בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג פרסם היום (שישי) צו מעצר נגד נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בגין פשעי מלחמה באוקראינה - אחרי יותר משנה של מלחמה בין המדינות. קיים ספק גדול אם הצו אכן עשוי להוביל למעצרו, אך הוא מהווה אמירה חשובה נגד התוקפנות הרוסית במלחמה. במוסקבה טוענים כי הצעד חסר משמעות. לעומתם, ראש צוות הנשיאות של אוקראינה, אנדריי ירמק, הביע תמיכה גדולה והדגיש: "צו המעצר הזה הוא רק ההתחלה".

בכירים רבים באוקראינה בירכו על החלטת בית הדין הפלילי הבינ"ל, בהם: התובע הכללי אנדריי קוסטין, שאמר כי ההחלטה להאשים את פוטין באחריות לפשעי מלחמה שבוצעו באוקראינה היא "החלטה היסטורית עבור אוקראינה וכל מערכת המשפט הבינלאומי". בקרמלין לא נשארו חייבים: "רוסיה לא מכירה בסמכות השיפוט של בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. כל החלטותיו בטלות ומבוטלות".

 

פוטין וצמרת הצבא הרוסי (צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages)
צו מעצר הוצא נגד נשיא רוסיה פוטין בגין פשעי מלחמה|צילום: MIKHAIL KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP/GettyImages

בנוסף לפוטין, בית המשפט הפלילי הבין-לאומי הוציא צו מעצר גם למריה לבובה-בלובה - נציגת זכויות הילד מטעם הממשלה הרוסית. על פי הודעת בית הדין, נשקלה אפשרות להוציא לשניים צווי מעצר חשאיים, אולם לבסוף הוחלט לפרסם אותם בפומבי כדי לנסות לצמצם את היקף התוקפנות הרוסית.

"בית המשפט מצא בסיס מוצק להאמין שכל אחד מהחשודים נושא באחריות לפשע מלחמה", נמסר בית הדין הבינ"ל. בין הפשעים המיוחסים לנשיא רוסיה: "גירוש אוכלוסייה בלתי חוקית והעברת אוכלוסייה מהאזורים הכבושים באוקראינה לתחומי הפדרציה הרוסית". 

הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה (צילום: רויטרס)
הלחימה בבאחמוט במזרח אוקראינה|צילום: רויטרס
הלחימה במחוז דונייצק במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה במחוז דונייצק במזרח אוקראינה|צילום: AP

ג'וזף בורל, נציג האיחוד האירופי לנושאי חוץ, הגיב על ההחלטה: "זו רק ההתחלה של התהליכים המשפטים נגד רוסיה בהאשמות על אחריותה לפשעים ולזוועות באוקראינה".

מחקירה מיוחדת של האו"ם עולה כי הרשויות ברוסיה ביצעו שורה נרחבת של הפרות בין-לאומיות של זכויות אדם והפרות של החוק הבין-לאומי בחלקים רבים של אוקראינה ורוסיה. בין היתר מצוינות המתקפות חסרות ההבחנה על מתקני אנרגיה באוקראינה, עינויים, רצח, אונס וחטיפת ילדים. עוד נטען שהרשויות ברוסיה אחראיות לעינויים שנחשבים כפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות.

ארקדי מיל-מן, ראש תכנית רוסיה במכון למחקרי ביטחון לאומי inss ושגריר ישראל ברוסיה לשעבר, מסר ל-N12 כי "זו החלטה שיכולה לשנות דברים אצל פוטין עצמו, אני מכיר אותו. הוא יקבל את זה קשה מאוד - זו השוואה לסלודובן מילושביץ' (נשיא סרביה לשעבר שהועמד למשפט באשמת פשעי מלחמה). פוטין לא יכול להגיע לשום מדינה, אלא אם כן היא מצהירה מראש שלא תעצור אותו - כמו איראן למשל".

"זו החלטה שיכולה לשנות דברים אצל פוטין עצמו, אני מכיר אותו. הוא יקבל את זה קשה מאוד"

שגריר ישראל ברוסיה לשעבר

 

נדגיש כי צו מעצרו של נשיא רוסיה ונציגת זכויות הילד מגיע חודש לאחר פרסום דוח דרמטי שקובע כי רוסיה מחזיקה ביותר מ-6,000 ילדים אוקראינים, שעל פי הטענות בקייב נחטפו מבתיהם ומשפחותיהם בחסות המלחמה. הדוח האמריקני, שהוכן עם מומחים מאוניברסיטת ייל, קובע כי רוסיה מפעילה עשרות מחנות "לחינוך פוליטי מחדש" של אלפי הילדים.

איור ילד במדי צבא רוסיה בכרזה על המלחמה באוקראינה (צילום: רויטרס)
איור: ילד במדי צבא רוסיה בכרזה על המלחמה באוקראינה|צילום: רויטרס

חוקרי אוניברסיטת ייל מצאו לפחות 43 מחנות ומתקנים נוספים שבהם מוחזקים הילדים, שרבים מהם איבדו את הוריהם או נותקו ממשפחותיהם. הדוח קובע כי מדובר ב"מערכת בהיקף נרחב" שמופעלת ישירות על ידי מוסקבה מאז הפלישה לאוקראינה בפברואר 2022.