מבצע "מגן וחץ" במהלכו חוסלו 4 בכירים בג'יהאד האיסלאמי ומאות רקטות נורו לעבר ישראל, המתנהל ב-3 הימים האחרונים, משתק במידה רבה את חייהם של תושבי הדרום וחלקים גדולים בארץ. אומנם כלי התקשורת הישראליים מסקרים את המצב באופן שוטף ומסביב לשעון, אך בזירה הבין-לאומית הסיקור דל ביחס למבצעים קודמים. ריכזנו את הכותרות המרכזיות מתוך אלה שכן התייחסו למצב.
סיקור המבצע בתקשורת האמריקנית
בתקשורת האמריקנית ציטטו אתמול בלילה (רביעי) את דובר הבית הלבן שדיווח כי היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן "הדגיש את הצורך בהרגעת ההסלמה במהלך שיחה עם ראש המועצה לביטחון לאומי של ישראל, צחי הנגבי". על פי הדיווח, סאליבן ציין את המאמצים האזוריים לתיווך, הדגיש את החשיבות בהפחתת המתיחות ומניעת מקרי אובדן חיים נוספים.
בראש הכתבה שפורסמה ב-CNN, נבחרה תמונה השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, אך לאורך כל הכתבה אין אזכור שלו כלל, וגם הכתבה עצמה לא זכתה לבולטות משמעותית. "מאות רקטות שוגרו מעזה לעבר ישראל, לאחר שצה"ל ביצע תקיפות קטלניות על מה שנחשבו בישראל 'יעדים' בארגון הג'יהאד", נכתב. בכתבה התייחסו להודעת משרד הבריאות העזתי שעדכן כי 25 בני אדם נהרגו, בהם גם ילדים, ו-76 נפצעו מאז החלו התקיפות האוויריות.
כמו כן, ברשת טלוויזיה אמריקנית פורסמה אתמול ידיעה, שזכתה לסיקור נרחב, בנושא דוח חדש של ארגון מוביל למען חופש העיתונות, לפיו הצבא הישראלי לא לקח אחריות על הרג של לפחות 20 עיתונאים במהלך שני העשורים האחרונים. "הדוח מצא דפוס של הרג עיתונאים על ידי צה"ל, שלאחריו לא נלקחת אחריות", נכתב בהודעה לעיתונות של CPJ. "אף אחד מעולם לא הואשם או נתן את הדין על מקרי המוות הללו".
בסוכנות הידיעות AP דיווח כי מפקד הג'יהאד האיסלאמי נהרג בתקיפה אווירית של ישראל ובכך מניין הקורבנות עלה ל-25. "על רקע דיווחים על ניסיונות מדשדשים של מצרים לתווך להפסקת אש, ישראל ספגה ירי רקטות", נכתב. "זה היה גל הלחימה הקשה ביותר בין ישראל לעזה זה חודשים, ובין ההרוגים היו גם נשים וילדים".
סיקור המבצע בתקשורת האירופית
ה-BBC הבריטי דיווח בידיעה שולית על חיסולו של מפקד המערך הרקטי של הג'יהאד האיסלאמי עלי ע'אלי: "ישראל פגעה ביותר מ-130 מטרות צבאיות בעזה ו-25 בני אדם נהרגו. בישראל אין הרוגים, אם כי מספר רקטות פגעו בבתים אך רובן נחתו בשטחים פתוחים או יורטו". לפי הרשת זו "הלחימה הקשה ביותר מזה 9 חודשים".
לה רפובליקה האיטלקית דיווחה על "מתקפה ישראלית חדשה על עזה" ועל כך ש"בין ההרוגים גם ילדה פלסטינית בת 10".
בסוכנות הידיעות רויטרס נכתב לפנות בוקר כי "מצרים מתחילה לתווך לסיום התקיפות". בנוסף הסוכנות סיפקה תמונות דרמטיות מרצועת עזה, שבהן מוצג ההרס הרב שנגרם מתקיפות חיל האוויר והלוויות.
כמו כן, ברויטרס נכתב כי ישראל פגעה ביעדי הג'יהאד האיסלאמי, שחמושים פלסטינים שיגרו מאות רקטות מעבר לגבול וגרמו להפעלת אזעקות עד לתל אביב. כמו כן, נכתב: "הפיקוד המשותף של עזה, הכולל את הג'יהאד האיסלאמי ואת ראשי חמאס, לקח אחריות על השיגורים". עם זאת, נכתב בידיעה כי "גורמי צבא ישראלים אמרו שלא ראו סימנים לכך שחמאס ירה טילים כלשהם, למרות שלפי ההערכות יש לארגון מאות רקטות".
סיקור המבצע בעולם הערבי
ברשת אל-ערבייה, בידיעה הראשית, נכתב כי "הג'יהאד האיסלאמי הודיע על מותו של אחד ממנהיגיו הצבאיים במתקפה שביצעו כוחות ישראליים ברצועת עזה שלפני עלות השחר". בתמונה שצורפה נראים תושבי הרצועה בין ההריסות.
בכותרת הראשית של סוכנות הידיעות הפלסטינית מען נכתב: "היום ה-3 ברציפות לתוקפנות הישראלית נגד אזורי רצועת עזה השונים, הבוקר פתחו מטוסי הכיבוש בשורה של פשיטות. צבא הכיבוש טוען כי הוא מכוון לאתרים השייכים לתנועת הג'יהאד האיסלאמי".