המחאה מסלימה: אזרחי איראן רבים המשיכו להפגין על מותה של הצעירה האיראנית ממוצא כורדי מהסא אמיני שהוכתה למוות על ידי משטרת הצניעות – ובסוף השבוע הצטרפו למחאות גם סטודנטים רבים מכל רחבי המדינה. התסיסה הציבורית היא הגדולה ביותר שנראתה במדינה מאז שנת 2019, ועל פי דיווחים נהרגו עשרות בני אדם ביום שישי בלבד.

המחאה לא מראה סימני רגיעה – ובימים האחרונים נמשכו העימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון האיראניים. בנוסף, על אף גל המעצרים, הפחדות המשטר והירי המסיבי, הנשים הצעירות לא חוששות ויוצאות לרחובות ללא החיג'אב, שהפך לסמל המאבק. על פי כלי תקשורת המקורב למשמרות המהפכה - 93% מהמשתתפים באירועי המחאה הם בני 25 ומטה.

 

 

ארגוני סטודנטים, ביותר מ-100 אוניברסיטאות וקמפוסים ברחבי המדינה, פתחו בשביתה על הדיכוי האלים של המחאות על ידי כוחות הביטחון. בנוסף, אנשי אקדמיה בכירים חתמו על עצומה לשחרור סטודנטים שנעצרו. "כולם צריכים להעריך סטודנטים שמוכנים להקריב את עצמם ולשלם את המחיר כדי להגן על החירות, הצדק וכבוד האדם", נכתב בעצומה.

לאחר כמה ימים שבהם היה נדמה כי המחאה נחלשת ואף הגיעה לכדי מיצוי - חזרת הסטודנטים ללימודים הפריחה רוח מחודשת במפרשי ההפגנות והמהומות. במקביל לסטודנטים ששובתים ומוחים, גם מרצים רבים מצטרפים למחאה. אירוע דרמטי במחאות מהימים האחרונים היא ההודעה של אנשי דת ממכללות דתיות בערים החשובות קום, משהד וטהראן - נגד המנהיג ח'אמנאי, שאף הטילו ספק בכשירותו הדתית ויכולתו לכהן בתפקיד.

מספר ההרוגים המדויק אינו ידוע בשלב זה, אך סביר כי הוא מתקרב ל-100. לפי הטלוויזיה האיראנית הממלכתית, במחאות ביום שישי נהרגו 19 בני אדם, כולל אנשי ביטחון שנהרגו מירי מפגינים לעבר תחנת משטרה בזהדאן שבדרום מזרח המדינה. בנוסף, עדכן המשטר כי מפקד ביחידת המודיעין של משמרות המהפכה נהרג, לצד שני קצינים בכירים נוספים.

ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" הודיע כי במחאות נהרגו לפחות 52 בני אדם ונפצעו מאות, וארגוני זכויות אדם נוספים מצביעים על מספרים גבוהים יותר. יתר על כן, מסר הארגון כי עשרות פעילים, בהם סטודנטים ואומנים, נעצרו על ידי הרשויות.

הפגנות הזדהות ותמיכה עם העם האיראני התקיימו בשורת ערים ברחבי העולם, ובהם לונדון, מדריד, רומא, פריז, סיאול, סטוקהולם, סידני, לוס אנג'לס וניו יורק. בתוך כך, בערים הכורדיות בהן פרצו המחאות קראו התושבים לקדם מהלך של אי תשלום מס לשלטון והמפלגות הכורדיות הצהירו על תמיכתן בנשים האיראניות.

"חופש לאיראן": הפגנות תמיכה בעם האיראני בלונדון|צילום: רויטרס

בשבוע שעבר טרח הנשיא ראיסי, הנתפס כאחראי להחמרת הדיכוי נגד אזרחים באיראן עוד לפני המחאה, לפנות אל הציבור ולומר לו כך: "אם למישהו יש השקפה מנוגדת בנושא מסוים, אין שום בעיה שיביע אותה. עם זאת, פגיעה בביטחון המדינה, יצירת כאוס וסיכון חיי התושבים ורכושם לא יעלו על הדעת בשום מקום בעולם".