סגן שר החוץ הפולני אמר הבוקר (שני) בריאיון לתקשורת הפולנית: "ישראל התייעצה איתנו על הרפורמה במערכת המשפט". הבכיר, פאבל יבלונסקי, התראיין לתוכנית רדיו מקומית, ובין שלל נושאים התייחס גם לשדרוג היחסים בין ורשה לירושלים, וגם התייחס למהומות הגדולות בישראל.

"בעניין המחאות על שינויים בבתי המשפט בישראל, עניינים הנוגעים למערכת המשפט עניינים פנימיים של כל מדינה", אמר יבלונסקי. "זו דמוקרטיה, עם בעיות שונות, אבל אני משוכנע שהיא תהיה בסדר".

 

 

יבלונסקי הודה שגורמים בממשלת ישראל אכן שוחחו עם מקביליהם בפולין על המהלך, ואף ביקשו עצות בנוגע להתמודדות כוחות הביטחון עם היקף המחאות המתרחב. יבלונסקי לקח חלק פעיל במיוחד בשיחות עם ישראל בתקופה האחרונה, במסגרתן הוחלט בין היתר על החזרת משלחות התלמידים מישראל לפולין.

 

 

בעשור האחרון התרחשה בפולין מהפכה אמיתית לשליטת הממשלה ברשות השופטת, באופן שגורר ביקורת בין-לאומית נרחבת על ממשלת הימין בוורשה, בראשות הנשיא אנדז'יי דודה וראש הממשלה מתאוש מורבייצקי. לפני יותר מחודש, הודיעה נציבות האיחוד האירופי שתתבע את פולין בעקבות פסיקות של בית המשפט בוורשה – אשר נתפסות בבריסל כ"בלתי חוקתיות". ההחלטה הגיעה בעקבות פסיקות של בית המשפט הפולני בחודש יולי 2021 – הקובעות כי צעדים שהוטלו על ידי בית הדין האירופי אינן קבילות בפולין, חברה באיחוד האירופי.

אורסולה פון דר ליין עם נשיא וראש ממשלת פולין (צילום: רויטרס)
אורסולה פון דר ליין עם נשיא פולין דודה וראש ממשלת פולין מורבייצקי|צילום: רויטרס

הוויכוח על שלטון החוק בפולין חוזר אחורה לעליית מפלגת החוק והצדק לשלטון בשנת 2015, בהובלת הנשיא דודה, שקידמה שינוי דרמטי במערכת המשפט המקומית והחלה להציב את נאמניה בעמדות מפתח בכס השיפוט. באיחוד האירופי מאמינים כי מערכת המשפט הפולנית אינה עוד מערכת שיפוט עצמאית ובלתי תלויה בשל מה שמתואר כ"אי-סדרים" במינוי נשיאה ושופטיה הבכירים.

פאבל יבלונסקי, סגן שר החוץ של פולין (צילום: ap)
פאבל יבלונסקי, סגן שר החוץ של פולין|צילום: ap

בעקבות אמונה זו החליטו בנציבות האיחוד האירופי להקפיא סכומי עתק של עשרות מיליארדי אירו שיועדו לשיקום הכלכלה הפולנית ממשבר הקורונה. נשיאת נציבות האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, הציבה שלושה תנאים להזרמת הכספים: ביטול "לשכת המשמעת" לשופטי בית המשפט העליון בפולין, שינוי דיסציפלינת מערכת המשפט והחזרה לעבודה של שופטים שהודחו בעקבות הכללים הנוכחיים.