הבריחה מרוסיה: ההודעה של ממשלת פינלנד בנוגע להגבלת כניסת האזרחים הרוסים למדינה, כנראה לא הפתיעה את אזרחי הפדרציה הרוסית. מאז שעות הבוקר של יום רביעי מתנהל במדינה מסע נגד הזמן ליציאה מהארץ - דרך האוויר ודרך היבשה.
"הלב שלי צנח כשקיבלתי את השיחה מלשכת הגיוס, אבל ידעתי שאין לי זמן לרחמים עצמיים", סיפר לגרדיאן אולג, בן 29, סמל במילואים שהחליט לברוח מרוסיה לקזחסטן. הוא הוסיף כי ארז את חפציו במהירות וקנה כרטיס טיסה בכיוון אחד לעיר ארנבורג שקרובה לגבול הקזחי. "אין לי מושג מתי אדרוך ברוסיה שוב", הוא אמר בעודו מתייחס לעונש המאסר על מי שמקבל צו גיוס למילואים ומחליט להשתמט.
ככל שהפאניקה גדלה, כך משתרכים התורים למעברי הגבול היבשתיים. על פי העדויות שהגיעו לידי CNN, התור במעבר הגבול הקזחי עומד על 10 שעות המתנה. גם במונגוליה ובפינלנד נרשמים עומסים, והיציאה מרוסיה למדינות אלה הופכת מסובכת משעה לשעה. כך למשל בפינלנד, שגובלת עם רוסיה בצפון, הודיעו כי יגבילו את כניסת האזרחים למדינה, וזאת אחרי שדווח כי 6,000 אזרחים רוסים נכנסו למדינה ביום חמישי. מעבר הגבול היבשתי עם פינלנד נותר אחת מנקודות הכניסה הבודדות של הרוסים לאירופה, זאת לאחר ששורת מדינות אירופיות סגרו את שעריה בפני האזרחים הרוסים בתגובה על הפלישה.
במקביל, באתרי סוכנויות הנסיעות הרוסיים ניתן לראות עלייה דרמטית בביקוש לטיסות מחוץ למדינה, בייחוד למקומות שלא דורשים ויזה מאזרחים רוסים. בין היתר הרוסים נוסעים לאוזבקיסטן, ארמניה, טורקיה ואיחוד האמירויות. גם ישראל שלא דורשת ויזה מהרוסים הפכה ליעד פופולארי, ומחירי הכרטיסים הרקיעו שחקים.
נכון להיום, הכרטיס הזול ביותר ליציאה מרוסיה לישראל עולה יותר מ-5,000 שקלים והוא כולל טיסה של 30 שעות דרך אתיופיה. כרטיסים לנתב"ג דרך יעדים קרובים יותר עולים אלפי ועשרות אלפי שקלים: טיסה דרך טורקיה תעלה יותר מ-6,000 שקלי ועשויה להגיע גם ל-14 אלף שקלים, ומחירי טיסות ממוסקווה לנתב"ג דרך איחוד האמירויות הגיעו גם ליותר מ-23 אלף שקלים. בישראל כבר מתכוננים לקליטת גל עלייה חדש מרוסיה בגלל המלחמה, וכמה משרדים קיימו השבוע דיון בנושא.
הבהלה של הרוסים מתפשטת אף על פי שעדיין לא הטילו הגבלות על יציאה מגבולות המדינה, והחוק הרוסי קובע כי מי שמקבל את הזימון ללשכת הגיוס – מחויב להתקשר ולהודיע שקיבל את ההודעה. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר במענה לשאלות כתבים כי עדיין לא יכול להגיד אם הגבולות ייסגרו בפני מי שעשוי לקבל צו גיוס. "יש הוראות שונות בנושא הזה, צריך להתאזר בסבלנות. ההסברים יגיעו בהמשך". גם שרת התיירות של מוסקווה זרינה דוגוזובה אמרה כי נכון לשעה זו אין הגבלות על נסיעות של רוסים מחוץ למדינה.
