הקרע הגדול בצמרת ההנהגה הביטחונית ברוסיה מתרחב, במקביל להימשכות הקרבות ויומיים לפני ציון שנה לפלישה הרוסית לאוקראינה ותחילת המלחמה. מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין האשים אתמול (שלישי) את משרד ההגנה במוסקווה ב"בגידה", וטען כי הם מנסים "להשמיד" את קבוצת וגנר. ההתבטאות אתמול מגיעה לאחר שורה של עימותים וחיכוכים מתוקשרים בין פריגוז'ין, שלעיתים מגובה גם במנהיג הצ'צ'ני רמזאן קדירוב, מול מנהיגי הצבא הרשמיים ברוסיה.

פריגוז'ין פרסם אתמול הודעה בחשבון הטלגרם שלו ובה טען שמשרד ההגנה מונע מלוחמי קבוצת וגנר במזרח אוקראינה תחמושת. "לא רק שמפקד צבא רוסיה ושר ההגנה נתנו הוראות שלא לספק תחמושת לקבוצת וגנר, אלא שהם הורו גם לספק לה סיוע אווירי", אמר.

"יש פה אופוזיציה ישירה, ואין לראות אותה אלא כניסיון להשמיד ולחסל את קבוצת וגנר", הוסיף. "זה בהחלט עשוי להיחשב כבגידה". בנוסף, פריגוז'ין האשים את צמרת ההגנה הרוסית כי הם אפילו מונעים העברת אתי חפירה ללוחמי קבוצת וגנר, וכך הם לא מסוגלים לחפור שוחות בשדה הקרב.

מנהיג צ'צ'ניה קדירוב ומנהיג קבוצת וגנר פריגוז'ין
מנהיג צ'צ'ניה קדירוב ומנהיג קבוצת וגנר פריגוז'ין
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: רויטרס)
העיר באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה|צילום: רויטרס

קבוצת וגנר של פריגוז'ין, מקורבו של ולדימיר פוטין, הפכה לגורם מוכר ומפורסם בעקבות המלחמה באוקראינה, ומייסדה הודה לראשונה כי הוא עומד בראשה – זאת לאחר שבעבר הכחיש ואף איים לתבוע עיתונאים שדיווחו על כך. קבוצת וגנר הובילה ומובילה קרבות רבים במזרח אוקראינה, לרבות הקרב לכיבוש העיר סולדאר, והקרב בניסיון לכבוש את באחמוט.

בשבועות האחרונים טען פריגוז'ין כי היקף פעילותה של קבוצת וגנר צפוי להצטמצם משום שהיחידה הפסיקה לגייס אסירים מבתי הכלא ברוסיה. על פי הדיווחים, אותה מתיחות בצמרת הביאה לכך שאנשי משרד ההגנה מונעים ממנו להמשיך לגייס את האסירים, ועל פי חלק מהדיווחים אף החלו לגייס בעצמם אסירים לשורות הצבא.

אותם אסירים גויסו לוגנר בחוזה למשך חצי שנה – עם הבטחה לחנינה מעונש המאסר שלהם לאחר תום תקופת שירותם. בחודש האחרון החלו להשתחרר חלק מהאסירים, שנותרו בחיים, ולחזור לחיים האזרחיים ברוסיה. בארה"ב מעריכים שהאבדות של קבוצת וגנר באוקראינה מגיעות ליותר מ-30 אלף, כולל יותר מ-9,000 הרוגים. בסרטון שנפוץ אתמול בכלי תקשורת רוסיים נראים עשרות ואולי אף מאות ארונות קבורה המיוחסים לאנשי וגנר, עם האות K המזוהה עם היחידה לפני המספר האישי המוטבע על כל ארון.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה|צילום: AP

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה|צילום: AP

פריגוז'ין האשים בעבר את משרד ההגנה הרוסי בגנבת קרדיט על ניצחונות של קבוצת וגנר בשדה הקרב, ופעמים רבות מתח ביקורת פומבית על מפקד הצבא ואלרי גרסימוב ושר ההגנה סרגיי שויגו. לאורך תקופת המלחמה נראה היה שחלה עלייה גדולה בקרנו של פריגוז'ין במסדרונות הקרמלין ובזירה הפוליטית במוסקווה, אולם כעת נראה שגורמים רשמיים פועלים לסכל את נסיקתו.

