אמג'ד אמיני, אביה של מהסה אמיני בת ה-22 שהוכתה למוות על ידי משטרת הצניעות האיראנית, התייחס אתמול (רביעי) למקרה, ותקף את הרשויות על כך שלא נתנו לו לראות את גופת בתו.
גורמים איראנים רשמיים טוענים כי אמיני נפטרה לאחר שלקתה בהתקף לב, אך משפחתה דיווחה כי לא היו לה שום בעיות לבביות, ואביה סבור כי הרשויות משקרות לגבי נסיבות מותה. "הם מספרים שקרים. הכול שקר... לא משנה כמה התחננתי, הם לא נתנו לי לראות את הבת שלי", אמר אמג'ד אמיני ל-BBC באיראן.
כמו כן, הוסיף אמג'ד שכאשר צפה בגופת בתו לקראת הלוויתה, היא הייתה עטופה כולה למעט כפות רגליה ופניה. "אין לי מושג מה הם עשו לה", אמר.
המהומות שהחלו בימים האחרונים באיראן מסרבות להירגע. לפחות 17 בני אדם נהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון האיראניים, שפרצו בעקבות מותה של אמיני. בנוסף, לפחות איש משטרה אחד נהרג ועוד ארבעה נפצעו במהלך העימותים. ההערכה היא כי עשרות ואולי אף מאות בני אדם נעצרו. ברשתות החברתיות נפוצו תיעודים רבים של המחאות, ובהם קריאות קשות בגנות המשטר האיסלאמי.
בשלב זה נראה כי המחאות עדיין רחוקות מסיום, וההערכה היא כי מדובר בגל המחאות החמור ביותר באיראן במהלך השנה האחרונה לפחות. העובדה כי מדובר במחאה על בשל סוגיות אזרחיות וחברתיות, ולא סוגיות כלכליות – עשויה להיות מה שמצליח לגייס גם אזרחים מהמעמד הבינוני באיראן, ולא רק עניים.
בתוך כך, בארגון לזכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" דורשים ממנהיגי העולם, המתכנסים בימים אלה בעצרת הכללית של האו"ם, לתמוך בקריאות להקמת מנגנון חקירה בין-לאומי עצמאי כדי לטפל במשבר השורר באיראן, ולהטיל את האחריות על אלו שזוכים לחסינות מפניה כעת. בנוסף, אמנסטי אינטרנשיונל אספה ראיות על השימוש הבלתי חוקי של הכוחות האיראניים בקליעים שונים, בגז מדמיע, בתותחי מים ובאלות כדי לפזר את המפגינים.
Mahsa Amini's mother at the moment of burial. Iran, kurdistan, Saghez. pic.twitter.com/pizRVHJnTr
— Kaveh Ghoreishi (@KavehGhoreishi) September 18, 2022
Unprecedented scenes in Iran: woman sits on top of utility box and cuts her hair in main square in Kerman to protest death of Mahsa Amini after her arrest by the morality police. People clap their hands and chant “Death to the dictator.” #مهسا_امینی pic.twitter.com/2oyuKV80Ac
— Golnaz Esfandiari (@GEsfandiari) September 20, 2022
"ביטויי הזעם העולמיים והאמפתיה על מותה של מהסא אמיני חייבים להיות מלווים בצעדים קונקרטיים של הקהילה הבין-לאומית לטיפול במשבר ובחסינות המערכתית שמאפשרת עינויים, הוצאות להורג ללא משפט ורציחות בלתי חוקיות אחרות על ידי הרשויות האיראניות להימשך ללא הפסקה, גם בתוך חומות הכלא ובמהלך הפגנות", אמרה דיאנה אלטהאווי, סגנית מנהלת המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי. "הדיכוי האכזרי של השלטונות האיראניים נגד ההפגנות עולה בקנה אחד עם נאומו של איברהים ראיסי באו"ם".