לפחות שישה בני אדם נרצחו ויותר מ-30 נפצעו באירוע הירי הקשה אתמול (שני) בשיקגו, במהלך מצעד חגיגות 4 ביולי. בתום מצוד ממושך הצליחו הרשויות, בסיוע של יותר ממאה שוטרים, לעצור את היורה – רוברט "בובי" קרימו, בן 22.

על פי אנשי חב"ד בשיקגו, בין ההרוגים יש גם שני יהודים לא-ישראלים. ג'קי סונדהיים, חברת הקהילה היהודית בעיר, היא אחת מששת הנרצחים. "אין לנו מספיק מילים להביע את הצער העמוק על מותה של ג'קי", נמסר מבית הכנסת המקומי. היא עבדה כמורה בקהילה היהודית בעיר ועבדה בבית הכנסת בתיאום אירועים וטקסים.

ג'קי סנדהיים, אחת ההרוגות היהודיות בשיקגו (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
ג'קי סנדהיים, אחת ההרוגות היהודיות בשיקגו|צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

אשת חב"ד בהיילנד פארק, מחלה שנוויץ, סיפרה ל-N12: "אני חיה במרחק שני בלוקים מהאזור שבו התרחש הירי. המצעד יצא לדרך והיו הרבה מאוד אנשים שיצאו החוצה. זה היה יום יפה, זו מדינה טובה – ורצינו לחגוג את יום העצמאות. היו שם ילדים על אופניים, משאיות כיבוי אש עם כל האורות... יצאתי עם הילדים לראות את המצעד, ופתאום ראיתי הרבה אנשים רצים".

היא סיפרה כי מיד לקחה את הילדים והצליחה להכניס אותם לבית חב"ד הסמוך. "אמרתי לאנשים להיכנס לבתים ולהגן על עצמם. חלקם נכנסו, וחלק ברחו והתחבאו. בחוץ אני רואה את הרחוב ריק, אנשים ברחו וחששו לחייהם", סיפרה בדמעות.

מנחם סלבטיצקי, רב הקהילה הישראלית בשיקגו, סיפר ל-N12: "כולם ממש בהלם מוחלט מהאירוע, זה קרה באזור יוקרתי, שבכל זמן בשגרה מאוד רגוע ובטוח. אנשים כל הזמן פונים אלינו בפחד ודאגה, ואנו כאן בשבילם – לחזק ולעודד. אנו פונים שוב לכל הישראלים באזור שיקגו: אל תהססו להתקשר בכל שעה ובכל בקשה שלא תהיה, אנחנו לצידכם. אנו סמוכים ובטוחים ששום דבר לא ישבור את רוחנו ונצא מזה מחוזקים יותר".

אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי (צילום: AP)
אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי|צילום: AP

זואי פולצ'ק ואביה בילו יחד במצעד, ובשלב הראשון הוא חשב שקולות הנפץ הם חלק מהמופע, אבל היא מיד הבינה שמשהו אינו כשורה. "אמרתי לעצמי, משהו לא בסדר", סיפרה ל-CNN, "תפסתי אותו ורצתי. הסתכלתי לאחור, זה היה כמו ים של פאניקה, אנשים פשוט נפלו ונפלו".

סטיב טילקן סיפר שהוא מצא מחסה במרתף של חנות סמוכה יחד עם אשתו, שני נכדיה ועשרות בני אדם נוספים. לדבריו, בתחילה הוא חשב שמדובר בירי זיקוקים, אך לדבריו, נכדתו בת ה-13 מיד נשכבה על הקרקע, מתייפחת, וגם הורידה למטה את אחיה. "אשתי פשוט עמדה שם, לשנייה או שתיים, ואז צנחה על גופם של נכדיה. לא ראיתי את הקטל שהיה מאחורי, זרקתי את הגוף שלי על גופם – ואז רצנו לחנות כשהבנו שאנו לא ממוגנים ונמצאים בקו האש. ישבנו שם כמו ברווזים וכדור אחד יכול היה לעבור דרך הגוף שלנו".

אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי (צילום: רויטרס)
אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי|צילום: רויטרס

"אדם בודד ושקט, לא היו סימנים"

בדיקה של פעולותיו האחרונות של קרימו ברשת ובחינה של תחומי העניין והפעילות שלו עשויים להצביע על כך ש"הכתובת הייתה על הקיר". בין היתר הוא כתב פוסטים רבים ברשתות החברתיות שבהם הוקיר ירי המוני והרג של חפים מפשע בפומבי. בנוסף, הוא העלה בפלטפורמות אינטרנטיות רבות תכנים רווי אלימות, שנאה ועידוד של מעשי רצח המוני.

למרות זאת, פול, דודו של קרימו, סיפר שהוא לא ראה כל סימני אזהרה שיגרמו לו להאמין שאחיינו יהיה מעורב בטרגדיה כזאת. "אני שבור לב, כל כך נשבר לי הלב", סיפר. "לא היו סימנים שראיתי שעשויים היו לגרום לו לעשות זאת".

נעצר החשוד בטבח ביום העצמאות בשיקגו (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
נעצר החשוד בטבח ביום העצמאות בשיקגו|צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
רוברט
צילום: Highland Park Police Department

לדבריו, הוא מעולם לא ראה אותו מעורב במעשה אלימות כלשהו, או בהתנהגות שכזו: "אין לי שום דבר רע להגיד עליו". הוא הוסיף כי לא ידע על דעות פוליטיות או אג'נדה שהחזיק בהן. "הוא ילד שקט", אמר, "הוא בדרך כלל לבד, אדם בודד ושקט, שומר הכול לעצמו".

אירוע הירי – באחת המדינות הבטוחות בארה"ב

המשטרה המקומית ממשיכה לנסות ולגלות את מניעיו של היורה וכיצד ומהיכן השיג את הנשק שבאמצעותו ביצע את הטבח. ההלם והצער באילינוי גדולים במיוחד, מכיוון שהיא נחשבת לאחת המדינות היותר בטוחות בארה"ב.

אילינוי ממוקמת במקום השישי מבין מדינות ארה"ב שבהן חוקי בטיחות הנשק הם המחמירים והקפדניים ביותר, והתשיעית מבין המדינות ברמת הקושי של אדם להשיג נשק. ברחבי אילינוי נהוג לבצע בדיקות רקע למבקשים לרכוש נשק, פרסום אזהרות נגד גורמים עוינים והגבלות נוספות – במטרה למנוע בדיוק אירועים מהסוג הזה.

אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי (צילום: AP)
אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי|צילום: AP

טרם התבררו פרטי חקירת האירוע, ולפחות כרגע הפרטים בנוגע לנשק ולמקורו עדיין לוטים בערפל. יחד עם זאת, גורמי מעקב במדינה מעלים את האפשרות כי הנשק כלל לא הגיע מאילינוי עצמה. לדבריהם, מדובר במדינה המוקפת במדינות רבות בעלות חוקי נשק "חלשים במיוחד", וייתכן שמהן זולג נשק רב לאילינוי. ארבע מהמדינות הגובלות באילינוי – איווה, מיזורי, קנטקי וויסקונסין – אינן נמצאות ברשימת 20 המדינות בעלות חוקי הנשק הבטוחים ביותר.