האיש שתועד מגיל אפס בכל צעד, שמיליארד איש צפו בחתונתו לדיאנה לפני 41 שנים, הוא מעתה המלך - צ'ארלס השלישי. מותה של דיאנה לפני 25 שנים בדיוק פתח את הפרק השני בחייו, הפרק שאפשר לו לחזור בהדרגה לחיקה של קמילה, להוציא לאור את הקשר, וכעבור כמה שנים גם לשאת אותה לאישה, בברכת המלכה.
17 שנים חלפו מאז ועם פתיחת יובל הפלטינה הושלם המהפך, כשאליזבת הודיעה כי היא תשמח שבבוא היום קמילה תהיה מלכה-רעיה, ולא תישאר דוכסית בלבד כפי שתוכנן בהתחלה. כך לראשונה תהיה לאנגליה מלכה, שהיא גם גרושה לשעבר. קמילה הפכה את צ'ארלס מאדם קודר, רציני וממורמר, לאדם מאיר פנים וצוחק לאחר שנים שבהן כמעט לא צחק. אז איזה מלך יהיה צ'ארלס?
מותה של מלכת בריטניה - סיקור נרחב ב-N12
- המלך צ'ארלס בנאום ראשון לאומה: "אשרת אתכם בנאמנות, בכבוד ובאהבה"
- בהשתתפות אלפים: קבלת פנים למלך צ'ארלס בארמון בקינגהאם
- הממלכה באבל: המלכה אליזבת' הלכה לעולמה בגיל 96
- הילדות, ההכתרה, השערוריות והטרגדיות: סופו של עידן
ההערכות מדברות על צמצום הפורום העובד של בני משפחת המלוכה, להפגין לפחות מראית עין של חיסכון אל מול תומכי ביטול מוסד המלוכה. אין לצפות למשהו מדיני פורץ גבולות ולא למסעות חובקי-עולם, שאפיינו את אמו בראשית עידן הסילון והטלוויזיה.
צ'ארלס אולי ירקוד פה ושם, ויתחזק ודאי גם את הקשר הטוב עם אנשי הנפט ועם שליטי חצי האי ערב. לצ'ארלס יש כידוע תשוקה לנושאי אדריכלות, איכות סביבה וקיימות, ויש לשער כי ימשיך לדבר על זה במיוחד אל מול משבר האקלים. "לפעמים אתה חושב לעצמך: האם אנחנו באמת מוכרחים להתמודד עם אסונות וכאוס, לפני שנבין שעלינו לנקוט צעדים משמעותיים? והקושי בכך הוא שכשאתה כבר מנסה לעשות צעד, הרי זה מאוחר מדי".
ועידת האקלים בגלזגו אפשרה לו להפציר במנהיגי העולם לעמוד ביעדים, אבל כולם, וגם הוא, הרי יודעים שזה לא מספיק. באיזו מידה יקדם את ויליאם למשימות מלכותיות רבות יותר? האם יעניק לו בהקדם את התואר "נסיך ויילס", כפי שאמו העניקה לו כשהיה צעיר?
איזה תוכן חדש ייצוק, אם בכלל, לברכת חג המולד המסורתית המצולמת? האם יתפייס עם בנו הנסיך הארי, שעזב את המשפחה עם מייגן ועקר לארצות הברית? צ'ארלס הוא סב לחמישה נכדים -ג'ורג', שרלוט ולואי מוויליאם, ארצ'י וליליבת מהארי. רבים בממלכה ישמחו לראות את כולם שוב יחד. הסיכוי קלוש למדי.
אבל, אולי בתום ימי האבל או אחרי טקס ההכתרה, נהיה חכמים יותר. באשר לקשריו עם ישראל ועם העם היהודי, צ'ארלס ביקר בישראל בלוויה של רבין ובלוויה של פרס, שני ביקורי בזק שהוגדרו פרטיים כנציג המלכה. וכן, ביקור רשמי אחד בפורום השואה הבין-לאומי ביד ושם בירושלים. בכל פעם גם עלה לקבר סבתו, הנסיכה אליס, בהר הזיתים. לאורך השנים הוא שמר על קשרים רבים עם הקהילה היהודית, ובמיוחד עם הרב הראשי המנוח, הלורד יונתן זקס.
קמילה, מצידה, נצפתה רוקדת ויותר מפעם אחת, "הבה נגילה" עם קשישים בבתי אבות יהודיים בבריטניה. חובבי היידישקייט דלו מהארכיונים גם ידיעה מרעישה, שהתגלגלה ליישוב העברי בפלסטינה בשנת 48' - הנסיך צ'ארלס נימול בארמון בידי מוהל מדופלם, מסורת ליורשי העצר ששורשיה אי שם במלכים הקדמונים.
אם נצרף לאלה את הביקור העמוס והמוצלח של ויליאם בישראל לפני חמש שנים, אולי יקרה בסוף גם מה שלא קרה לאורך 70 שנות מלכותה של האם - ביקור רשמי של מלך בריטניה בארץ הקודש. יש אפשרות גם לצעד מרשים אחר שיהודי בריטניה מצפים לו - ביטול רשמי של צו הגירוש ליהודים שהטיל אדוארד הראשון בשנת 1290. הגירוש האלים של יהודי אנגליה שליבה את עלילות הדם באירופה, מעולם לא בוטל, וזה יכול להיות אירוע חגיגי וסמלי, ברוח הסובלנות שצ'ארלס יבקש ודאי לשוות לראשית כהונתו.
בנאומו הראשון לאומה, אמר המלך צ'ארלס כי "החברה שלנו הפכה לרב-תרבותית. דרך כל השינויים והאתגרים, האומה שלנו שגשגה, הערכים שלנו נשארו – וחייבים להישאר גם בעתיד. גם תפקידו וחובותיו של המלך נותרו", אמר המלך. הוא הוסיף כי "חונכתי להוקיר את תחושת החובה כלפי אחרים. גם עכשיו אני מתחייב לקיים את העקרונות החוקתיים שעומדים בלב האומה שלנו. אני אשתדל לשרת אתכם בנאמנות, בכבוד ובאהבה".
לאחר מכן התייחס המלך לבני משפחת המלוכה, ואמר כי "זהו זמן של שינוי עבור משפחתי". על בת זוגו המלכה קמילה אמר כי "היא תהיה מסורה לתפקיד". כמו כן, המלך סיפר כי הוא גאה בנסיך ויליאם ובנסיכה קייט, וביקש להביע את אהבתו לנסיך הארי ולרעייתו מייגן, שחייהם מעבר לים.
"בצערנו, אנא נזכור את המלכה אליזבת' ונשאב כוח מהאור שלה. התמיכה הציבורית חשובה לי יותר משאני יכול להביע", הוסיף המלך. "לאמא היקרה שלי – אני פשוט רוצה לומר לך תודה". הוא הוסיף: "המלכה היוותה השראה וחיה את חייה היטב. היא התחייבה להקדיש את חייה למען אנשיה – זו הייתה מחויבות אישית ועמוקה. מסירותה לתפקיד מעולם לא פסקה".