צבא רוסיה שיגר הלילה (בין שני לשלישי) את אחת המתקפות הגדולות והמסיביות ביותר על ערי אוקראינה במהלך החודשים האחרונים. במערך ההגנה האווירית של אוקראינה דיווחו כי הצליחו ליירט בהצלחה 18 טילים רוסיים ועוד כמה מל"טים. בין הודיעו בצבא אוקראינה שהפילו שישה טילי קינז'אל היפר-סוניים, תשעה טילי קליבר ועוד שלושה טילים בליסטיים.
גורמים רשמיים באוקראינה הבהירו כי כוחות ההגנה האווירית התמודדו עם מתקפה חריגה בהיקפה, עם היקף שיגור טילים נרחב מאוד בפרק זמן קצר במיוחד. על פי חלק מהדיווחים, מטרותיהם של לפחות חלק מהטילים ששוגרו היו סוללות ההגנה האווירית האוקראיניות, בהן סוללות הפטריוט.
מה שמיוחד בהודעה האוקראינית על הפלת הטילים, בהם שישה טילים היפר-סוניים, היא העובדה כי רק לפני כשבוע וחצי הם הצליחו להפיל טיל כזה בפעם הראשונה, וייתכן שמדובר ביירוט הטיל ההיפר-סוני הראשונה אי פעם בפעילות מבצעית קרבית. רוסיה הציגה את טיל הקינז'אל בשנת 2018, ופוטין הצהיר אז כי אין מערכת הגנה אווירית שמסוגלת ליירט אותם.
שותפות ביטחונית "חסרת תקדים"
בארה"ב הזהירו אתמול כי רוסיה ואיראן מרחיבות את שיתוף הפעולה הביטחוני ביניהן – שמגיע לרמה "חסרת תקדים". ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, חשף כי שתי המדינות, הנתונות לסנקציות קשות מאוד מצד המערב, פועלות להגדיל ולהרחיב את היקף העברת הנשק המתקדם ביניהן.
קירבי חשף כי מאז חודש אוגוסט סיפקה איראן לרוסיה יותר מ-400 מל"טים תוקפים עבור המלחמה באוקראינה, למרות ששתי המדינות שבות ומכחישות זאת. עיקר המל"טים שהעבירה טהראן למוסקווה הם מדגמים שהאד-131 ושהאד-136, אולם ניכר כי בתקופה האחרונה הרוסים דורשים מהאיראנים לקבל גרסאות "מתקדמות וקטלניות יותר" של אמצעי הלחימה הזה. יחד עם זאת, הוא הבהיר כי ארה"ב לא זיהתה אינדיקציות להעברת טילים בליסטיים מאיראן לרוסיה.
שיתוף הפעולה הביטחוני בין רוסיה ואיראן אינו חד-כיווני, ובטהראן דורשים לקבל ממוסקווה שורה ארוכה של אמצעי לחימה עבור המערך הביטחוני שלהם. קירבי אמר כי האיראנים דרשו לקבל מסוקי קרב, מערכות מכ"ם ומטוסי אימון. כזכור, איראן צפויה לקבל מרוסיה בתקופה הקרובה עשרות מטוסי קרב מתקדמים מדגם SU-35, כך על פי דיווחים רבים. "בסך הכול", אמר קירבי, "איראן מעוניינת לקבל מרוסיה ציוד צבאי בשווי מיליארדי דולרים".
נשיא צרפת לעג לרוסיה – במוסקווה זועמים
נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר אתמול במסגרת ריאיון טלוויזיוני רוסיה הפכה להיות "תלויה ומתרפסת" בסין, על רקע הסנקציות הכבדות והבידוד המדיני שלה בעקבות המלחמה באוקראינה. הוא טען שמוסקווה הפכה להיות "וסאלית" של בייג'ינג, על רקע העובדה שהיא איבדה גישה לאירופה ולמדינות הבלטיות. "לפני שנתיים זה היה בלתי מתקבל על הדעת".
במוסקווה כעסו על הדברים של הנשיא הצרפתי ואמרו שמדובר ביחסים אסטרטגיים שאינם קשורים לתלות של רוסיה בסין. "המערב מפחד מכינון מערכת רב-צדדית של יחסים בין-לאומיים, שכוללת מדינות עצמאיות רבות", אמר אלכסנדר גרושקו, סגן שר החוץ הרוסי. "מקרון ומנהיגים מערביים אחרים יצטרכו לקבל את המציאות של יחסים חזקים ויציבים, מלאי כבוד, בין מוסקווה ובייג'ינג".
אוקראינה תוקפת מעבר לקווי האויב – באמצעות נשק מתקדם
צבא אוקראינה ביצע כמה תקיפות מסיביות וארוכות-טווח במחוז לוגנסק הכבוש, בחלקו הגדול, בימים האחרונים. באחת התקיפות, ביום שבת, פגע צבא אוקראינה במפעל שאכלס כוחות צבא רוסיים גדולים, במרחק של יותר מ-80 ק"מ מהחזית. מאז, הופצצו באזור לפחות עוד כמה מטרות – בטווחים גדולים יותר ממה שנהגו באוקראינה לתקוף עד עתה.
התקיפות הללו, בסבירות גבוהה, מבוצעות באמצעות טילים ארוכי-טווח שקיבלה קייב מבריטניה רק בשבוע שעבר, מסוג Shadow Storm. הטילים הללו יעילים לטווח של כ-250 ק"מ, ומסייע לאוקראינים להגדיל את טווח הפגיעות שלהם בכוחות הרוסיים בשטחים הכבושים. אתמול הודיעו בבריטניה על העברת מאות מל"טים תוקפים לטווחים של כ-200 ק"מ, ועל פי דיווחים שונים גם צרפת נערכת להעביר טילים ארוכי-טווח לאוקראינה – מהלך חדש יחסית, שעד עתה מדינות המערב נמנעו מלעשות.
באירוע נוסף, נפצע אתמול קשה איגור קורנט, שר הפנים ברשויות הכיבוש הרוסי במחוז לוגנסק, בשעה שהסתפר במספרה בעיר לוגנסק. על פי חלק מהדיווחים, במקום התפוצץ רימון או מטען חבלה, מה שגרם לנזק כבד, בעוד אדם אחר נפצע וכמה נוספים נפצעו. רוסיה שולטת דה-פקטו בעיר לוגנסק ובחלקים גדולים מהמחוז כבר מאז שנת 2014, אולם כעת באוקראינה נחושים לשחרר אותם.