בעקבות ההכרזה של פוטין על גיוס חלקי של מערך המילואים השבוע, התקיימו הפגנות ברחבי המדינה, ובהן נעצרו מאות בני אדם. אף על פי שיש מי שלא מפחד להביע את עמדתו נגד הקרמלין, אנשים עדיין חוששים להמשיך לחיות בתוך רוסיה. "אני לא תומך במה שקורה, ולכן החלטתי לעזוב", סיפר איוון, קצין רוסי במילואים שברח לבת בריתה של רוסיה, בלארוס. "הרגשתי שהדלתות נסגרות ואם לא אעזוב מיד - לא אוכל לעזוב מאוחר יותר". הוא סיפר ל-CNN שחברים אחרים שלו, כאלה עם משפחה וילדים, לא היו מסוגלים לארוז ולברוח אף על פי שהיו רוצים לעשות זאת.
"עבורי, ההודעה על הגיוס הייתה קו אדום", סיפר לגרדיאן איליה שעובד בממשלה במוסקווה. "מחר כבר אהיה בקזחסטן". אבל לא רק גברים מחליטים לברוח מרוסיה - אף על פי שצווי הגיוס חלים רק עליהם, גם נשים רבות החליטו שלא להישאר במדינה. טטאינה, רופאה מהעיר אירקוצק סיפרה לגרדיאן שהחליטה לנסוע לאזרבייג'ן: "אני יודעת שרופאים צריכים לטפל באנשים, זו החובה שלנו. אבל אני מאמינה שכשהמלחמה הזו תיגמר - פחות אנשים ימותו".
במקביל ברוסיה מתארגנות קבוצות מחתרתיות שמוכרות פטורים מזויפים משירות המכונים "כרטיס לבן". בין היתר הקבוצה "צווים - לא מתגייסים" שהוקמה ומפיצה תעודות שלכאורה עשויות לפטור את המחזיקים מהם מגיוס מילואים. ברשת סקיי ניוז הבהירו כי השתמטות משירות מילואים נחשבת לעבירה על החוק, אבל תעודות כאלה יכולות לעזור לדחות את השירות במקרים מסוימים, לרוב על רקע רפואי.
ועדיין, תהליך הגיוס הרוסי מקרטע. על פי הדיווחים באתר האופוזיציה "מדוזה" המתנגד לקרמלין, פוטין רוצה לגייס למלחמה יותר ממיליון מילואימניקים. עם זאת, במכון האמריקני לחקר המלחמה ISW דווח כי רוסיה חווה בעיות מערכתיות בגיוס מערך המילואים ללחימה באוקראינה. לפי העדכון האחרון של המכון, לשכות הגיוס מגייסות אוכלוסיות שלא עומדות בקריטריונים שפרסם הקרמלין - בעוד פוטין ושויגו אמרו כי קודם כל יגויסו אנשי מילואים ששירתו במערך הלוחם, ברוסיה מדווח כי במקום מגייסים סטודנטים, אנשים מבוגרים ועובדי תעשיות צבאיות, וזאת אף על פי שהודיעו כי פלחי אוכלוסיה אלה יקבלו פטור מגיוס.
עוד מדווחים באתרי האופוזיציה כי מרבית המתגייסים מגיעים מהפריפריה הרוסית, ולאו דווקא מהערים הגדולות והמרכזיות. כדי לעודד את אחוזי הגיוס שם בקרמלין אף השיקו קמפיין בהשתתפות דוגמניות ובלוגריות שישכנעו את הציבור הרוסי כי מגייסים רק מעט מילואימניקים לשירות. כך למשל אחת הבלוגריות משווה את המגויסים לדובוני גומי או לחטיף צ'יפס, כדי להראות שהגיוס הוא רק "טיפה בים", וזאת באמצעות שימוש בהאשטג #בלי_פאניקה.
כך למשל בלוגרים מהעיר חברובסק שבמזרח רוסיה, על הגבול עם סין, מזכירים כי מוסקווה רוצה לגייס "רק" 300 אלף איש - כלומר רק אחוז אחד מתוך 25 מיליון האנשים שעלולים להיות נתונים לגיוס כללי. כך הבלוגרים מציגים רק אחוז אחד מתוך חבילת ממתקים, ומדגישים כי מדובר בכמות זניחה של מגויסים.