במשרד ההגנה דחו בתוקף את הטענות של פריגוז'ין, והכחישו שהם מגבילים את כמות התחמושת הנשלחת למתנדבים לחזית. למרות ההודעה, לא צוין במפורש שהמשלוחים מיועדים בין השאר לקבוצת וגנר. "כל הבקשות לקבלת תחמושת נענות מהר ככל הניתן", נמסר. "כל ניסיון לייצר קרעים בין גורמי הצבא אינו מועיל ומסייע באופן בלעדי לתועלת האויב".

לוחם אוקראיני בבאחמוט, אוקראינה (צילום: ap)
לוחם אוקראיני בבאחמוט, אוקראינה|צילום: ap

הלחימה בגזרת באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במחוז דונייצק, אוקראינה|צילום: AP

פריגוז'ין פרסם הודעה נוספת לאחר הודעת התגובה של משרד ההגנה הרוסית, ואמר כי מדובר בזלזול מוחלט באנשיו. הוא הדגיש כי אנשי סובלים כל העת ממחסור כבד בתחמושת, ואמר כי ההודעה ממוסקווה היא לא פחות מ"יריקה בפנים של קבוצת וגנר".

המתיחות נמשכה גם היום, כאשר פריגוז'ין פרסם בטלגרם שלו תמונה קשה עם גופותיהם של עשרות מאנשיו, ושוב האשים את משרד ההגנה הרוסי בבגידה. בהודעתו הוא קרא קרא לציבור הרוסי להפעיל לחץ על מקבלי ההחלטות במוסקווה כדי שיעבירו לקבוצת וגנר תחמושת בשדה הקרב.

לילה חם בשדה הקרב בדונייצק

מקורות רוסיים רבים דיווחו אתמול על סדרת הפצצות כבדות של צבא אוקראינה על שורת ערים במחוז דונייצק. על פי הדיווחים, בין הערים הרבות שהופצצו, גם העיר מריופול לחופי ים אזוב, שנמצאת במרחק גדול יחסית לעומת טווח ההפצצות הרגיל של האוקראינים.

על פי דיווחים שונים, הופצצו יעדים צבאיים רוסיים בעיר דונייצק עצמה, במקייבקה (שם חיסלו האוקראינים בהפצצה מאות חיילים רוסים בערב השנה החדשה) חרציזסק, דבלצבה אילובאיסק. במריופול דווח על לפחות 15 פיצוצים גדולים, במה שרבים מציינים כאחת התקיפות היותר חריגות של האוקראינים.

 

 

באופן קבוע משתמשים בצבא אוקראינה במשגרי HIMARS להפצצה של יעדים של צבא רוסיה בקרבת החזית, אולם טווח הירי שלהם מוגבל ל-75 ק"מ בלבד. ואולם, חלק מההפצצות הלילה, כמו אלה במריופול, היו לטווחים גדולים הרבה יותר – מה שהעלה את הטענה בקרב מקורות רוסיים רבים, כולל RYBAR, ערוץ טלגרם צבאי עם יותר ממיליון עוקבים, כי צבא אוקראינה עשה שימוש בפצצות GLSDB – היעילות לטווח של כ-150 ק"מ.

רק לאחרונה הודיעו בארה"ב על העברת הפצצות החכמות לאוקראינה, על אף שעד היום לא נעשה בהן שימוש בשדה קרב מבצעי. יחד עם זאת, גורמים שונים הסבירו כי יידרשו לפחות כמה חודשים לספק את הפצצות מכיוון שהן אינן נמצאות במלאי השוטף של הצבא האמריקני. מקורות אוקראיניים ומערביים שונים הטילו הלילה ספק כי מדובר בפצצות GLSDB, ובשלב זה עדיין לא ברור מה הנשק ששימש לתקיפות הנרחבות.