אתמול בישר שגריר ארצות הברית טום ניידס בשורה משמחת: ישראל עומדת ביעד חשוב בדרך לפטור מוויזה לאמריקה, כאשר פחות מ-3% מהבקשות סורבו. אבל מדובר רק בצעד ראשון בהליך, ומכאן ועד הפטור הנכסף והפסקת הביקור של הישראלים בשגרירות ישנה עוד דרך – שעוברת בכנסת. שאלנו היום (שלישי) גורם שמכיר את הנושא מה עוד צריך לקרות – מהחקיקה, דרך חלון הזמנים, ועד למה שיכול להשתבש.

 מה הם החוקים שצריכים לעבור בכנסת כדי שהפטור מוויזה יאושר?

"יש שלושה תיקוני חקיקה שצריכים לעבור. האחד, תיקון לחוק הכניסה לישראל שמתרכז בנושא העברת מידע מחברות התעופה לרשות האוכלוסין. השני, הוא תיקון חוק הפלילים - שנוגע להעברת מידע על אזרחים ישראלים לסוכנויות זרות, והשלישי זו חקיקה שעוסקת בקבלת מידע על כל מי שמגיע לישראל מראש. אנחנו בין המדינות האחרונות שעדיין לא עשו את זה. יש החלטת ממשלה לעשות זאת, אבל משנת 2014 זה עדיין לא קרה בגלל תקציבים ובירוקרטיה".

למה ישראל חייבת לאשר את החוקים האלה עד ספטמבר?

"מהסיבה הפשוטה שהאמריקנים מפרסמים בספטמבר את אחוזי הסירוב - ואם לא נעמוד בדרישות -  נחזור לנקודת האפס".

האם מדובר בזמן סביר להעביר את החוקים? הממשלה תצליח לעשות את זה?

"לעניין החקיקה – כן, זה סביר", מבהיר הגורם. "צריך שלושה שינויי חקיקה, אבל שמונה חודשים זה בהחלט סביר ונקווה שיסתיים עוד הרבה לפני".

תום ניידס (צילום: חדשות 12)
שגריר ארצות הברית בישראל, טום ניידס|צילום: חדשות 12

מהרגע שהחוקים יעברו וישראל תשלים את כל החובות שלה - מתי הפטור ייכנס לפועל?

"אם מסיימים את כל החובות, החקיקה, המערכות וההדדיות - זה צריך לקחת חודשים ספורים".

השגרירות האמריקנית אמרה בהודעתה אתמול שתידרש "הדדיות", כלומר: "יחס שווה וחופש נסיעה לכל אזרחי ארצות הברית ללא הבדל מוצא לאומי, דתי או אתני – כולל פלסטינים-אמריקנים" שיבקשו לעבור דרך ישראל לשטחי יהודה ושומרון. מדובר באתגר עבור הדרג המדיני בישראל, משום שכיום הפלסטינים-אמריקנים שמגיעים לשטחי הרשות עוברים דרך מעבר אלנבי.

מה עלול לשבש את ההליך?

"אם לא נעמוד בדרישות זה עשוי לעקב את התהליך , המערכת מגויסת מלמעלה למטה ונראה לי שזה יעבוד - אבל קשה להתחייב. מספיק אירוע אחד במזרח התיכון - והכל משתנה".

עם הודעת ארצות הברית, השגריר בישראל ניידס מסר אתמול הצהרה: "ישראל עשתה צעד גדול לקראת הצטרפות לתכנית הפטור - אבל אנחנו עדיין לא שם". עוד אמר ניידס: "ירידה מתחת לסף שלושת האחוזים בשיעור הסירובים לוויזה, זה רק הצעד הראשון הנחוץ כדי שישראל תשלים את אותו התהליך שעברו 40 מדינות אחרות ברחבי העולם. הנקודה השנייה היא שישראל צריכה לעשות עבודה רבה בפרק זמן קצר, הכנסת צריכה לפעול - יש חוקים שצריכים לעבור כדי שישראל תהיה זכאית לפטור מוויזה".