ארה"ב ואיראן הולכות ומתקרבות להסכם שיסדיר, לפחות באופן זמני, את סוגיית הגרעין האיראני, כך מדווחים בימים האחרונים כלי תקשורת באיראן ובמערב. כלי תקשורת באיראן מדווחים כי ההסכם בין שתי המדינות עשוי להיסגר כבר בימים הקרובים, עם עסקת חילופי אסירים שתצא לדרך. העיתון ניו יורק טיימס מפרסם הבוקר (חמישי) את כלל פרטי העסקה המסתמנת.

כל הצדדים תמימי דעים כי האפשרות של חזרה להסכם הגרעין משנת 2015 (JCPOA) אינה על הפרק. בטהראן לא מסכימים לוותר על ההישגים שהצליחו להשיג בשנים האחרונות בתחום הגרעין והעשרת האורניום, ומנגד במערב לא מסכימים להעניק לאיראן את כל הדרישות שלה, בעיקר בתחום חקירות הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית. במקום ההסכם המקורי, וושינגטון וטהראן נערכות להגיע להסכם "לא כתוב" שיבטיח את צינון המתיחות באזור, ויעניק מרווח זמן בטוח לנסות לקדם דיפלומטיה גרעינית ארוכת-טווח בהמשך.

מנהיג איראן ח'אמנהאי בתערוכת
מנהיג איראן ח'אמנהאי בתערוכת "הישגי הגרעין"

על פי הניו יורק טיימס, המטרה של ארה"ב היא להגיע ל"הפסקת אש מדינית", שתמנע הסלמה נוספת במערכת היחסים עם איראן – שהאיצה בשנים האחרונות את התקדמותה בתחום הגרעיני. המתיחות בין איראן והמערב הגיעה בחודשים האחרונים לשיאים חדשים עם חיזוק שיתוף הפעולה שלה עם רוסיה ותמיכתה במלחמה באוקראינה, דיכוי אלים של ההפגנות הפנימיות והגברת החיכוך והתוקפנות במזרח התיכון.

ההסכם המסתמן בין שתי המדינות יבטיח שטהראן לא תעשיר אורניום ברמה הגבוהה מ-60% (רמת ההעשרה הנוכחית), ומנגד יאפשר לה לקדם מיליארדי דולרים השייכים לה ומוקפאים בשנים האחרונות בחשבונות זרים בחו"ל. איראן תסכים לשחרר שלושה אזרחים אמריקנים הכלואים בתחומה – ותזכה להבטחה שלא יוטלו עליה סנקציות נוספות, ואולי אף הקלה בסנקציות הקיימות, ומניעת קידום החלטות נגדה באו"ם ובסבא"א.

העסקה המסתמנת – הדרישות של ארה"ב:

  1. איראן לא תעשיר אורניום לרמה הגבוהה מ-60%

  2. איראן ושלוחיה יבלמו את המתקפות החמושות נגד הכוחות האמריקניים בעיראק ובסוריה

  3. איראן תגביר את שיתוף הפעולה עם פקחי הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית

  4. איראן תתחייב שלא להעביר טילים בליסטיים לרוסיה

  5. איראן תשחרר אסירים אמריקנים הכלואים בתחומה

העסקה המסתמנת – הדרישות של איראן:

  1. ארה"ב לא תטיל על איראן סנקציות נוספות

  2. ארה"ב תימנע מהחרמת מכליות נפט איראנית

  3. ארה"ב לא תקדם החלטות נגד איראן באו"ם ובסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית

  4. ארה"ב תסכים להפשרת מיליארדי דולרים השייכים לאיראן ומוקפאים בחשבונות זרים

ההערכה היא כי ההסכם, שספק אם תיערך הכרזה רשמית בעניינו, קרוב ועשוי להיסגר בקרוב. באיראן דיווחו אמש כי ייתכן שכבר בימים הקרובים יושגו הסכמות סופיות, והסימן לכך יהיה הודעה משותפת על עסקה לחילופי אסירים או שחרור האסירים האמריקנים מאיראן.

צילום לוויין: הקמת המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז (צילום: AP)
צילום לוויין: הקמת המתקן הגרעיני התת-קרקעי בנתנז, איראן|צילום: AP

על פי דיווחים רבים, בחודשים האחרונים חלה האצה במגעים בין איראן וארה"ב, עם מגעים ראשונים ישירים בין המדינות מאז נסיגת טראמפ מההסכם בשנת 2018. רוב מאלי, שליח ממשל ביידן לענייני איראן, נפגש כמה פעמים עם השגריר האיראני באו"ם, בפגישות שנערכו בניו יורק.

"שום דבר מזה לא נועד להבטיח הסכם פורץ דרך", אומר לניו יורק טיימס עלי ואעז, ראש תחום איראן ב-International Crisis Group. "המטרה היא לייצב את המתיחויות, ולהעניק זמן ומרחב לדון בדיפלומטיה עתידית ובהסכם הגרעין", הוסיף.

נשיא איראן אבראהים ראיסי (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

"לא מדובר בהסכם ואף לא בסכם זמני, אלא בהבנות המשקפות הכרה אמריקנית בסטטוס-קוו הנפיץ, שאינו מאפשר הסכם בשלב זה", אמר ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב. "אף על פי שזו כנראה האופציה הגרועה פחות מבין האופציות הגרועות שעל הפרק, ראוי להדגיש שהבנות כאלה על התחייבות איראן שלא להעשיר מעל 60% בתמורה להפשרת כספים הן הישג משמעותי עבורה".

 

 

"איראן תוכל לשמר את החומר הבקיע שצברה ולא לפגוע בנכסים הגרעיניים שהשיגה מאז 2019. זאת, בהתאם להנחיות מנהיג איראן שקבע בנאומו השבוע שניתן להגיע להסכם, אך ללא פגיעה בתעשיית הגרעין וללא ויתור על המשך מימוש "חוק הגרעין" שסיפק הבסיס להתקדמות תוכנית הגרעין", הוסיף צימט.

השורה התחתונה של ההסכמות המתגבשות בין ארה"ב לאיראן היא החלטה של וושינגטון לצנן את המתיחות ולהקטין ככל הניתן את האפשרות לחיכוך צבאי גדול, על רקע האיומים מישראל לתקוף את מתקני הגרעין. כזכור, השבוע אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בפתח הדיון בוועדת החוץ והביטחון בכנסת כי "שום הסכם עם איראן לא יחייב אותנו".

 

ההסכם עשוי לסמן על ניצחון גדול לאיראן לאחר שרק בשבוע שעבר אמר מוחמד אסלאמי, ראש הארגון האיראני לאנרגיה אטומית, כי ההחלטה על הגברת העשרת האורניום (לרמה של 60%) התקבלה במטרה להשיג מנוף לחץ כדי להביא להקלה בסנקציות המוטלות על איראן. מנהיג איראן עלי ח'אמנהאי אמר כי איראן "לא מבקשת להשיג נשק גרעיני, אולם אם היא תרצה בכך – המערב לא יוכל למנוע זאת ממנה, כפי שלא מנע ממנה את כל ההתקדמות שעשתה בתחום הגרעין עד היום".