"מכה רצינית להסכם הגרעין": ראש הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, רפאל גרוסי, אמר היום (חמישי) במסיבת עיתונאים שהאיראנים החלו להסיר היום 27 מצלמות מתוך כ-40 שהוצבו במתקני הגרעין – מה ש"מעלה אתגרים ויהיה בעל השפעות בעתיד".

על פי סבא"א, האיראנים מסירים צאת המצלמות בין היתר במתקני הגרעין בנתנז, באסיפהאן ובמקומות נוספים - זאת לאחר שהצלמות הוצבו במסגרת הסכם הגרעין ב-2015. לפני מסיבת העיתונאים הודיעה איראן לסוכנות שבכוונתה לנתק 20 מצלמות פיקוח נוספות ממתקני הגרעין. אתמול היא הסירה 2 מצלמות גם כן. "אנחנו במצב מתוח מאוד בנושא המו"מ על חידוש הסכם הגרעין", אמר גרוסי. "יש כמה סוגיות שלא מתקדמות עם איראן, ועכשיו נוספה בעיה חדשה. תפקידי לומר שתמונת המצב עם איראן אינה טובה". 

יו
"תפקידי לומר שתמונת המצב אינה טובה", גרוסי (ארכיון)|צילום: רויטרס

על פי גרוסי, יש פרק זמן של כחודש שבו ניתן יהיה להחזיר את הפיקוח על מתקני הגרעין באיראן: "המציאות היא שלא הצלחנו להגיע להתקדמות, אבל זה לא אומר שזה סוף הסיפור. אני מקווה שתהיה פריצת דרך. אני מוכן להגיע לאיראן אם הם ירצו לראות אותי. הבעיות עדיין שם, צריך להתמודד איתן בשקיפות".

"חלון ההזדמנויות לאיראן להחזיר את שיתוף הפעולה הוא בערך שלושה או ארבעה שבועות", המשיך. "בלי פיקוח של המצלמות לא נוכל לספק מידע. אם לא יהיה לנו מידע כזה, לא נוכל להמשיך ולדווח - ומצב כזה הוא מכה רצינית להסכם הגרעין".

ההחלטה של סבא"א נגד איראן

אתמול מועצת הנגידים של סבא"א, שמונה 35 מדינות, קיבלה החלטה לבקר את איראן על כך שלא הסבירה את עקבות האורניום שנמצאו בשלושה אתרים לא מוכרזים. רק שתי מדינות, רוסיה וסין, התנגדו להחלטה - מול 30 מדינות שהצביעו בעד ושלוש נוספות שנמנעו.

חדר מוניטורים בתחנת כוח הגרעינית בבושהר, אירן (צילום: רויטרס)
תחנת כוח גרעינית בבושהר|צילום: רויטרס

בטקסט שאישרה מועצת הנגידים, בארגון "הביעו דאגה עמוקה" על העקבות הבלתי מוסברות ושיתוף הפעולה הלא מספק של איראן, וקראו למדינה לשתף פעולה ללא דיחוי. זוהי החלטה משמעותית שחושפת את פרצופה האמיתי של איראן", הגיב ראש הממשלה נפתלי בנט. "החלטת מועצת הנגידים קובעת שאיראן אינה משתפת פעולה עם סבא"א ואינה מצייתת להוראותיה ובכך לא מאפשרת לסוכנות למלא את תפקידה החשוב ולפעול נגד פעילויות בתחום הגרעין הצבאי".

"הגינוי של הסוכנות לאנרגיה אטומית מול ניסיונות ההסתרה של איראן, ביחס לחומרים הגרעינים שנמצאו במקומות שונים ברחבי איראן, הוא צעד חשוב", הוסיף שר הביטחון בני גנץ. "שוב מתברר שאיראן היא סכנה לעולם כולו, בפיתוח הגרעין שנמשך ובפעולות טרור שהיא מפעילה ברחבי המזרח התיכון ומעבר לו".