האם איראן והמעצמות בדרך לחידוש השיחות להחייאת הסכם הגרעין? שר החוץ של איראן חוסין אמיר עבדאלהיאן נפגש הבוקר (שלישי) בירדן עם ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, ועם אנריקה מורה, סגנו של בורל ונציג האיחוד האירופי לשיחות הגרעין עם איראן. עבדאללהיאן אמר אתמול הפסגה בירדן עשויה להיות "הזדמנות טובה" לחידוש שיחות המשא ומתן.
למרות הקפאת השיחות במהלך חודש ספטמבר, לאחר שהמערב טען כי איראן הציגה "דרישות לא הגיוניות" במשא ומתן, הן עדיין לא נזנחו לחלוטין. בחודש אוקטובר אמרו בארה"ב "שיחות הגרעין הן לא בסדר העדיפויות שלנו כרגע", אולם באיחוד האירופי מדגישים שוב ושוב כי יש להמשיך במאמצי השיחות.
#Iran FM @Amirabdolahian and EU FP chief @JosepBorrellF meeting in Amman lasted 2 hours where Iranian FM said Tehran is ready to conclude #ViennaTalks based on the draft achieved as a result of months of difficult and intensive negotiations. pic.twitter.com/zTff54M9GZ
— Abas Aslani (@AbasAslani) December 20, 2022
השבוע הסתיים ביקור של משלחת מטעם הסוכנות לאנרגיה אטומית באיראן, במה שעשוי להתברר כסנונית ראשונה במאמצים לחידוש המגעים בין הצדדים. השבוע אמר כמאל ח'ראזי, אחד מיועציו הבכירים של מנהיג איראן עלי ח'אמנהאי, כי כל הסוגיות מול המערב נפתרו – למעט דרישתה של איראן לסגור את חקירות סבא"א בעניין שרידי האורניום שנמצאו במתקני גרעין בלתי מוכרזים באיראן.
ח'ראזי אמר כי הוא מקווה שהסוגייה היחידה שעוד נותרה על הפרק ומונעת את חידוש הסכם הגרעין "תיפתר במהלך ביקורה של משלחת סבא"א בטהראן". עוד הוא אמר כי "איראן מסוגלת לפתח נשק גרעיני, אך אינה מעוניינת בכך".
בורל חוזר ואומר בתקופה האחרונה כי הסכם הגרעין היא הדרך היחידה למנוע מאיראן לפתח נשק גרעיני. הוא גם התייחס לאחרונה לביקורת הגדולה על איראן בשל העובדה כי לאורך שלושת החודשים האחרונים היא מדכאת באלימות קשה את הפגנות מחאת החיג'אב בשטחה, וכן בשל העובדה כי בחודש האחרונים היא מחמשת את רוסיה ומעבירה אליה מל"טים ואולי גם נשק ואמל"ח נוספים. לאחר הפגישה הבוקר עם עבדאללהיאן, הוא אמר שהוא קרא לאיראן לעצור את הדיכוי האלים של המפגינים ואת החימוש של רוסיה.
בורל הבהיר כי יש לראות את סוגיית הגרעין של איראן בנפרד מיתר הסוגיות שמעסיקות את המערב בעניינה. למרות זאת, בארה"ב ומדינות אירופה גוברת בשבועות האחרונים הביקורת על טהראן, על רקע שתי ההוצאות להורג של מפגינים, וההערכה כי הוצאות להורג נוספות צפויות בהמשך. בבירות רבות באירופה גם מתקשים לקבל את העובדה שאיראן מחמשת את רוסיה, ורק אתמול הודיע נשיא אוקראינה זלנסקי כי רוסיה קיבלה מאיראן משלוח חדש של 250 מל"טים.
מבחינתה של איראן, חזרה להסכם הגרעין כעת עשויה להיות קלף חשוב לצרכים פנימיים, דווקא כעת. על רקע מחאות החיג'אב שמתקיימות כבר יותר משלושה חודשים ברחבי המדינה, ערך הריאל האיראני נשחק בשיעור דרמטי של כ-20%, ונע כעת על ערך של כ-400 אלף ריאל לדולר אחד.
עכשיו, יותר מתמיד, ייתכן שבטהראן מעוניינים בהטבות הכלכליות הגלומות בחזרה להסכם הגרעין. האינפלציה האיראנית נעה סביב שיעור של כ-50%, ומחיר הרכבים הוכפל בשלושת החודשים האחרונים.
באיחוד האירופי מביעים דאגה מאפשרות שאיראן, שלאורך התקופה האחרונה הרחיבה מאוד את היקף העשרת האורניום שלה במתקנים בנתנז ובפורדו, עשויה להתקדם שלב ולהתחיל להעשיר אורניום לרמה צבאית של 90%. לפני פחות מחודש הודיעה סבא"א כי איראן הגדילה באופן ניכר את כמות האורניום המועשר בשיעור של 60% שברשותה.
בתקופה האחרונה, על רקע שלל הסוגיות האיראניות שמעסיקות את ארה"ב ואירופה, הוטלו שורת סנקציות חדשות על טהראן. למרות זאת, גם במערב מבינים כבר כי אין אפשרות אמיתית להשפיע על תוכנית הגרעין באיראן באמצעות סנקציות בלבד, ומנגד גם מבינים, ככל הנראה, כי חזרה להסכם הגרעין המקורי בנקודת הזמן הנוכחית עשויה להיות בעייתית, בלשון המעטה. מצידה של איראן, למרות שהביעה רשמית את נכונותה לחדש את השיחות – בפועל היא אינה מציגה מעשים שיש בהם כדי לשכנע כי היא אכן נכונה לוויתורים הדרושים לחזרה להסכם.