פריז, עיר יפה מאוד בדרך כלל שלקראת בוא האביב מתמלאת בתיירים, אולם השבוע היא בעיקר מוצפת בזבל מסריח. המבקרים נאלצים לסתום פעמים רבות את האף ברחובות הבירה הצרפתית, שחלקם אף נחסמו על ידי גבעות של שקיות אשפה שהולכת ונערמות. אוספי האשפה והנהגים הם בין המגזרים הרבים ששובתים במחאה על רפורמת הפנסיה שהנשיא עמנואל מקרון דוחף לאישור בפרלמנט – שעיקרה הוא העלאת גיל הפרישה מ-62 ל-64.

ברחובות רבים בפריז, כולל אתרי התיירות המובילים, הפחים המצחינים עולים על גדותיהם וחוסמים מדרכות שלמות. ליד מגדל אייפל, סביב כיכר טרוקדרו ברובע ה-16, הר של אשפה מטריד בעיניים ובאף של הפריזאים והתיירים כאחד. ליד שער הניצחון ולאורך שדרות השאנז אליזה האשפה דווקא לא הצטברה לכאלה כמויות, אבל אפילו שם, הסועדים נאלצים לאכול במרחק מטרים בודדים משקי אשפה מפוצצים.

לכלוך וזבל ברחובות פריז (צילום: רויטרס)
לכלוך וזבל ברחובות פריז|צילום: רויטרס
לכלוך וזבל ברחובות פריז (צילום: רויטרס)
לכלוך וזבל ברחובות פריז|צילום: רויטרס

"אתה מצפה שפריז תהיה יפה, וכשאתה רואה את האשפה - זה מגעיל", אמר התייר הספרדי עמנואל סאווייר לרויטרס. "אם ניתקל בעוד זבל, כנראה שנבקר בחלקים אחרים של העיר, כי אנחנו לא רוצים להריח את זה", אמרה התיירת הקנדית שיינה פוטר. ברחובות הצרים של הרובע השישי, הכניסות לבניינים נחסמו כמעט לחלוטין על ידי ערמות האשפה. אן-מארי, בת ה-68, זמרת ורקדנית לשעבר, אמרה: "ניסיתי ליצור כמה שפחות זבל, אבל אין לי ברירה אלא להוריד את שקית האשפה שלי ולהוסיף אותה לערמה. הצבעתי לעמנואל מקרון ואני תומכת ברפורמות הפנסיה שלו, אבל אני מבינה את החששות של אוספי האשפה ולמה הם עושים את זה".

לפי עיריית פריז, קיימים יותר מ-7,000 טון של פסולת שלא נאספו ברחובות הבירה. השביתה בת עשרת הימים צפויה להימשך לפחות עוד ארבעה ימים.

שר הפנים הצרפתי, ז'רלד דרמנין, הורה למפקד משטרת פריז לגרום לעירייה לכפות על אספני הזבל לשבור את השביתה שלהם ולחזור לעבודה. מנגד, ראש עיריית פריז, אן הידלגו, אמרה שבזמן שהעיר עבדה על פתרונות משלה למקרים דחופים, היא תומכת בשביתות נגד השינויים בחוקי הפנסיה.

לכלוך וזבל ברחובות פריז (צילום: רויטרס)
לכלוך וזבל ברחובות פריז|צילום: רויטרס

סגן ראש העירייה הממונה על איסוף הפסולת, קולומב ברוסל, אמר שכל דרישה לאלץ שובתים לחזור לעבודה תהיה "מתקפה על הזכות החוקתית לשבות". אספני האשפה והנהגים מתנגדים להעלאת גיל הפרישה שלהם גם ל-59, אמר איגוד עובדי העירייה. ההצעות של מקרון להעלות את גיל הפרישה הכללי מ-62 ל-64, ולהגדיל את מספר שנות העבודה הנדרשות לתביעת פנסיה מלאה, הביאו לחודשיים של מחאות ושביתות חוצות מגזרים. הממשלה מקווה שהפרלמנט יוכל להצביע על ההצעות עוד היום (חמישי).

הזבל החל להצטבר בכמחצית מהרובעים של פריז מאז 6 במרץ, בעוד בבמחצית הרובעים המשיכו לעבוד קבלנים פרטיים. הבעיה לא ייחודית לפריז, והפחים עולים על גדותיהם גם באנטיב שבריביירה הצרפתית, לחוף הים התיכון, שם מזג האוויר האביבי החמים גורם לריחות חריפים במיוחד, וכן בערים אחרות כולל רן ולה האבר.

שוטרים בצרפת בעימותים עם המפגינים (צילום: AP)
שוטרים בצרפת בעימותים עם המפגינים|צילום: AP

ברובע ה-14 שבדרום פריז, עמדה קרוליין צ'סניי בחנות הרהיטים שלה, והסתכלה על המדרכה בחוץ שנחסמה כמעט לחלוטין על ידי ערמה של שקיות אשפה שפולטות קופסאות פיצה, קליפות בננה, קרטוני שתייה ופסולת מזון. "בקרוב זה ייראה כמו המגדל של פיזה - בשבת לקוחות לא יוכלו לפתוח את הדלת", היא אמרה לגרדיאן הבריטי. "זה סיוט. אני חוששת שיהיו חולדות בקרוב. קודם הייתה לנו קורונה, ועכשיו זו המגפה. אני מאבדת הכנסות, אני רק רוצה שזה יפונה ומיד. זו סכנה, בקרוב זה יתפשט גם מעבר לרחוב ויחסום מכוניות".