ההפגנות הסוערות היום (שני) מול הכנסת בירושלים וביתר רחבי הארץ סוקרו בהרחבה בכלי התקשורת המובילים בעולם. רבים מהעיתונים והאתרים הגדולים הדגישו את הדאגה הגדולה מהמהפכה המשפטית שמובילה ממשלת נתניהו. שמו עלה שוב ושוב ונכתב כי הוא עומד בראש "ממשלת ימין קיצוני", וברבים מהדיווחים ציינו את האישומים הפליליים נגדו.
מחאה נרחבת נגד המהפכה המשפטית - סיקור N12
- מחאה גדולה בירושלים - המונים צועדים לבית ראש הממשלה
- הליכוד הגיש תלונה במשטרה נגד רון חולדאי: "הסית לאלימות"
- מחאת ענק וחקיקת בזק: עד כמה הצדדים קרובים לפשרה? עושים סדר
"בושה", השלט שהניפו המפגינים וחוזר בדיווחים רבים בעשרות בשפות. רשת CNN פרסמה תמונות רבות של המפגינים מול הכנסת עם המוני דגלי ישראל: "אלפים מוחים על תוכניתו של נתניהו להחליש את מערכת המשפט בישראל. הנשיא הזהיר מפני 'קריסה חברתית'. המפגינים החזיקו שלטים עם מסרים כמו: 'אין דמוקרטיה ללא שוויון', ו'הוא הורס את המדינה כדי להימנע ממשפט'".
רשת BBC הבריטית מדווחת כי "ישראל חווה כמה מההפגנות הגדולות ביותר מזה שנים מאז חשיפת התוכניות בחודש שעבר". אם יתקבלו החוקים, נכתב, "הם יבלמו את כוחו של בית המשפט העליון ויעניקו לממשלה יותר כוח במינוי שופטים".
ב-BBC מצוטטים אזרחים ישראלים שהפגינו היום בירושלים. הלית מנס ציונה, שהגיעה להפגנה עם בתה, סיפרה: "אני מרגישה במצוקה גדולה, מאוד עצבנית, יש לי הרבה לילות ללא שינה". גם דור, עורך דין מתל אביב, "אחד מאלפים שמשרדיהם נסגרו כדי לאפשר להם להשתתף בהפגנות", אומר: "אני כאן כי הלב שלי נקרע לגזרים כשראיתי מה הממשלה החדשה עושה לדמוקרטיה הישראלית".
הגרדיאן הבריטי, שנוהג לבקר את מדיניות ממשלת ישראל, כותב: "ממשלת הימין הקיצוני החדשה בישראל החלה להנהיג חקיקה שמטרתה לשנות את מערכת המשפט – מה שהוביל להפגנות גדולות נגד המהלך. השינויים המשפטיים של ראש הממשלה בנימין נתניהו נתקלו בכמה מהמחאות הגדולות ביותר שנראו בערי ישראל לאורך ששת השבועות האחרונים, מחאות שמאחדות מרכיבים רבים של מה שבדרך כלל היא חברה מקוטבת מאוד".
רשת France24 הצרפתית מדווחת כי "נתניהו ובעלי בריתו טוענים שהרפורמות נחוצות כדי לתקן חוסר איזון בכוח שבין נבחרי הציבור ובית המשפט העליון במדינה. ממשלתו רוצה להשיג שליטה דה-פקטו על המועמדים לבית המשפט העליון, ותעניק לפרלמנט את הסמכות לעקוף את החלטות בית המשפט העליון באמצעות רוב רגיל". הרשת הצרפתית, שכבר ראתה בעבר כמה נשיאים צרפתים שמנסים להגן על עצמם בבתי המשפט, כתבה: "כמה ממבקריו של נתניהו גם קשרו את תוכנית הרפורמה למשפט השחיתות המתמשך שלו, בטענה שהוא מבקש לערער את המערכת המשפטית שאותה הוא מאשים בהתקפה בלתי הוגנת מסיבות פוליטיות".
הוושינגטון פוסט, העיתון שנתניהו וביידן נוהגים לקרוא, מדווח: "המפגינים מציפים את ירושלים כשנתניהו מבקש להחליש את בתי המשפט. עשרות אלפי ישראלים שבתו היום והפגינו מחוץ לכנסת, במה שלדבריהם הוא ניסיון אחרון לעצור את ראש הממשלה נתניהו מלהחליש את מערכת המשפט במדינה".
עוד נכתב כי "בזמן שהמפגינים הניפו דגלי ישראל וצעקו 'בושה, בושה' ו'ישראל היא לא דיקטטורה' – הקואליציה של נתניהו הצביעה לשלוח את הצעות החוק להצבעה בפרלמנט, למרות הקריאה האחרונה לדיאלוג מצד הנשיא ביידן והנשיא הישראלי". גם הניו יורק טיימס דיווח על "הפגנות ענק בישראל, בזמן שנתניהו נחוש להמשיך לקדם את הרפורמות שלו במערכת המשפט".
גם רשת אל-ג'זירה הקטרית דיווחה על "מפגינים רבים הנושאים את דגל ישראל בצבעי כחול ולבן, וכרזות בגנות מה שנתפס על ידי המפגינים כהתקפה על המוסדות הדמוקרטיים במדינה. בושה! בושה!', קראו המפגינים", נכתב, "בחלק מהכרזות נכתב 'הצילו את הדמוקרטיה בישראל' ו'כל העולם צופה'". אל-ג'זירה דיווחה גם על הישיבה הסוערת בוועדת חוק, חוקה ומשפט, ועל כך שמחוקקים רבים ממפלגות האופוזיציה "נזרקו החוצה בכוח".
להבין את המהפכה המשפטית
סוכנות הידיעות רויטרס כתבה: "הפרלמנט הישראלי סוער בגלל תוכניות נתניהו למערכת המשפט. המחוקקים הישראלים החליפו עלבונות בשל תוכניות הממשלה לשנות את מערכת המשפט, בזמן שעשרות אלפי מפגינים נאספו מחוץ לפרלמנט". בנוסף נכתב כי גם הנשיא הרצוג הזהיר שהמדינה מסתכנת ב"קריסה חוקתית". על פי הדיווח, התוכניות, שיעניקו לראש ממשלת הימין נתניהו שליטה רבה יותר במינויים לכס השיפוט, יחלישו את יכולתו של בית המשפט העליון לבטל חקיקה או לפסוק נגד הרשות המבצעת".
הוועדה שמאחורי המהפכה המשפטית