"ב-12 החודשים האחרונים ספגו מיליוני אפגנים גל חדש של קשיים, כולל מקרי רעב רבים, אבטלה ועוני בכמעט כלל החברה", טוענים ארגונים המייצגים את מרבית הסוכנויות הגדולות הפועלות באפגניסטן. "ל-95% מהאוכלוסייה אין מספיק מזון, נשים ונערות סובלות באופן לא פרופורציונלי, הדיווחים מצביעים כי משפחות נקרעות בין הכרעות בלתי אפשריות כדי לשרוד. המדינה מתקיימת על אספקת סיוע הומניטרי שלא מספיקה, המועברת לרוב בכסף מזומן - בניגוד למדיניות של סיוע ופיתוח ארוך טווח שיספיק כדי לשלם, למשל, את משכורותיהם של מורים ועובדי בתי החולים ולשמור על תפקוד התשתית של השירותים הציבוריים".
שנה חלפה מאז השתלט ארגון הטאליבאן על אפגניסטן, במקביל לנסיגת הצבא האמריקני מהמדינה לאחר 20 שנה. עם העלייה לשלטון הודיעו בטאליבאן, הארגון המוסלמי הקיצוני הדוגל במדינת ההלכה המוסלמית, כי יעניקו חנינה לכל האזרחים, כולל אלה שהיו קשורים לשלטון הישן במדינה. למרות זאת, במהלך השנה האחרונה נרשמה עלייה אדירה במעשי הפגיעה באזרחים מצד גורמי הטאליבאן בממשלה, ומצד גורמים נוספים.
הנתונים מצטרפים לשורה ארוכה של פגיעות של הטאליבאן בזכויות האדם הבסיסיות של אנשיו ברחבי המדינה. המספרים הגדולים עשויים להפתיע אפילו את המבקרים הגדולים ביותר של התנועה הקיצונית.
במקביל לאלימות הקשה שזינקה בשנה האחרונה, חווה האוכלוסייה האפגנית שקיעה כלכלית דרמטית שמשפיעה על כל האזרחים, זינוק בבעיית ההתמכרות לסמים בקרב כל שכבות האוכלוסייה והמשך החרם הבלתי נגמר על נשים ונערות, שנאסר עליהן ללמוד בבתי הספר ומוסדות החינוך, לצד פגיעה אדירה בזכויות נוספות שלהן.
במהלך 12 החודשים האחרונים תועדו ברחבי אפגניסטן קרוב לאלף תקריות אלימות של פגיעה באזרחים. פילוח המספר הזה מלמד שיותר מחצי מהתקריות נגרמו על ידי אנשי הטאליבאן. חביב ח'אן, מי שעומד מאחורי ריכוז הנתונים, אמר לרשת Sky News שהנתונים בפועל עשויים להיות גבוהים הרבה יותר, והצביע על הקושי שבתיעוד ומעקב באפגניסטן לאורך השנה האחרונה.
אלימות הטאליבאן:
- 21.02.22: אנשי הטאליבאן פתחו באש לעבר רכב שנסע בעיר הראט ורצחו שלושה בני אדם שנסעו בו, ובהם גם קצין משטרה לשעבר.
- חודש מרץ: אישה נהרגה וכמה בני אדם נפצעו לאחר שאנשי הטאליבאן פתחו באש לעבר רכב שלא עצר כנדרש בנקודת הביקורת סמוך לעיר קנדהאר. על פי כלי תקשורת מקומיים, מדובר באנשים שנסעו כדי לרכוש מזון.
- 12.04.22: קבוצה של נשים ונערות נעצרו על ידי אנשי הטאליבאן והוכו בעיר לאשקר גה, במחוז הלמנד. עדי ראייה טוענים כי הנשים הוכו בעקבות טענות על הבגדים שלבשו ובשל העובדה שלא זכו לליווי של גבר.
