לאחר כמה ימים של מחאות נרחבות בערים ואזורים רבים, הלילה (בין שני לשלישי) נרשמה רגיעה דרמטית במהומות נגד מדיניות הקורונה בסין. על פי הדיווחים, הרשויות הזרימו כוחות משטרה ואבטחה גדולים למרכזי הערים, לעתים בליווי רכבי צבא, במטרה לבלום את המחאות שכבר היו מי שכינו אותם כנרחבות ביותר מאז אירועי כיכר טייאננמן בשנת 1989.
בסין מבהירים הבוקר כי על רקע העלייה בנתוני ההידבקות בקורונה, יאיצו בתקופה הקרובה את המאמצים לחסן את בני האוכלוסייה המבוגרת. במשרד החוץ בבייג'ינג התייחסו גם הבוקר לפרשת מעצרו של עיתונאי ה-BBC אד לורנס במחאות בשנגחאי, ואמרו כי "עיתונאים לא צריכים לעסוק בדברים שאינם קשורים לעבודתם".
משרד החוץ הסיני הבהיר כי סין היא "מדינת חוק", וכל אירועי ההפגנה והמחאה מותרים במסגרת החוק. על רשת BBC אמרו הסיניים כי הם "נהנים לשחק את הקורבן", ועל הגינויים מבריטניה אמרו שמדובר ב"מוסר כפול", שכן לטענתם, גם הממשלה הבריטית דיכאה באלימות וכוחניות את אירועי מחאת הקורונה בתחומה של הממלכה.
בסוכנות הידיעות רויטרס מדווחים על כך שהמשטרה בבירה בייג'ינג מבצעת מעצרים שרירותיים רבים, ורק לאחר המעצר מבררים אם יש להמשיך ולהחזיק באותו אדם, או שיש לשחרר אותו. "יש יותר מדי שוטרים, המשטרה הגיעה לבדוק את תעודת הזהות של אחת מחברותיי, ואז לקחה אותה – ושיחררה אותה אחרי כמה שעות", סיפר תושב בייג'ינג.
יובל וינרב, אנליסט עצמאי ומפיק הפודקאסט "להבין את סין", אומר הבוקר כי היקף ההפגנות בסין הצטמצם מאוד, אך המחאה עדיין ממש לא הסתיימה. לדבריו, עצירת ההפגנות התאפשרה בראש ובראשונה באמצעות "מכונת הצנזורה הסינית", שנכנסה לפעולה בהילוך גבוה.
וינרב כותב כי "זה קורה במרחב הפיזי ובמרחב הדיגיטלי יחדיו. שוטרים במדים ולא במדים מסתובבים בהפגנות, מבצעים מעצרים של מי שנתפסים כדומיננטיים בהן, ודואגים גם לדרוש מכל מי שמצלם – למחוק את התמונות".
עדכון מהמחאות בסין:
— Yuval Weinreb 于威 (@yuval_weinreb) November 29, 2022
מכונת הצנזורה הסינית נכנסה אתמול לפעולה בהילוך גבוה, כצפוי.
זה קורה במרחב הפיזי ובמרחב הדיגיטלי יחדיו.
שוטרים במדים ולא במדים מסתובבים בהפגנות, מבצעים מעצרים של מי שנתפסים כדומיננטיים בהן - ודואגים גם לדרוש מכל מי שמצלם למחוק את התמונות.
/1 pic.twitter.com/8FiYnFqRuF
"יש דיווחים על מעצרים של מי שרק מצלם – בעיקר למען יראו וייראו", כותב וינרב. במקביל לדברים האלה, אתמול דיווח עיתונאי ה-DW הגרמני כי המשטרה בשנגחאי החלה לעצור אזרחים באופן שרירותי ולבדוק במכשיריהם הסלולריים אם יש להם אפליקציות של רשתות חברתיות כמו טלגרם, אינסטגרם וטוויטר, ואם הם עשו בהן שימוש בימים האחרונים כדי לשתף תכנים הקשורים להפגנות.
עוד הוא כותב, כי עד כה לא נראה שהמשטרה נוקטת באלימות פיזית נגד המפגינים, מעבר למעצרים שמבוצעים. "בניגוד למה שאולי נפוץ בתפיסה של המדיה המערבית, אלימות נגד המפגינים, לפחות בפומבי, היא ממש לא שיטת הפעולה החביבה על הממשל – שמבין היטב שזה עשוי להדליק את המחאות, באותה מידה שעשוי לצנן אותן. כל עוד הממשל ירגיש שהוא יכול להשתלט על המצב ללא אלימות קשה – הוא יעדיף לעשות זאת כך".