לקראת ציון יום השנה למלחמה שרוסיה מנהלת באוקראינה, בקישינב בירת מולדובה מודאגים כששומעים את דובר הקרמלין אומר שהיחסים בין רוסיה למולדובה מתוחים מאוד, ושמנהיגי מולדובה מפגינים אג'נדה אנטי-רוסית מובהקת, שבוע אחרי שהנשיאה הזהירה מניסיון הפיכה רוסי. במקביל, ראש הממשלה החדש קרא אתמול באופן חד משמעי: יש לסלק את הכוחות הרוסיים מהחבל הבדלני טרנסניסטרייה.

הפרלמנט של מולדובה אישר בשבוע שעבר את כהונתה של ממשלה פרו-מערבית חדשה אחרי שהממשלה הקודמת התפטרה אחרי חודשים של שערוריות פוליטיות ומשבר כלכלי. הממשלה החדשה, בראשות ראש הממשלה דורין רצ'אן, נשבעה ללכת בדרך פרו-אירופית וקוראת גם לפירוז אזור טרנסניסטרייה - אזור בדלני בשליטה פרו-רוסית ובנוכחות כוחות צבא רוסיים, שגובל באוקראינה.

דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שרוסיה פועלת "באחריות" בכל הנוגע לכוחות השלום שהציבה באזור, והזהירה את מולדובה מצעדים תוקפניים. "היחסים שלנו עם מולדובה כבר מתוחים מאוד", אמר לכתבים. "ההנהגה מתמקדת בהתמדה בכל דבר שהוא אנטי-רוסי, הם גולשים להיסטריה אנטי-רוסית".

המחוקקת המולודבית מרינה טאובר בהפגנת האופוזיציה בק (צילום: רויטרס)
המחוקקת המולודבית מרינה טאובר בהפגנת האופוזיציה בקישינב|צילום: רויטרס

נשיאת מולדובה מאיה סנדו, כמו גם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, אמרו החודש שיש ברשותם מידע מודיעיני שמצביע על כוונתה של רוסיה לבצע הפיכה כדי להפיל את השלטון במולדובה ולזרוע כאוס ברפובליקה הקטנה. מולדובה, שטחה של ברית המועצות לשעבר והיום, בדומה לאוקראינה, לא נהנית ממטרייה של חברות באיחוד האירופי או בברית נאט"ו.

רוסיה הכחישה את הטענות על הכוונה לבצע הפיכה במדינה, אך מוסקווה מתנגדת לאפשרות שמולדובה - שנמצאת בין אוקראינה לחברת נאט"ו רומניה - תצטרף לאיחוד האירופי, למרות שקישינב הוכרזה השנה כמועמדת לחברות בגוש. לפי הנשיאה מאיה סנדו, רוסיה זוממת לשלוח למדינה חבלנים שעברו הכשרה צבאית, מחופשים לאזרחים, כדי להפיל את ממשלתה הפרו-מערבית.

מפגינים עם תמונת ראש הממשלה של מולדובה בהפגנת האופ (צילום: רויטרס)
מפגינים עם תמונת ראש הממשלה של מולדובה בהפגנת האופוזיציה בקישינב|צילום: רויטרס

שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, הביע גם הוא דאגה בנוגע לביטחונה של מולדובה. מוסקווה טוענת שההאשמות מהמערב הן ניסיון של הרשויות במולדובה להסיח את תשומת הלב מהכישלונות החברתיים והכלכליים שלהן.

בלונים בשמיים, הפגנות, ואיסור אוהדים במשחקי כדורגל

שירות הביון של מולדובה דיווח בשבוע שעבר כי זיהה "פעילויות חתרניות", לאחר שנשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, אמר שקייב יירטה "תוכנית להשמדת מולדובה" של המודיעין הרוסי. ברחובות קישינב ובערים אחרות, המתיחות התגברה בין שורה של תקריות חריגות. גם המרחב האווירי של מולדובה נסגר זמנית בשבוע שעבר, לאחר שהרשויות הבחינו בחפץ מעופף לא מזוהה בצפון המדינה. בהמשך התברר כי מדובר בבלונים שמפריחה רוסיה לעבר אוקראינה, ככל הנראה במטרה להתיש את כוחות מערך ההגנה האווירית במדינה.

אתמול נערכו בלב הבירה הפגנה בהשתתפות אלפי בני אדם נגד הממשלה ובעד מעורבותה של רוסיה. "הממשלה לועגת לנו", צוטטו מפגינים ב-BBC, "המחירים רק עולים, הם הבטיחו עלייה במשכורות ובפנסיות". רבים מהמפגינים קראו בעד התערבות רוסית במדינה, בהפגנה שהדאיגה מאוד את הרשויות ונדמה היה שהיא עלולה להיות תחילתה של מהומה אלימה. למרות זאת, אתמול פוזרה ההפגנה בשלום וללא אירועים מיוחדים, אולם בממשלה מודאגים מהתדרדרות במצב.

ראש ממשלת מולדובה דורין רצ'אן מושבע לתפקיד, ברקע ה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת מולדובה דורין רצ'אן מושבע לתפקיד, ברקע הנשיאה סנדו|צילום: רויטרס

כך לדוגמה, בשבוע שעבר הורו רשויות הביטחון בקישינב לערוך את משחק הכדורגל במסגרת טורניר הליגה האירופית בין שריף טירספול ופרטיזן בלגרד ללא קהל. שריף טירספול מגיעה מחבל טרנסניסטרייה, ואילו בהודעת הנשיאה סנדו בשבוע שעבר בנוגע לאפשרות של הפיכה רוסית, היא ציינה כי אזרחים מרוסיה, בלארוס, סרביה ומונטנגרו עשויים להיכנס באמצעות סיפור כיסוי למדינה כדי לקדם הפרות סדר. הסיפור הזה הוא רק מקרה אחד, אך עשוי ללמד על היקף הדאגה בצמרת המולדובית.

"אימא שלי מתפללת למותו של פוטין"

"בקרוב תעבור שנה מאז שהתעוררתי ושמעתי פיצוצים מאוקראינה השכנה", אמרה לגרדיאן סבטלנה, בת 37, תופרת מפרבר של קישינב. "אני מנסה להימנע מלצפות בחדשות עכשיו, אחרת אני לא יכולה לישון בלילה. פעם אימא שלי אהבה את פוטין, ועכשיו היא מתפללת למותו כל יום". בעקבות המתח הגובר, תוגברו סיורי המשטרה בערים, ומשרד הפנים פרסם מפה של מקלטים.

הפגנת אופוזיציה בקישינב, בירת מולדובה (צילום: רויטרס)
הפגנת אופוזיציה בקישינב, בירת מולדובה|צילום: רויטרס

עבור מולדובים רבים, המאבק הכלכלי היומיומי הוא הדאגה המיידית. האינפלציה עומדת על 30%, הגבוהה ביותר באירופה, והשכר החודשי הממוצע נע סביב 450 דולר לחודש. סקר שנערך לאחרונה הראה ש-44% מהאוכלוסייה מודאגים מהמלחמה באוקראינה ו-48% מודאגים מהמחירים הגבוהים.

"אני רוצה שיתנו לנו לחיות. אולי אנחנו לא חיים טוב, אבל רק תן לנו לחיות", אמרה אקתרינה פיאראו, בת 68, מבאצ'יו, כפר ליד קישינב. "קשה לחיות מהפנסיה (של 50 דולר בחודש)". פיארו מצליחה להתקיים רק בעזרת בתה, שעובדת במלון באיטליה.