הגירוש מהפסגה - ומה שישראל צריכה לעשות: אחרי התקרית הדיפלומטית המביכה באדיס אבבה, ד"ר אירית בק, ראש התוכנית ללימודי אפריקה באוניברסיטת תל אביב, הסבירה היום (ראשון) בשיחה עם N12 על ארגון מדינות אפריקה - והקשר שלו לישראל. לטענתה, גירוש סמנכ"לית אפריקה במשרד החוץ שרון בר-לי מפסגת האיחוד - הוא הזדמנות לשדרג את מעמדה של ישראל בארגון.
"הארגון הוקם על בסיס ארגון קודם שפעל על פי הדגם של האיחוד האירופי", הסבירה ד"ר בק. "משנת 2002 הוא אפקטיבי יותר, הוא ארגון על. ניתן לראות שמדינות הארגון מנסות להגיע לקו אחיד. למשל, לגבי הצבעות של מדינות אפריקה באו"ם, יש לו מועצת ביטחון משלו שמתעסקת במלחמות בתוך אפריקה. אומנם מדינות הארגון פחות מתואמות ממדינות האיחוד האירופי בתחומים רבים, אבל עדיין מדובר בארגון חשוב עם כוח ממשי".
הקשר בין הארגון לישראל - למה הוא חשוב?
לדבריה של ד"ר אירית בק, הקשר הוא בעיקר גיאוגרפי - ופוליטי. "לישראל יש עניין ביבשת עוד מאז בן גוריון שרצה לפרוץ את המחסומים עם מדינות אפריקה", הסבירה. "בארגון חברים 54 מדינות, ואם יש הצבעות באו"ם - יש משמעות ליחסי החוץ שלנו מול מדינות אפריקה, יותר קל לתאם עמדות מול הארגון. בארגון הקודם, 'אחדות אפריקה', לא התעסקו בענייני פנים, אבל היום זה אחרת - יש סנקציות ויש מדיניות. זה ארגון על אמיתי של היבשת האפריקנית, ואסור לזלזל בו".
מעמדה של ישראל בארגון
"עד 2002 ישראל הייתה במעמד משקיף, אבל מאז בוצע מהלך להדיח את ישראל מהתפקיד", הסבירה ד"ר בק. "מנהיג לוב דאז קדאפי, סילק את ישראל, ועכשיו יש ניסיון להחזיר את מעמדה כמשקיפה לקדמותו". נזכיר כי בשנה שעברה כמעט הושלם המהלך, אך בשל התנגדות של דרום אפריקה ואלג'יריה - עד היום הוא תקוע.
לטענת ד"ר בק - המדינה שבעיקר מתנגדת לחזרתה של ישראל לתפקיד משקיפה - היא אלג'יריה. "היא מאוד אנטי ישראלית", טענה. "מאז הידוק היחסים עם מרוקו - אלג'יריה הפכה קיצונית יותר בעניין במסגרת התחרות בין המדינות האלה. דרום אפריקה היא מתנגדת היסטורית".
"אין לדרום אפריקה קו איראני ברור"
גם דרום אפריקה מביעה התנגדות, בעקבות כך שהיא נוקטת בקו פרו פלסטיני. השלטון הדרום אפריקאי מעורב במהלכים למנוע מישראל להפוך למשקיפה. המדינה הזו היא מאוד משפיעה ביבשת. עם זאת, ד"ר בק טענה כי בניגוד לדעה הרווחת, דרום אפריקה אינה דינה פרו-איראנית. "זה עניין תעמולתי שלנו פנימי לדעתי. אין לה קו פרו-איראני ברור".
חשיבות הקשר בין ישראל למדינות אפריקה
ד"ר בק התייחסה גם לקשרים שפיתחה בשנים האחרונות ישראל עם מדינות היבשת האפריקנית, אך הבהירה: "לישראל יש קשרים מסחריים ודיפלומטיים עם המדינות ביבשת, אבל אנחנו עדיין רחוקים מאוד ממיצוי של היחסים - למשל בסיוע בנושא האקלימי. אנחנו יכולים לחזק את הקשר מאוד - זה מה שהסינים עושים היום. יש שם פוטנציאל חשוב מאוד".
איך ישראל צריכה למנף את התקרית המביכה בפסגת האיחוד?
לטענתה של ד"ר בק, ישראל צריכה לנצל את האירוע והמבוכה - כדי להחזיר את מעמדה בחזרה למשקיפה: "צריך להבין מ ה המשמעות של האירוע, האם הייתה הזמנה רשמית של הסמנכ"לית לישיבה?". לדבריה, מחאה מול מנהיגי מדינות ודרישה לצעדים ממשיים בשטח, עשויה להעניק לישראל מעמד רשמי של משקיפה "כדי שמקרים כאלה לא יישנו".