הטמפרטורות באוקראינה ממשיכות לצנוח בימים אלה, ונעות מתחת לאפס, אולם בקייב ובמוסקווה כבר חושבים על העתיד – ונערכים לקראת שלב חדש במלחמה בחודשי האביב. לאחר סיומו של הקרב על סולדאר, ברוסיה אומנם נערכים לניסיון כיבוש של העיר הסמוכה באחמוט וערים נוספות בדונייצק – אך המשמעות של זה בהקשר המלחמה הרחבה עשויה להיות מזערית. על פי רבות מההערכות - הקרבות הגדולים באמת, שאולי יהיה ביכולתם להביא להכרעה מסוימת – צפויים להתרחש בחודשים הקרובים.

כבר שבועות ארוכים שמזהירים באוקראינה מפני מתקפה חדשה ונרחבת בתחילת שנת 2023, ובחודשי האביב בפרט. ככלל, בימים אלו, שבהם הטמפרטורות באוקראינה כה נמוכות – הקרקע הבוצית קופאת – ושוב הופך השטח מתאים לקרבות נרחבים והתקדמות צבאית גדולה. בעוד פחות מחודש וחצי יציינו באוקראינה שנה לפלישה הרוסית – והחשש כי התאריך הזה עשוי להוות מבחינת הרוסים הזדמנות למתקפה גדולה וחדשה.

מצד אחד, רוסיה מחזיקה כבר כעת בכוח של 150 אלף חיילים חדשים שגויסו במהלך החודשים האחרונים – במקביל לכוחות הצבא הגדולים שכבר עתה מופעלים על ידי רוסיה באוקראינה. בנוסף, באוקראינה ובמערב בטוחים כי בכל רגע עשוי לצאת לדרך הליך גיוס חדש לצבא הרוסי – שצפוי להוסיף כחצי מיליון חיילים חדשים לצבאו של פוטין. אתמול צוטטו בכירי מודיעין מערביים – גם בטיימס הבריטי וגם בפיננשייל טיימס – כי ההכנות ברוסיה להליך גיוס חדש נוסף נמצאות בשלבים מתקדמים מאוד.

המודיעין הבריטי התייחס הבוקר למהלכים ברוסיה, שזכו לתמיכת הנשיא פוטין, לשינוי גיל החובה לגיוס במדינה. באופן זה, מעריכים, שואפים במוסקווה, בתזמון לא רגיל, להגדיל את מספר הגברים המועמדים לגיוס.

 

 

במקביל, נמשכת כל העת העברת כוחות הצבא הרוסיים לבלארוס, שכבר מצטברים לסד"כ מרשים – וכבר מזמן אי אפשר להתייחס אליה רק כאל ניסיון להסיח את דעתם של מקבלי ההחלטות באוקראינה, במטרה להסיט משדה הקרב במזרח כוחות כדי לאבטח את גבולות הצפון. כך לדוגמה, אתמול פורסם תיעוד של רכבת צבא רוסית המעבירה לבלארוס ציוד גישור וצליחת נהרות. כזכור, בשל החשש מפלישה לגבולה הצפוני – פוצצה אוקראינה בחודשים האחרונים כמות גדולה של גשרים, אולם כעת נראה שהרוסים נערכים לפתור גם את המכשול הזה.

מנגד, חוקרים ופרשנים רבים מטילים ספק ביכולתה של רוסיה להוציא אל הפועל מהלך התקפי קרקעי נרחב על אדמת אוקראינה. למרות התוספת האדירה של כוח אדם, עיקר כוחה האיכותי של רוסיה נמחק במשך יותר מעשרה חודשי לחימה. הכוחות החדשים של רוסיה אינם מאומנים ומנוסים מספיק – ובעיקר, ככל הנראה, סובלים ברובם ממוטיבציה נמוכה מאוד. סוגיה חשובה נוספת במשבר כוח האדם הרוסי היא שדרת הפיקוד הזוטרה – רבים ממפקדי המחלקות, הפלוגות והגדודים נהרגו במלחמה – וגם כאן נוצר פער שיהיה למוסקווה קשה מאוד להשלימו, אפילו באמצעות גיוס של מאות אלפי חיילים חדשים.

הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק (צילום: רויטרס)
הכוחות האוקראיניים במחוז דונייצק|צילום: רויטרס
פוטין מבקר בבסיס צבאי ברוסיה (צילום: AP)
פוטין מבקר בבסיס צבאי ברוסיה|צילום: AP

לבעיות כוח האדם של הרוסים חשוב להוסיף גם את מצוקת החימוש והציוד של צבאם, שלראיה - צמצם בשבועות האחרונים את היקף הירי הארטילרי שלו בחזית הלחימה בשיעור של יותר מ-50%. ובנוסף, במצב שבו הצבא הרוסי אכן יפלוש לאוקראינה – בין אם מבלארוס, מאזור חארקוב, או שינסה למנף את ההצלחה בלחימה במחוז דונייצק – הוא עדיין יצטרך להוכיח התנהלות צבאית-התקפית טובה ושונה מזו שהציג במהלך החודשים הראשונים לפלישה – אז כשל המהלך ההתקפי הרוסי לכיבוש קייב וערים נוספות באוקראינה.

לקראת מתקפת נגד אוקראינית

נשיא אוקראינה זלנסקי וממשלתו איתנים בעמדתם כי לא יסכימו לשום הסדר לסיום הלחימה ללא החזרת כל השטחים שכבשה רוסיה מאז הפלישה ב-24 בפברואר. הטענה הקבועה בקייב, שבעיני רבים נחשבת טענה נכונה, היא כי כל פתרון לסיום המלחמה ללא החזרת הגבולות למצב הקודם יהווה מבחינתו של פוטין הכנה לקראת פתיחת מתקפה מחודשת בעוד כמה שנים – לאחר שישקם את כוחו של צבאו הפגוע. בשל כך – צבא אוקראינה יהיה חייב לצאת במוקדם ובמאוחר למתקפה חדשה, במטרה לכבוש מחדש שטחים נוספים.

מהלך התקפי נרחב חדש של צבא אוקראינה, מעבר לכך שהוא נועד להביא לכיבוש שטחים נוספים שאבדו לידי הרוסים, ישאף להבהיר למערב כי האופציה הצבאית של אוקראינה עדיין רלוונטית, ועל כן יש להמשיך ולתמוך בהמשך הלחימה מצדה – ואף להעביר לידיה נשק וציוד לחימה נוספים. קיימות הערכות וספקולציות שונות בנוגע לכיוון האפשרי שבו יתבצע המהלך ההתקפי של אוקראינה – בין היתר במחוזות זפוריז'יה ולוגנסק.

לוחמים בצבא אוקראינה במחוז דונייצק (צילום: AP)
לוחמים בצבא אוקראינה במחוז דונייצק|צילום: AP
מלחמת רוסיה-אוקראינה. טילים בחרקוב (צילום: AP)
מלחמת רוסיה-אוקראינה: טילים בחרקוב, ארכיון|צילום: AP

בניגוד לצבא רוסיה שנמצא במגמה שלילית מבחינת נשק וציוד לחימה – באוקראינה המצב שונה, ולאחרונה מביעות מדינות רבות במערב הסכמה להעביר לקייב נשק מתקדם שעד כה סירבו להעביר. הלילה הודיעו בלשכת ראש ממשלת בריטניה כי יעבירו לאוקראינה 14 טנקים, וההערכה כי המהלך יעודד מדינות נוספות רבות לעשות זאת. במקביל, זוכה אוקראינה גם לנשק ארטילרי מתקדם ולמערכות הגנה אווירית.

ולמרות זאת, קשה לנבא כי מתקפה אוקראינית רחבה אכן תצליח להביא לתוצאות כה מכריעות. גם אם רוסיה לא תפתח במתקפה צבאית חדשה, עדיין יעמדו לה מאות אלפי חייליה, הוותיקים והחדשים כאחד, עבור משימות ההגנה בשטחים שבשליטתם. באוקראינה חוזרים וטוענים כי יוכלו לנצח במלחמה באמצעות העברת נשק מתקדם יותר כמו סוללות לירי טילים לטווחים רחוקים.

מלחמת רוסיה אוקראינה (צילום: רויטרס)
המלחמה באוקראינה|צילום: רויטרס
נשיא אוקראינה זלנסקי
נשיא אוקראינה זלנסקי

בכל תרחיש שלא יצא אל הפועל, קשה לראות כיצד המלחמה באוקראינה מגיעה לכדי סיום במהלך התקופה הקרובה. ההחלטה במערב על המשך התמיכה בקייב, ובמסגרתה אולי גם החלטות עתידיות על העברות מערכות הנשקים המתקדמות שעדיין לא הועברו, עשויה להיות זו שתכריע עד כמה תהיה המלחמה ארוכה וממושכת.