- 19.06.22: קצין לשעבר בצבא אפגניסטן, שהיה חלק מכוחות הביטחון של הממשלה בימים שלפני עליית הטאליבאן – נעצר בבירה קאבול, חווה עינויים קשים, ולבסוף נרצח.
על פי הממצאים, במהלך השנה האחרונה אחראי הטאליבאן לכ-56% ממקרי האלימות שחווים האזרחים במדינה – קרוב ל-550 מקרים. לשם השוואה, ארגון דאעש שביצע באפגניסטן כמה פיגועים אדירים השנה – אחראי רק ל-51 מקרים. מחברי הדוח מצביעים על חיסולים ממוקדים, אלימות מינית וכפייה - כחלק מהאמצעים שנוקט הטאליבאן.
"למרות שהם הודיעו כי יעניקו חנינה לכולם, בפועל הטאליבאן פוגע בשיטתיות בכל מי שמזוהה ונתפס כקשור לממשלת אפגניסטן הקודמת ולכל אחד מכוחות הביטחון בימים שלפני הנסיגה האמריקנית", אמר ח'אן. בנוסף, הוא הבהיר כי הטאליבאן פוגע באופן מיוחד בנשים, פעילי זכויות אדם ועיתונאים.
בסך הכול, מאז נסיגת האמריקנים מאפגניסטן, חלה ירידה בכמות התקריות האלימות במדינה. יחד עם זאת, חלה עלייה במספר התקריות שבהן מעורבים אזרחים ובני אדם לא חמושים. ככל הנראה, עד לעליית הטאליבאן, החיכוכים האלימים היו בעיקר במהלך קרבות בין כוחות הביטחון לארגוני הטרור השונים, כולל דאעש ואל-קאעידה.
כלל החוקרים מצביעים על עלייה של ממש בתופעת החיסולים הישירים והממוקדים של אזרחים, ומייחסים רבים מהם לטאליבאן. ברחבי העולם ממשיכים להביע דאגה מהתנהלות הטאליבאן בשלטון, וניכר כי "נעשה מאמץ מוגבל בלבד" כדי להתמודד עם הביקורת הבין-לאומית בגין הפרת זכויות האדם באפגניסטן.
דובר הטאליבאן הגיב לפניית Sky News: "אנו מגינים על הכבוד, הרכוש והחיים של האזרחים. אנו לא מבצעים כל הפרות של זכויות נגדם. למה שנעשה זאת? הם האזרחים שלנו".
שנה חלפה – ומנסים להבין את עומק המשבר
שנה לאחר השתלטות הטאליבאן על אפגניסטן, קבוצה של 32 ארגונים אפגניים ובין-לאומיים דוחקים בקהילה הבינלאומית לא לנטוש את תושבי המדינה, אלא לפעול לטיפול בשורשי המשבר הכלכלי שבה, זכויות האדם והגברת הסיוע ההומניטרי שרק הולך ומחמיר. לדבריהם, המרחק האידיאולוגי העמוק בין הטאליבאן לקהילה הבין-לאומית מפיל מיליוני אפגנים לעוני.
הארגונים קוראים לניסוח "מפת דרכים ברורה שתוביל לשיקום הפונקציות הבסיסיות של הבנק המרכזי במדינה, ולשחרור נכסיה הקפואים של אפגניסטן בחו"ל ובעיקר בארה"ב". בנוסף, גוברת הקריאה להפצת שטרות אפגניים שחסרים מאוד במדינה - שהודפסו בפולין אך לא נשלחו בשל החרם והסנקציות נגד ממשלת הטאליבאן.
השיחות על שחרור נכסי הבנק המרכזי תקועות כבר חודשים. התנאי של המערב להסרת הסנקציות הוא קידום ממשלה הרבה יותר מגוונת באפגניסטן, מתן זכויות שוות לנשים ונערות, כולל הזכות לשוב ללימודים במוסדות החינוך, ומתן אפשרות ממשל עצמאי למיעוטים במדינה. האיחוד האירופי חזר על הדרישות האלה שוב ושוב, כולל בהודעה שפורסמה אמש.