או כך, ההערכה היא כי מאמץ הצליחה של הנהר צפויה להביא להאטה בהתקדמות ופגיעה במומנטום הרוסי בלחימה.
"המצב בלוגנסק מאוד מורכב, מפני שצבא רוסיה מנסה לפרוץ את קווי ההגנה שלנו מכל הצדדים", אמר סרגיי גאידיי, מושל המחוז. גאיידיי הוסיף כי המטרה של הרוסים נותרה כיבוש מוחלט של העיר סברודונייצק. "הם לא יצליחו לעשות זאת בן לילה, הם שולטים ברוב העיר אך לא בכולה. הלחימה נמשכת, והכוחות שלנו מבצעים התקפות נגד, הודפים את הרוסים – והצליחו להחזיר את השליטה בכמה אזורים בעיר".
גאיידיי אישר גם את הדיווח בנוגע לכוונתם של הרוסים להתקדם לעבר העיר לישנסק. הוא הוסיף ואמר כי הרוסים סובלים מאבדות גדולות בכוח אדם ובמשוריינים, ונאלצים להעביר לשם תגבורת ממקומות אחרים. גם בפיקוד הצבא האוקראיני דיווחו על אבדות כבדות של צבא רוסיה בלחימה, ואמרו כי במוסקווה סובלים מפגיעה אנושה במערך הרחפנים. על פי הדיווח, הרוסים נאלצו לאחרונה לפנות לעתודות הרחפנים שנמצאים ברשות מערך החירום של צבא רוסיה.
מושל מחוז דונייצק, שצפוי להפוך לזירת הקרבות הבאה בלחימה, אמר כי הכוחות הרוסיים מתקדמים לעבר העיר קרמטורסק באמצעות שני טורי התקדמות – מכיוון הערים לימן ואיזיום. עוד הוא הוסיף ואמר כי כביש הגישה לעיר לישנסק נותר עדיין בשליטת הכוחות האוקראיניים, למרות הפצצות חוזרות ונשנות מצד הרוסים.
במקביל לדברים אלה, בקרמלין התייחסו היום לדיווח כי בכוונת ארה"ב להעביר לידי אוקראינה מל"טים התקפיים מתקדמים המסוגלים לשגר טילים, ואמרו כי הדבר לא יצליח להביא לשינוי של ממש בהגדרת יעדי המלחמה של מוסקווה. "המשך אספקת הנשק לאוקראינה לא ישנה את הפרמטרים שהציבה רוסיה במבצע הצבאי באוקראינה", אמר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב.
במקביל ללחימה במזרח, יצאו אתמול הכוחות האוקראיניים למתקפת נגד בדרום המדינה, והצליחו לכבוש כ-20 כפרים במחוז חרסון. מושל המחוז עדכן כי המתקפה נמשכת והכוחות ממשיכים להתקדם דרומה. בנוסף, הרוסים שיגרו אתמול כמה טילי שיוט ארוכי טווח שפגעו באזור העיר המערבית לבוב, והצליחו לפגוע בתשתיות רכבת אסטרטגיות באזור. פיצוצים חריגים נשמעו במהלך היום גם בנמל העיר ברדיאנסק. זירה נוספת בלחימה היא מחוז זפוריז'יה, ויועצו של הנשיא זלנסקי הודיע היום כי אוקראינה תשקול להשבית את פעילות תחנת הכוח הגרעינית שם אם האזור ייפול סופית לידי הרוסים.
לקראת פתרון משבר הנפט העולמי?
העיתון "פיננשייל טיימס" דיווח היום כי ערב הסעודית העבירה בימים האחרונים מסרים למדינות המערב כי תהיה מוכנה להגדיל את תפוקת הנפט "אם הסנקציות על רוסיה יביאו לצניחת תפוקת הנפט הרוסי". הדיווח מגיע על רקע דיווח ברשת בלומברג כי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן צפוי לבקר בערב הסעודית כבר במהלך החודש הקרוב. לאחר שני הדיווחים האלה ירד מחיר הנפט העולמי ביותר מ-3%.
על רקע דיווחים רבים בימים האחרונים על צניחה במחיר הנפט הרוסי כתוצאה מהסנקציות המערביות, בקרמלין מבהירים היום כי "לא יסכימו בשום שלב למכור נפט במחיר הפסד". למרות החלטת האיחוד האירופי על הסנקציות נגד יבוא הנפט הרוסי, בקרמלין אומרים כי הם לא מעוניינים "לסגור את הצוהר" ליחסים עם אירופה.
אתמול התייחס מזכ"ל האינטרפול למלחמה באוקראינה והזהיר מפני הסכנה שהרבה מהנשק שנשלח לשדה הקרב ייפול בעתיד לידיים עברייניות, בימים שלאחר המלחמה. המזכ"ל, יורגן סטוק, דרש מהמדינות המספקות נשק לאוקראינה להגביר את אמצעי הפיקוח והשליטה על המשלוחים, מחשש לסיוע והתעצמות של גורמים עברייניים וטרוריסטיים.
כמו כן, אופ״ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, הודיע על הגדלה של 50% בתפוקה בחודשים יולי ואוגוסט - במטרה לנסות להוריד את מחירי הנפט.