מסמך דרמטי של הקרמלין שנחשף הלילה (בין שלישי לרביעי) מתאר לפרטי פרטים את התוכנית של מוסקווה להשתלט דה-פקטו על מולדובה – ולהפוך אותה למודל של מדינת חסות רוסית. המסמך, שנכתב בסתיו 2021 ונחשף באמצעות רשת "יהאו ניוז" ושורת כלי תקשורת נוספים ברחבי אירופה, מתאר את תוכנית הקרמלין עבור המדינה הקטנה והחלשה הממוקמת בין אוקראינה, לבין רומניה, מדינה החברה באיחוד האירופי ובנאט"ו. הדיווח מתפרסם על רקע שורת הערכות של בכירים בקישינב, ולפיהן רוסיה הגבירה בתקופה האחרונה את מאמציה לבצע הפיכה בלתי חוקית במולדובה.
המסמך שנחשף הוא על פי ההערכות חלק מקובץ מסמכים רחב יותר, הכולל בין היתר מסמך אחר שנחשף לאחרונה, על כוונתה של רוסיה להשתלט באופן רשמי וסופי על בלארוס עד לשנת 2030. החשש הגדול של הקרמלין, כפי שעולה מהדברים, הוא מנטייתה המובהקת של הממשלה הנוכחית במולדובה לעבר המערב והאיחוד האירופי, ונטישת המרחב הפוסט-סובייטי שהיה נתון בעבר לשליטתה של מוסקווה.
האסטרטגיה הרוסית העולה מן המסמך היא "להדוף את הניסיונות של שחקנים חיצוניים המבקשים להתערב בענייניה הפנימיים של מולדובה, לחזק את השפעתה של ברית נאט"ו ולהחליש את העמדות הרוסיות בה". התוכנית מבקשת לנטרל כל מהלך של ממשלת מולדובה הפרו-מערבית בהובלת הנשיאה מאיה סנדו לסלק את הנוכחות הרוסית הצבאית בחבל הבדלני טרנסניסטריה.
התוכנית המוצעת מחולקת לפי טווחי זמן לפעילות, ולפי נושאים ותחומים שונים. התוכנית מתייחסת לפעולות בטווח הקצר (עד שנת 2022), לטווח הבינוני (עד שנת 2025) ולטווח הארוך (עד שנת 2030). כמו במסמך שנועד להסדיר את מהלכי ההשתלטות על בלארוס, כך גם המסמך שעוסק במולדובה, מתייחס לשנת 2030 כשנת היעד – שבה "ייווצרו קבוצות השפעה פרו-רוסיות יציבות על האליטות הפוליטיות והכלכליות במולדובה". בנוסף, המסמך מחולק לתחום מדיני, צבאי וביטחוני; תחום הומניטרי ותחום כלכלי ומסחרי.
גורם מודיעין מערבי התייחס למסמך ואמר שהמטרה הסופית של הקרמלין היא "להחזיר את מולדובה למרחב ההשפעה של רוסיה". לדבריו, במקרה הזה הכלים שעומדים לרשותו של פוטין הם "לא טנקים ומטוסי קרב כמו שהוא עושה באוקראינה, אלא כלי נשק פוליטיים ומדיניים: חדירה למדינה באמצעות גורמים של המודיעין הרוסי וכינון פעילות אנטי-דמוקרטית הנעזרת בסוכנים בתשלום".
בין היתר עוסקת בתוכנית באפשרות לשמר ואף לקדם את מעמדם של כלי התקשורת הפרו-רוסיים במולדובה, וליצור רשת של ארגונים ועמותות שבאופן רשמי נועדו לשפר את היחסים בין מוסקווה וקישינב. בנוסף, התוכנית מבקשת להרחיב את התכנים והאפשרויות של סטודנטים במולדובה ללמוד בשפה הרוסית.
דורין רצ'אן, ראש ממשלת מולדובה שנכנס לתפקידו רק לפני חודש, חשף את המסמך בישיבת הממשלה של מולדובה בשבוע שעבר. הוא הדגיש כי התוכן שלו "משקף את הכוונה של הקרמלין לנסות במשך זמן רב להבטיח שמולדובה לא תוכל לשמר את ריבונותה על מדיניות החוץ שלה".
