נשיא רוסיה ולדימיר פוטין נשא אתמול (שלישי) נאום חריג, ואיים במהלכו להקים רצועת ביטחון באוקראינה בתגובה על התקיפות השונות בשטח רוסיה לאורך התקופה האחרונה. הוא טען כי מתקפת הנגד של קייב נכשלת, ואף העלה את האפשרות שהצבא הרוסי ישוב להילחם באזור הבירה קייב. בעל בריתו, אלכסנדר לוקשנקו, נשיא בלארוס, טען הבוקר כי מדינתו החלה לקבל מרוסיה נשק גרעיני טקטי – יממה לאחר שאמר כי הוא לא יהסס להשתמש בו בכל מקרה של תוקפנות נגד ארצו.

המלחמה באוקראינה - סיקור N12:

פוטין התייחס בדבריו לתקיפות השונות בתקופה האחרונה בשטח רוסיה, שמוסקווה מייחסת לאוקראינה, גם אם לא מדובר בלוחמים שמופעלים ישירות על ידי צבא אוקראינה. הוא איים, מבלי לפרט ולהרחיב יותר מדי, כי רוסיה תקים אזור ביטחון בתוך שטח אוקראינה, סמוך לגבול רוסיה, וסביר כי התייחס לאזורים הצפוניים של אוקראינה שאינם נתונים לכיבוש הצבא הרוסי.

הנשיא הרוסי נשמע בטוח מאוד במצבו של הצבא שלו, ואמר כי אין צורך להטיל מצב חירום צבאי ואין כל צורך בגיוס נוסף לצבא. הוא טען כי צבא רוסיה גייס יותר מ-300 אלף חיילי סדיר ומילואים, ולפי שעה זה מספיק מבחינתו. הוא כן אמר כי הצבא הרוסי חסר כמות גדולה של חימוש מדויק ומל"טים.

צבא אוקראינה שחרר יישובים במחוז דונייצק
צבא אוקראינה שחרר יישובים במחוז דונייצק

יחד עם זאת, פוטין הבהיר כי האבדות של צבא אוקראינה גדולות הרבה יותר מאלה של צבא רוסיה במלחמה, ואמר כי קייב איבדה יותר מפי עשרה ביחס לרוסים. הוא טען כי כ-30% מהרכבים המשוריינים שאוקראינה קיבלה ממדינות המערב כבר הושמדו במהלך מתקפת הנגד, וכי הצבא האוקראיני נכשל בכל מקום שבו הוא תוקף במהלך השבוע האחרון.

מתקפת הנגד של צבא אוקראינה (צילום: רויטרס)
מתקפת הנגד של צבא אוקראינה|צילום: רויטרס

למרות טענותיו של פוטין, ספק אם יש כעת ביכולתו של הצבא הרוסי לבצע מהלכים התקפיים גדולים שיביאו להקמת אזורי חיץ ביטחוניים בשטחים הנתונים לשליטת אוקראינה. על פי מרבית ההערכות במערב, צבא רוסיה רחוק כעת מביצוע מהלכים התקפיים גדולים, ומרוכז, בהצלחה יחסית, במשימות הגנה מול מתקפת הנגד. עדיין מוקדם מאוד לקבוע אם המתקפה האוקראינית תצליח או תיכשל, וסביר כי בקייב ובבירות המערב הביאו בחשבון היטב כי צפויות אבדות גדולות מול הביצורים ומערכי ההגנה הרוסיים.

 

 

למרות הטענות של פוטין על מחסור גדול במל"טים, בתקופה האחרונה דווקא גוברים הדיווחים כי איראן הגבירה מאוד את קצב אספקת החימוש המשוטט לרוסיה. אתמול דיווח המודיעין הבריטי כי אם בתחילה סיפקה טהראן למוסקווה כמויות קטנות של מל"טים בדרך האוויר, בתקופה האחרונה היא מספקת כמויות גדולות יותר דרך הים הכספי. דבריו של פוטין עשויים להוות הצדקה והכנה לדיווח של הבית הלבן מסוף השבוע, לפיו רוסיה ואיראן פועלות להקים בשטח רוסיה מפעל לפיתוח מל"טים איראניים, שעלול להתחיל לפעול בקצב גבוה כבר בתחילת 2024.

לוקשנקו: לא נהסס להשתמש בנשק גרעיני

ההסלמה במתיחות ביבשת אירופה גדלה עם ריבוי איומיו של לוקשנקו, בעל בריתו של פוטין הנתון לשליטתו של הנשיא הרוסי, שמרבה לאיים לאחרונה בנשק גרעיני. הבוקר לוקשנקו הודיע כי ארצו החלה לקבל מרוסיה נשק גרעיני טקטי, יממה לאחר שאמר כי במינסק "לא יהססו" להשתמש בזה נגד כל מי שיגלה תוקפנות נגדם.

לוקשנקו טען כי הנשק הגרעיני שקיבלה בלארוס "חזק פי שלושה מהפצצות שהוטלו על הירושימה ונגסקי ב-1945". למרות שהנשק הבלתי קונבנציונלי יוצב בבלארוס, ספק אם ההחלטה על השימוש בו והפעלתו תהיה נתונה, ובוודאי שלא באופן בלעדי, בידיו של לוקשנקו, שיידרש לאישור ותמיכה של פוטין.

נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו (צילום: רויטרס)
נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו|צילום: רויטרס

באוקראינה ממשיכים לשדר ביטחון בנוגע למתקפת הנגד מול הצבא הרוסי. הנשיא וולודימיר זלנסקי בירך אתמול את הצבא האוקראיני, ואמר כי הוא הצליח לרשום הצלחות מבצעיות בלחימה בגזרת באחמוט ובחזית הדרומית. לאורך הימים האחרונים ניכר כי צבא אוקראינה מצליח להתקדם כמעט כמה מאות מטרים מדי יום בפאתי באחמוט, העיר המרכזית בלחימה במזרח שלאחרונה נכבשה על ידי רוסיה.

