שר החוץ אלי כהן נפגש היום (שלישי) עם מקבילתו הגרמנית, אנאלנה ברבוק, בברלין. שרת החוץ הגרמנית שיתפה בתום הפגישה את העיתונאים בנושאים בהם השניים דנו, ובהם: עונש מוות למחבלים, המהפכה המשפטית שהממשלה מקדמת, התחמשותה הגרעינית של איראן, פלישת רוסיה לאוקראינה וגם האירועים בחווארה שקרו שלשום.

"אנחנו מצירים על קורבנות האירועים האלימים בכפר הפלסטיני", אמרה השרה אחרי שהזכירה את גם את הפיגועים שהביאו למותם של אזרחים ישראלים. "פעולות כאלה של תוקפנות ונקמנות רק מציתים אש במצב מתוח גם ככה, האחראים צריכים לעמוד למשפט. זה האינטרס של ישראל שהתושבים בגדה המערבית ועזה יחיו בשלום". כהן הדגיש את קורבנות הפיגועים בשלושת הימים האחרונים וביקש מהשרה "להפעיל לחץ על ההנהגה הפלסטינית שתפסיק לתמוך בטרור ולשלם למחבלים".

אלי כהן בפגישה שלו בברלין עם שרת החוץ (צילום: רויטרס)
כהן ושרת החוץ הגרמנית|צילום: רויטרס

בקשר לטיפול בטרור מצד ישראל, השרה הזכירה את החוק השנוי במחלוקת שאושר לאחרונה בוועדת השרים: "הילדים בגרמניה לומדים בבית הספר שישראל השתמשה רק פעם אחת בעונש המוות - נגד אדולף אייכמן. העובדה שישראל לא משתמשת בעונש המוות עומדת לזכותה של ישראל ושינויים שכאלה, מהווים טעות, אני אומרת זו כחברה של ישראל".

שרת החוץ התייחסה גם למהפכה המשפטית שהממשלה מקדמת והביעה את דאגתה. "לא אכחיש שאנחנו בחו"ל מודאגים מחלק מתוכניות החקיקה בישראל", אמרה ברבוק והסבירה: "בין הערכים המאחדים בינינו נמצאת ההגנה על עקרונות חוקתיים כמו עצמאות הרשות השופטת. מדינות רבות רואות בישראל מופת לדמוקרטיה. בדמוקרטיות חזקות יש מערכת משפטית עצמאית".

רכבים שרופים מהתפרעויות בחווארה (צילום: אריק מרמור, פלאש 90)
קיבלה התייחסות בפגישה, חווארה|צילום: אריק מרמור, פלאש 90

השר כהן ניסה להרגיע את חששותיה של ברבוק ואמר כי "בישראל כל אחד יכול להגיד מה שהוא חושב מתי שירצה - זה יהיה המצב גם בעתיד. מערכת המשפט שלנו תחזק את הדמוקרטיה הישראלית. אני גאה לחיות בדמוקרטיה כמו שלנו שבה אנשים יכולים גם להפגין ליד הבית שלי". עם זאת, בנוכע לשאלות שעלו בקשר לדיווחים על התחייבות ישראלית להקפאת הבנייה בשטחים כהן אמר שהממשלה מתכוונת להמשיך לבנות בשטחים, כמו "הממשלה הקודמת".

בין הנושאים שעלו בפגישה, עלתה גם המלחמה בין רוסיה ואוקראינה. בהצהרה שקצת שוברת את העמימות הישראלית בנושא, כהן אמר כי העובדה שביקר בקייב היא מסר "ברור" לכך שישראל עומדת לצידה של אוקראינה "מהיום הראשון". בנוסף אמר כי ישראל מגנה באופן ברור את ה"תוקפנות הרוסית" וכי ישנן תוכניות להגדיל את הסיוע ההומינטרי וכי ישראל מוכנה לשתף את חברותיה באיחוד בידע בתחום האנרגיה וביטחון בכדי לעזור.