שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן התחיל הלילה (בין ראשון לשני) את היום השני לביקורו המדיני בסין. הוא הדמות הבכירה ביותר של ממשל ביידן שמבקרת בסין מאז כניסת הנשיא לתפקיד בינואר 2021, ושר החוץ האמריקני הראשון שמבקר בבייג'ינג מאז 2018. מדובר בביקור חשוב מאוד, שמגיע בשיאה של מתיחות עזה ביחסים בין המעצמות בכל התחומים, אולם במשך זמן רב, גם לאחר תחילת הביקור, מתחו הסינים את האמריקנים - ורק הבוקר אישרו כי גם הנשיא שי ג'ינפינג יסכים להיפגש עימו: בשעה 16:30 (11:30 שעון ישראל).
המתיחות בין ארה"ב וסין - סיקור N12:
- בארה"ב מאשרים: סין מפעילה בסיסי ריגול בקובה
- כמעט תאונה בים: התקרית הצבאית בין ארה"ב וסין
- תקרית חריגה בשמיים: מטוס קרב סיני איים על מטוס אמריקני
בלינקן נפגש הבוקר עם וואנג יי, בכיר הדיפלומטים הסינים ומי שכיהן עד סוף 2022 כשר החוץ במשך קרוב לעשור. אתמול הוא נפגש עם צ'ין גאנג, שר החוץ הנוכחי, ודן עימו בשלל סוגיות בוערות במשך כשבע שעות וחצי, כך לפי ההודעה הרשמית. גורמים אמריקניים רשמיים הודיעו כי צ'ין הביע את הסכמתו להיעתר להזמנתו של בלינקן לערוך ביקור בארה"ב.
כל הגורמים המעורים בפרטי השיחות, משני הצדדים, הבהירו כי הן רחוקות מאוד מלגשר ולפתור את המתיחות בין הצדדים. יחד עם זאת, במשרד החוץ האמריקני אמרו כי עצם העובדה שהפגישות המדיניות מתקיימות – היא כבר הישג, ויש צורך להמשיך ולקדם את השיח.
כזכור, בחודש פברואר ביטל בלינקן ביקור מתוכנן בבייג'ינג, לאחר שנחשפה פרשת בלון הריגול הסיני. מאז, הלכה והידרדרה מערכת היחסים בין וושינגטון ובייג'ינג, בין היתר בעקבות שורת תקריות ביטחוניות מטרידות באזור ים סין הדרומי. כך למשל תועדו לפחות שתי תקריות אוויריות ועוד אחת בים של התקרבות מסוכנת בין כלי טיס וכלי שיט סיניים ואמריקניים.
סלע המחלוקת העיקרי בין ארה"ב וסין היא טייוואן, ובפגישה אתמול הבהירו הסיניים לאמריקניים כי הם דורשים מהם שלא להתערב ב"ענייניהם הפנימיים". בסין רואים בטייוואן חלק בלתי נפרד ממדינתם, ואילו בארה"ב מעריכים שכבר בשנים הקרובות צפויה פלישה צבאית סינית לאי. המשך התמיכה הצבאית והמדינית של ארה"ב בטייוואן וקריאה לעצמאותה מהווים קו אדום מבחינתם של הסינים.
סימן שאלה מרכזי שריחף מעל ביקורו של בלינקן היא השאךה אם ייפגש עם הנשיא הסיני שי ג'ינפינג. בארה"ב דיווחו כי בלינקן "עשוי" לפגוש את שי, אולם רק הבוקר, לאחר שהסינים מתחו את האמריקנים הלכה למעשה, הם אישרו את דבר הפגישה..
עצם העובדה כי הסינים מתחו את האמריקנים בנוגע לאפשרות של הפגישה עשויה להטריד רבים. ככלל, לוח זמנים של גורמים כה רמי-דרג, ובוודאי כאשר מדובר בביקורים מדיניים רשמיים וחשובים כמו הביקור הזה, מתוכננים לרוב לפרטי פרטים. קשה להאמין שמבחינתו של נשיא סין, אולי האדם החזק והמשפיע ביותר בעולם, ההחלטה אם להיפגש או שלא להיפגש עם בלינקן התקבלה רק הבוקר.
❌ Imagem postada no Weibo, rede social chinesa.
— Prof Danuzio Neto | OSINT Geopolítica Atualidades (@danuzioneto) June 18, 2023
A chegada do Secretário de Estado dos EUA, Antony Blinken, a Pequim não teve tapete vermelho. Um contraste marcante com a visão de Macron ao desembarcar do avião. pic.twitter.com/6pn3Fpa9S9
The contrast between the recieved welcomes by two arrivals in China.
— Arup Kumar BARUA (@barua2004) June 18, 2023
Blinken vs Macron
China reserves special treatment with respect and warm welcome to those who come with a spirit of goodwill and respect to China. pic.twitter.com/0XvwrX7CrA
היחס הבעייתי, שלא לומר השפלה, אינו מתבטא רק בעובדה שהסינים מותחים את האמריקנים בעניין הפגישה האפשרית עם הנשיא. גם קבלת הפנים שזכה לה בלינקן אתמול בנמל התעופה בבייג'ינג, זכתה לביקורת ולעג, בין היתר על העובדה שאפילו לא נפרש לבלינקן שטיח אדום. גולשים רבים הראו ברשת את ההשוואה בין קבלת הפנים הצוננת לבלינקן אתמול, מול קבלת הפנים החמה והמפוארת שזכה לה נשיא צרפת עמנואל מקרון לפני כמה שבועות.