בבוקר יום הניצחון על גרמנייה הנאצית (שלישי) שמצוין בשלל טקסים ברחבי רוסיה, המדינה פתחה במתקפה על בירת אוקראינה, קייב, שהתכוננה מראש למתקפה כזו. על פי הדיווחים בבירה, כלי ההגנה האווירית של אוקראינה השמידו 23 מתוך 25 טילים שנורו על ידי הכוחות הרוסים, בעיקר לעבר הבירה. "כמו בחזית, גם כאן התוכניות של התוקפנים נכשלו", אמר סרגיי פופקו, ראש הממשל הצבאי בקייב.
יום הניצחון על הנאצים הוא אחד החגים החשובים ביותר בלוח השנה הרוסי. אלפי אנשים מגיעים לרחובות הבירה מוסקווה ומתרכזים סביב הכיכר האדומה בכדי לצפות במצעד צבאי ולהאזין לנאומו של הנשיא ולדימיר פוטין. השנה יום הניצחון טעון מאוד מבחינת הכוננות - אך גם מבחינה רגשית. רבים מאזרחי רוסיה מתאבלים על מותם של אלפי חייליהם שנהרגו במלחמה, שנמשכת כבר כמעט 15 חודשים על אדמת שכנתה אוקראינה ולא מראה שום סימן לסיום.
ההשפעות הללו מורגשות גם בשטח: השנה בשונה משנים קודמות, המצעד שכולל בדרך כלל טנקים, משגרי טילים בין-יבשתיים וכוחות רבים שצועדים, פועל במתכונת מעט שונה. בגלל חששות מפעולה אוקראינית, השנה הרשויות ביטלו את הטיסה המסורתית בשמי מוסקווה. על פי חלק מהדיווחים, השנה גם יצעדו פחות חיילים במצעד, מפני שהסכסוך באוקראינה גובה מחיר כבד באנשים ובציוד. במקביל, ברחבי המדינה הרשויות ביטלו את תהלוכות "הגדוד האלמותי", בהן אנשים נושאים דיוקנאות של קרובי משפחה שלחמו נגד הנאצים.
בנאומו של פוטין בכיכר, הנשיא המשיך בקו דומה לזה שנקט מאז הפלישה לאוקראינה - האשמת המערב ושכנתה במצב, לצד סימונה של רוסיה כקורבן ביחסים בין הצדדים. בנוסף, האשים את המערב ב"רוסופוביה", פחד מובנה מרוסיה ומאזרחיה. גם בגזרה ההיסטורית הוא טוען דברים דומים: "המערב שוכח מי באמת ניצח את הנאצים", אמר בהקשר לניצחון בעלות הברית על גרמניה הנאצית ב-1945.
"העולם נמצא בנקודת מפנה מרכזית ואזרחי רוסיה עסוקים במאבק פטריוטי על עתיד ארצם", המשיך הנשיא בנאומו שערך כ-10 דקות בסה"כ. "הציוויליזציה שוב נמצאת בנקודת מפנה מכרעת. מלחמה אמיתית משתוללת נגד מולדתנו. הדפנו את הטרור הבינלאומי". מנגד, פוטין לא התייחס לאתגרים שאיתם רוסיה מתמודדת ולא התווה את הדרך לניצחון, אך במבט לעתיד מבטיח כי רוסיה רוצה "עתיד של שלום".
לקראת הצעדה, פוטין השווה בין המלחמה כיום לזאת שאותה מציינים היום. הנשיא הגדיר שוב ושוב את המלחמה באוקראינה כקרב נגד "לאומנים שמושפעים מהנאצים" ואמר שהאתגר באוקראינה דומה לאתגר שמולו עמדה ברית המועצות כאשר היטלר פלש ב-1941. באוקראינה מנגד טוענים כי אמירותיו הן לא פחות מאבסורדיות ומגיבים עם השוואה הפוכה - בקייב מאשימים את רוסיה בתוקפנות דומה לזו של גרמניה הנאצית אחרי פתיחת המלחמה, שהתרחשה ללא התגרות מצד המדינה והובילה לכיבוש שטחים של אוקראינה.