מהומות אלימות במיוחד נרשמו אמש (שלישי) במרכז טביליסי, בירת גיאורגיה, על רקע חוק דרמטי שהקואליציה מבקשת לחוקק. אלפי בני אדם, בעיקר צעירים, הפגינו מול בניין הפרלמנט במחאה על הצבעה בקריאה ראשונה על חוק "הסוכנים הזרים" של הממשלה הפרו-רוסית, במה שמסתמן כסכנה גדולה לסיכוייה של גיאורגיה להצטרף בעתיד לאיחוד האירופי.
המפגינים השליכו בקבוקי תבערה ואבנים לעבר כוחות הביטחון שהגיעו לפזר את ההתקהלות, שהגיבו בשימוש במכתזיות והשלכת רימוני הלם ורימוני גז לעבר המפגינים. גם לאחר הזרמת כוחות מיוחדים של המשטרה לשדרות רוסתוולי, אזור הכיכר המרכזית בבירה הגיאורגית, נדרש זמן רב לפיזור המפגינים. למרות שפוזרו בכוח, הם חזרו פעם אחר פעם לזירת המחאה מול הפרלמנט, ובמקביל בוצעו מעצרים נרחבים.
דרמה גדולה נרשמה בשעות הלילה המאוחרות, לאחר שמפגינים רבים איימו לפרוץ לתוך בניין הפרלמנט הגיאורגי. למרות ניסיונות המשטרה וכוחות הביטחון לפזר את המהומות, לפחות חלק מהמוחים הצליחו להתקרב ולהפיל את המחסומים בחזית בניין הפרלמנט – וכמעט הצליחו להיכנס לתוכו. עדי ראייה דיווחו על כוח ואלימות גדולים שהופעלו מצד השוטרים במסגרת דיכוי המהומות.
אתמול בערב אישרו המחוקקים בגיאורגיה בקריאה ראשונה את הצעת החוק שזכתה לכינוי "הסוכנים הזרים", ולפיה כל ארגון ועמותה במדינה המקבלים יותר מ-20% מהמימון שלהם מגורמים זרים – יידרשו להירשם כ"סוכנים זרים" ולהיות נתונים ולפיקוח ומעקב מחמירים של משרד המשפטים. האופוזיציה בגיאורגיה מתנגדת לחוק באופן נחרץ, מסבירה שהוא דומה באופן חשוד מאוד לחוק שהתקבל ברוסיה בשנת 2012 ומאז ממשיך להתרחב, ומאיים מאוד על סיכוייה של המדינה מהקווקז להצטרף בעתיד לאיחוד האירופי.
לטענת המבקרים, החוק מיועד לפגוע באופן קשה באופוזיציה ובכלי התקשורת החופשיים במדינה, ולהגדיל את כוחה של המדינה ולהגביל את הריסונים עליה. באופן טבעי כמעט, רובם הגדול של אלפי המוחים שהתכנסו ביומיים האחרונים מול הפרלמנט הגיאורגי הם צעירים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם, שחוששים לעתידם בשל הכיוון שאליו צועדת מדינתם.
"באתי מכיוון שהמדינה שלי שייכת לאירופה, אבל הממשלה שלי לא מבינה את זה", אמר דמיטרי בן ה-30 לסוכנות הידיעות רויטרס. "אנו כאן כדי להגן על המדינה, מכיוון שאנחנו לא רוצים להיות שוב חלק מרוסיה", הוסיף.
נשיאת גיאורגיה, סאלומה זוראבישווילי, הודיעה כי היא תומכת במפגינים ומתנגד לחוק החדש, ואף אמרה כי תטיל עליו וטו. למרות זאת, בגיאורגיה קיים חוק המאפשר לפרלמנט לעקוף וטו נשיאותי על חקיקה, בתנאים מסוימים. "אתם מייצגים את גיאורגיה החופשית, גיאורגיה שרואה את עתידה כחלק מהמערב, ולא תיתן לאיש לקחת ממנה את עתידה".
"איש לא צריך את החוק הזה, כל מי שהצביע בעדו הפר את החוקה", אמרה במהלך ביקורה בארה"ב. היא סיפרה שביטלה את כל פגישותיה המתוכננות באו"ם, וצפויה לחזור מוקדם מהמתוכנן.
ההד התקשורתי הראשון ברחבי העולם בעקבות החקיקה השנויה במחלוקת הגיעה לפני יומיים, לאחר שהביאה לעימות פיזי דרמטי בין כתלי הפרלמנט הגיאורגי. במסגרת דון יצרי על החוק, מחוקק בכיר בקואליציה דחף ותקף עמית מהאופוזיציה – במה שהוביל לעימות אלים נרחב בתוך בית המחוקקים בטביליסי.
קשה להעריך כיצד תלך המחאה ותתפתח, אולם היא מגיעה בזמן דרמטי במיוחד בכל רחבי אירופה, על רקע המלחמה באוקראינה. בעוד מדינות המערב מאוחדות בעמידתן נגד רוסיה והרחבת ההשפעה הרוסית, לא כך הדבר במדינות מזרח אירופה, שם ניכרת השפעה רוסית גוברת מצד גורמים שלוחים של הקרמלין. כמו בגיאורגיה, גם במולדובה הולך ונחשף סנטימנט פרו-רוסי מובהק, הבא לידי ביטוי בהפגנות נרחבות נגד השלטון הפרו-מערבי. במקביל למערכה הצבאית באוקראינה, פוטין ואנשיו מנהלים בשנה האחרונה ביתר שאת גם מערכה מדינית-חשאית להגברת השפעתה ואחיזתה של מוסקווה במדינות נוספות.