למרות סנקציות נרחבות שהטילו ארה"ב ומדינות המערב על רוסיה מאז החלה המלחמה לפני שנה, סין ממשיכה כל העת לספק סיוע קריטי לצבא רוסיה. העיתון וול סטריט ג'ורנל מדווח כי חברות סיניות מספקות לרוסיה רחפנים זעירים קריטיים המסייעים בשדה הקרב נגד אוקראינה, ואף ייתכן שבאמצעותם היא רוכשת מודיעין קרבי יקר ערך עבור פעילות הצבא הסיני. בנוסף, שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אישר אתמול (שבת) כי סין מספקת לרוסיה סיוע "לא קטלני" עבור המלחמה באוקראינה, והדגיש כי היא עשויה להעביר גם סיוע קטלני בצורת נשק ותחמושת בזמן הקרוב.

בלינקן נפגש אתמול בוועידת הביטחון במינכן, גרמניה, עם וונג יי, בכיר הדיפלומטים הסינים ולשעבר שר החוץ בבייג'ינג. הפגישה בין השניים הייתה הראשונה בין בכירים אמריקנים וסינים מאז תקרית הפלת בלון הריגול הסיני לחופי דרום קרוליינה, ועל רקע המתיחות שנגרמה בשל כך, כולל ביטול נסיעתו המתוכננת של בלינקן לביקור מדיני חשוב בסין. על פי רישומי הפגישה כפי שפורסמה על ידי משרד מהחוץ האמריקני, בלינקן הזהיר את יי מפני סיוע סיני לרוסיה במלחמתה באוקראינה.

לפי הוול סטריט ג'ורנל, חברות סיניות, ובעיקר החברה המפורסמת דא-ג'יאנג (DJI), הממוקמת בשנזן, גוואנדונג, מספקות רחפנים זעירים עבור צבא רוסיה. הרחפנים, מסוג קוואדקופטר (רחפן בעל ארבעה להבים), משמשים בעיקר למשימות צילום אזרחיות, אך במקרים רבים גם משמשים במשימות צבאיות בעימותים שונים בעולם.

רחפן, אילוסטרציה (צילום: n12)
רחפן, אילוסטרציה|צילום: n12

קבוצת וגנר, היחידה הפרטית בבעלות האוליגרך הרוסי ומקורבו של פוטין יבגני פריגוז'ין, שמנהלת קרבות נרחבים במזרח אוקראינה, לרבות בעיר באחמוט ובכיבוש העיר סולדאר במחוז דונייצק, "ממש נשענת" על הרחפנים של DJI לתכנון וניהול הקרבות שלה, אמר יורי בוטוסוב, עיתונאי אוקראיני, שצוטט בוול סטריט ג'ורנל. "הרחפנים גם משמשים לזיהוי ואיתור מטרות בזמן אמת בשטח ולשיפור מערך הפיקוד והשליטה בשדה הקרב".

קונסטנטין קוזנצוב, סוחר נשק רוסי מהעיר אורנבורג שעובד עם צבא רוסיה, אמר שרחפני DJI נרכשים במחיר של כחצי מיליון רובל (6,800 דולר), מחיר הגבוה בהרבה ממחירם הרגיל בשוק. בין היתר דווח כי הרחפנים מועברים פעמים רבות דרך גורם שלישי, כולל בתוך האיחוד האירופי או באיחוד האמירויות. חברת DJI עצמה הבהירה כי היא מתנגדת לכל שימוש של רחפניה האזרחיים בקרבות, ואף אמרה כי עצרה את עסקיה עם רוסיה ואוקראינה בחודש אפריל, אך גם הבהירה כי אין לה שליטה על גורל המוצרים שלה שנמכרים בשוק האזרחי.

העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה|צילום: AP
טנק של צבא אוקראינה בלחימה במחוז דונייצק
טנק של צבא אוקראינה בלחימה במחוז דונייצק

מעבר לסיוע הנרחב לצבא רוסיה במלחמה באוקראינה, בארה"ב מביעים את החשש שסין משיגה מודיעין יקר ערך עבור צרכיה המקומיים באמצעות הפעלת הרחפנים בלחימה באירופה. על פי הדיווח, בפנטגון חוששים שאותם רחפנים שמפעיל צבא רוסיה משדרים מודיעין חשוב לסין, שמפיקה ממנו לקחים ומשמעויות עבור בניית הכוח הצבאי שלה, לקראת פלישה ולחימה אפשריות בטייוואן במהלך השנים הבאות.

במקביל לדיווח על העברת הרחפנים לרוסיה, רשת NBC דיווחה אתמול כי בארה"ב חוששים שסין מספקת לרוסיה סיוע "לא קטלני" עבור המלחמה באוקראינה. ארבעה גורמים שונים התייחסו לדיווח וסירבו לפרט את אופן הסיוע הסיני, אך אמרו כי ייתכן ומדובר במדים וציוד לחימה בסיסי, כולל אפודי מגן, שעשויים לשרת את רוסיה במתקפת האביב הקרובה.

הלילה אישר בלינקן את הדברים, ואמר כי גובר החשש שסין שוקלת לספק לרוסיה גם "סיוע קטלני" עבור המלחמה, הכולל נשק ותחמושת. "אנו מביעים דאגה, על בסיס מודיעין שיש לנו, שהם שוקלים העברת סיוע קטלני לרוסיה. הבהרנו להם בבירור שזה עלול לגרום לבעיה קשה ביחסים שלנו איתם", אמר.

אנטוני בלינקן (צילום: רויטרס)
טוני בלינקן|צילום: רויטרס

במקביל לחשש מפני סיוע סיני לרוסיה, נמשך השיח בארה"ב בנוגע להגברת הסיוע הצבאי לאוקראינה. על פי דיווח בפוליטיקו, גנרל כריסטיאן קאוולי, מפקד פיקוד אירופה בצבא ארה"ב והגורם הצבאי האמריקני הבכיר ביותר ביבשת, עודד חברי קונגרס לתמוך בהגברת הסיוע הצבאי לקייב, ואמר להם כי העברת מטוסי F16, מל"טים תוקפים מתקדמים וטילים ארוכי-טווח "יסייעו לאוקראינה לשלוט בשמיים בשדה הקרב ולנצח את רוסיה". במקביל, ראש הממשלה הבריטי רישי סונאק אמר אתמול בוועידת מינכן כי "בריטניה תהיה המדינה הראשונה לספק טילים ארוכי-טווח לאוקראינה".