נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשא הבוקר (שלישי) את נאומו השנתי לאומה הרוסית, במקביל לציון שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה. הנאום הגיע בתזמון קריטי, על רקע הערכות נרחבות כי רוסיה עשויה לפתוח בזמן הקרוב במתקפה חדשה ונרחבת באוקראינה, ויממה לאחר ביקורו המפתיע של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בקייב ופגישתו עם הנשיא האוקראיני זלנסקי. הנאום עסק ברובו ב"מבצע הצבאי המיוחד", ומגיע לאחר דבריו של זלנסקי אתמול כי "איש לא מפחד עוד מרוסיה".

למרות ציפיות ארוכות וממושכות, פוטין לא "הטיל פצצה" חדשה בנוגע למלחמה באוקראינה, לא הורה על גיוס נוסף וגם לא התייחס למתקפה חדשה וספציפית באוקראינה. במרבית דבריו, חזר פוטין על אותן סיסמאות וטענות שהתרגלנו לשמוע מרוסיה לאורך השנה האחרונה, ובעיקר הטלת אחריות על מדינות המערב למלחמה הקשה והעקובה מדם באוקראינה. אחד הדברים שבלטו יותר מכול במהלך נאומו של פוטין הוא שיעוליו הרבים, שנמשכו לכל אורכו.

לדבריו של פוטין, רוסיה ניסתה במשך זמן רב לפתור את המשבר בחבל דונבאס בדרכי שלום, אולם למערב "היו תוכניות אחרות". פוטין חזר והאשים את אוקראינה בכוונה להשתמש בנשק גרעיני נגד רוסיה, והבהיר כי רוסיה לא תיכנע לעולם במלחמה: "בלתי אפשרי להביס אותנו בשדה הקרב".

העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה|צילום: AP
טנק של צבא אוקראינה בלחימה במחוז דונייצק
טנק של צבא אוקראינה בלחימה במחוז דונייצק

פוטין פנה למשפחות הנופלים הרוסים במלחמה ואמר כי המדינה צריכה לחבק אותן, והנחה להקים קרן כלכלית מיוחדת לרווחתן. הוא סיפר כי כל חייל המוצב בחזית יזכה לחופשה של שבועיים כדי לראות את בני משפחתו, ובהקשר זה ספג ביקורת ולעג ברשת על כך שהאסירים המורשעים שגויסו לקבוצת וגנר מבתי הכלא זוכים לשרת חצי שנה בלבד - ואז משתחררים ממאסרם וחוזרים למשפחותיהם.

פוטין התייחס גם לשיחות לחידוש הסכם START לפיקוח ובקרה על נשק גרעיני ואמר כי רוסיה אומנם לא נסוגה מההסכם, אך החליטה להשהות את השיחות בעניינו. הוא איים כי גם רוסיה תבצע ניסויים גרעיניים אם ארה"ב תעשה זאת, ואמר כי במוסקווה יודעים שמתקרב תאריך התפוגה של חלק מהנשק הגרעיני של ארה"ב.

מיכאילו פודוליאק, יועצו הבכיר של זלנסקי, אמר עוד לפני סיום הנאום כי הוא מוכיח שפוטין איבד אחיזה במציאות. רוסיה הגיעה למבוי סתום, וכל דבר שהיא עושה רק מחריף את המצב. ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי בארה"ב, אמר שזה "אבסורד" שרוסיה חושבת שהיא נמצאת תחת איום צבאי כלשהו של אירופה או אוקראינה.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה|צילום: AP
נשיא ארצות הברית עם זלנסקי בקייב (צילום: AP)
צילום: AP

בתוך כך, במקביל לנאומו של פוטין, גם היום הגיעה אישיות בכירה לקייב: ראש ממשלת איטליה ג'ורג'ה מלוני. מלוני הופיעה בקייב יממה לאחר שנשיא ארה"ב ביידן הגיע לשם, לאחר שביקרה גם בפולין ונפגשה עם הנשיא אנדז'יי דודה וראש הממשלה מתאוש מורבייצקי. בתקשורת האיטלקית מתחו ביקורת על כך שמלוני לא זכתה לקבלת פנים מרשימה כמו הנשיא ביידן אתמול.

המסמך שחשף: פוטין מתכוון להשתלט על בלארוס עד 2030

מסמך מיוחד שנכתב בלשכתו של פוטין ונחשף ברשת יאהו ניוז וברשתות נוספות ברחבי אירופה חושף תוכנית מפורטת של רוסיה להשיג שליטה מלאה, עד כדי סיפוח, של בלארוס, במהלך העשור הקרוב. על פי העולה מהדברים במסמך, בלארוס תהפוך לחלק מדיני, כלכלי וצבאי מרוסיה עד לשנת 2030.

לפי המסמך, שנכתב כבר בסתיו 2021, המטרה הסופית של המהלך היא להכריז בשנת 2030 על אומה אחת של רוסיה ובלארוס, תוך "מיזוגן אחת בשנייה". בנוסף, נכתב כי כל דבר הקשור במיזוג המדינות נלקח בחשבון, כולל "הרמוניזציה" של החוק והמשפט בבלארוס עם אלה של הפדרציה הרוסית. 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא בלארוס אלכסנדר לוקש (צילום: רויטרס)
נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, ארכיון|צילום: רויטרס

בנוסף, צפויה להיערך "התאמה" של מדיניות החוץ והביטחון בבלארוס, "תוך מתן עדיפות לאינטרסים הרוסיים", וההבטחת ההשפעה החזרה של הפדרציה הרוסית בתחומי הסוציו-פוליטיקה, מסחר וכלכלה, מדע, חינוך ותרבות, נכתב. בפועל, מדווחים באירופה, המהלך יביא לחיסול כל ריבונות ועצמאות שעוד נותרה לבלארוס, מדינה עם קצת פחות מ-10 מיליון תושבים.

הבוקר דיווח משרד ההגנה בבלארוס כי הוא מזהה איומים ישירים על הביטחון הצבאי בבלארוס. על פי ההודעה הרשמית, בצבא בלארוס מזהים ריכוז כוחות הולך וגדל של צבא אוקראינה סמוך לגבול הצפוני, והודיעו שיקיימו השנה לפחות 150 תרגילים עם צבא רוסיה. כזכור, רק בשבוע שעבר הודיע נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו כי יצא למלחמה יחד עם רוסיה במקרה של תוקפנות נגד מדינתו.