הפגנות נרחבות וחשש ממושך מהפיכה בלתי חוקית
בשבועות האחרונים נרשמו במולדובה הפגנות דרמטיות וחריגות נגד הממשלה של הנשיאה סנדו. לפני כחודש התפטרה נטליה גרביליטה, ראש הממשלה הקודמת, והסבירה שהיא התמודדה עם שנה וחצי קשות במיוחד. לדבריה, איש לא יכול היה לחזות את גודל האתגרים שעמדו בפני הממשלה במולדובה בשנה וחצי האחרונות. רצ'אן, לשעבר היועץ לביטחון לאומי בקישינב, נכנס לנעליה.
ההפגנות של אלפי האזרחים במולדובה, בהובלת נציגי מפלגתו של איש העסקים המולדבי-ישראלי אילן שור, החי בשנים האחרונות בישראל, עוסקות בעיקר במשבר יוקר המחיה במולדובה, שהאינפלציה בה עלתה בכ-30% בשנה האחרונה, לצד מחירי אנרגיה הולכים ומאמירים. במולדובה טוענים כי רוסיה וקבוצת וגנר מנסים להחדיר לתחומי המדינה גורמים פרו-רוסיים, כמו אזרחים מסרביה ובלארוס, במטרה שיעודדו את ההפגנות ואולי יקדמו הפיכה פרו-רוסית.
לפני כמה שבועות הודיעה הנשיאה סנדו כי פוטין ורוסיה מתכננים "הפיכה בלתי חוקית" במולדובה, במטרה להדיח את הממשלה הפרו-מערבית, שלאחרונה קיבלה מעמד של מועמדת להצטרף לאיחוד האירופי, ולהציב במקומה ממשלה פרו-רוסית. הדברים מגיעים על רקע הערכות ממושכות בשנה האחרונה, ולפיהן רוסיה מעוניינת להמשיך ולהתקדם מאוקראינה לעבר החבל הבדלני טרנסניסטריה, שם כאמור ממוקמים מאות מחייליה.
תקרית דרמטית ארעה לפני כמה שבועות, כאשר כוחות הביטחון במולדובה מנעו את כניסתם של אוהדי קבוצת הכדורגל של פרטיזן בלגרד למדינה, לקראת משחקה במסגרת הליגה האירופית נגד קבוצת שריף טירספול, בירת חבל טרנסניסטריה. על פי הטענות, בין אוהדיה של הקבוצה הסרבית שייכנסו למשחק יהיו גם שלוחים פרו-רוסיים שינסו להצית אירועי מחאה אלימים במדינה ולפגוע במוסדות ומתקני ממשל.
פוטין: גרמניה נותרה כבושה ולא עצמאית
הנשיא הרוסי התייחס אתמול לחקירה שמנהלות רשויות החוק בגרמניה בעניין הפיצוצים בצינורות הגז נורד-סטרים בסוף חודש ספטמבר. לדבריו, "גרמניה נותרה כבושה וחסרת יכולת לפעול באופן עצמאי – עשורים לאחר שנכנעה בסוף מלחמת העולם השנייה".
פוטין אמר את הדברים במסגרת ראיון לתקשורת הרוסית, והוסיף כי "מנהיגי אירופה הוכו עד כדי אובדן תחושת הריבונות והעצמאות שלהם". דברים מגיעים לאחר סדרת דיווחים כי המודיעין האמריקני מעריך שקבוצה "פרו-אוקראינית" עומדת מאחורי הפיצוצים בצינורות, והטענה של הרשויות בגרמניה כי הפיצוצים הוצאו לפועל "ברמה מדינתית", אך סירבו לנקוב בשמה של מדינה שלכאורה ביצעה זאת.
"אחרי מלחמת העולם השנייה, גרמניה מעולם לא הייתה ריבונית לחלוטין", אמר. "ברית המועצות בשלב מסוים הסיגה את כוחותיה משם וסיימה את מה שנקרא באותה עת 'כיבוש', אבל זה לא היה המקרה עם האמריקנים. הם ממשיכים גם היום לכבוש את גרמניה".