הכוח שעמד מאחורי כיבוש באחמוט עבור הרוסים, קבוצת וגנר בפיקודו של האוליגרך יבגני פריגוז'ין, ממשיך לאותת על חוסר שביעות רצון מהמתיחות מול משרד ההגנה הרוסי. בימים האחרונים דרשו במוסקווה מכול הכוחות הלוחמים של רוסיה לחתום על חוזה חדש שמסדיר את נאמנותם למוסקווה, אולם פריגוז'ין הבהיר שאנשיו לא יחתמו על שום חוזה שכזה. אתמול אמר פריגוז'ין כי על רקע הדברים הללו, כלל לא בטוח שאנשיו יישארו באוקראינה וימשיכו להילחם שם.

פריגוז'ין (צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
בעלי חברת וגנר יבגני פריגוז'ין במלחמה באוקראינה|צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, שימוש לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים

במקביל, שוב עולים דיווחים על גילויי מרדנות של אנשי קבוצת וגנר באוקראינה, לאחר שבימים האחרונים האשים משרד ההגנה הרוסי את אנשיו של פריגוז'ין ב"הצתת אנרכיה בחזית הרוסית". אתמול דווח כי אנשי וגנר חטפו חייל רוסי מחזית הלחימה במחוז לוגנסק הכבוש, ופרסמו תמונות שלו לאחר שעינו אותו. הטענה היא כי החיילים, רבים מהם אסירים משוחררים, מעוניינים לקבל תמורתו כופר כספי.

אירוע דרמטי נוסף: משרד ההגנה הרוסי דיווח הבוקר כי אדם דלימחאנוב, הבכיר הצ'צ'ני ויד ימינו של המנהיג רמזאן קדירוב, שבעבר אף כיהן כחבר הדומא הרוסית וזכה בעיטורי גבוהה וכבוד בעקבות לחימתו באוקראינה, נפצע בקרבות. לא נמסר שום דיווח רשמי על מצבו של דלימחאנוב, אולם דיווחים בלתי רשמיים ושמועות באוקראינה טוענים כי הוא נפגע יחד עם עוד כ-200 חיילים צ'צ'נים בעיר פרימורסק במחוז זפוריז'יה, לחופי הים השחור. על פי חלק מהשמועות שאין להן כל אימות, דלימחאנוב נהרג בהפצצה. בתקופה האחרונה הגביר מאוד צבא אוקראינה את הפצצותיו ארוכות הטווח, כולל באזורים שעד לאחרונה היו חסינות למתקפות.

הבכיר הצ'צ'ני אדם דלימחאנוב בלחימה במריופול (צילום: רויטרס)
הבכיר הצ'צ'ני אדם דלימחאנוב בלחימה במריופול|צילום: רויטרס

קדירוב כתב בחשבון הטלגרם שלו: "אני עצמי לא יכול למצוא את אדם דלימחאנוב בשום אופן, הוא לא יוצר קשר. אני מבקש מהמודיעין האוקראיני לספק מידע בדיוק איזה מקום ואילו עמדות נפגעו, כדי שאוכל למצוא את אחי היקר. אני מבטיח פרס נדיב ואני מבקש מכם לעזור".

מקורות רוסיים דיווחו על מכה אפשרית נוספת לצבא רוסיה: נפגעים רבים בעקבות פגיעה של טילי HIMARS אוקראיניים בשיירה צבאית באזור קרמינה במחוז לוגנסק, בשעה שהחיילים המתינו לשמוע נאום של מפקד בכיר לפני היציאה לקרב. "המפקד לא הגיע, אבל ה-HIMARS הגיעו", נכתב. לפי שעה, נסיבות האירוע עדיין אינן ברורות ועדיין לא התקבל דיווח רשמי בעניין, אך סביר כי מדובר בפגיעה קשה במיוחד עבור צבאו של פוטין.

דיווח: ה-CIA הזהיר את אוקראינה שלא לפוצץ את צינורות הגז

בעיתון וול סטריט ג'ורנל דווח אתמול כי ה-CIA, סוכנות המודיעין המרכזית של ארה"ב, הזהירו בחודשי הקיץ שעבר את אוקראינה שלא להוציא לפועל את התוכנית לפיצוץ צינורות הגז נורד-סטרים. למרות זאת, בסוף חודש ספטמבר ביצעו האוקראינים את המהלך ופוצצו את הצינורות, באחד האירועים הדרמטיים ביותר במלחמה.

על פי הדיווח, ה-CIA למד בחודש יוני 2022 על התוכנית של קייב לביצוע המהלך באמצעות שירות המודיעין של הולנד. עוד עולה כי ב-CIA אומנם לקחו את האזהרה ברצינות, אך הטילו ספקות ביכולת של אוקראינה להוציא לפועל מהלך אסטרטגי שכזה.

תיעוד מדליפות הגז בצינורות נורד סטרים (צילום: רויטרס)
תיעוד מדליפות הגז בצינורות נורד סטרים|צילום: רויטרס

לצד הטענות ההולכות ומתרבות כי אוקראינה היא זו שעומדת מאחורי פיצוץ צינורות הגז המרכזיים ב-26 בספטמבר, עדיין לא שללה האפשרות שרוסיה היא זו שעשתה זאת. לפני כמה חודשים פורסמו תמונות של ספינות חיל הים הרוסי שצולמו בדיוק בנקודות שבה פוצצו צינורות הגז, באותם הימים שבהם התרחשו הפיצוצים.