נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כינה הלילה (בין שלישי לרביעי) את נשיא סין שי ג'ינפינג "דיקטטור". הדברים של ביידן מגיעים דווקא יממה לאחר ביקורו של שר החוץ אנתוני בלינקן בסין ופגישתו עם שי, שהוגדר כתחילת הדרך לקראת ייצוב היחסים בין שתי המעצמות.
ביידן התייחס לפרשת בלון הריגול הסיני בשמי ארה"ב בחודש פברואר – סוגיה שהעיבה מאוד על יחסי וושינגטון-בייג'ינג וגרמה לביטול ביקורו המתוכנן של בלינקן באותם ימים. הוא טען הלילה כי הנשיא הסיני "התעצבן מאוד" מהפלת הבלון מפני שהוא "לא היה מודע למיקומו" ולעובדה שהוא נמצא מעל אדמת ארה"ב.
לדבריו של ביידן, "זו מבוכה גדולה מאוד לדיקטטורים – כשהם לא מודעים למה בדיוק קורה". ביידן הוסיף כי הבלון, שיצר בהלה גדולה מאוד בארה"ב ואף נטען כי חלף מעל בסיסי צבא רגישים, "לא היה צריך להיות שם" ומכיוון שבהמשך הוא גם התפוצץ.
שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן התייחס אתמול אף הוא לפרשת הבלון הסיני ואמר שיש לסגור את הפרשה. בריאיון לרשת MSNBC אמר הגיע העת לסגור את הפרשה "ולהשאיר את זה מאחורינו". ביום שני נפגש בלינקן עם הנשיא שי בייג'ינג במשך כחצי שעה, לאחר שלפני כן נפגש עם שורת בכירים נוספים בממשל הסיני.
במסיבת העיתונאים שלאחר פגישתו עם שי שחרר בלינקן אמירה חריגה מעט, ואמר באופן מפורש כי "ארה"ב אינה תומכת בעצמאותה של טייוואן". שר החוץ האמריקני הדגיש שהשניים דנו בצורך לצנן את המתיחות במצר טייוואן, על רקע דיווחים והערכות בארה"ב כי צבא סין נערך לפלוש לאי הקטן במהלך השנים הקרובות.
US Secretary of State Antony Blinken says he raised concerns about China's "provocative actions" in the Taiwan Strait during talks in Beijing
— Bloomberg (@business) June 19, 2023
"We do not support Taiwan independence," he adds https://t.co/q5LVRjYhbL pic.twitter.com/ioj8JnH3th
בלינקן אמר בדבריו כי אין כל שינוי במדיניות "סין האחת" של וושינגטון, והם מצפים משני הצדדים שלא לבצע צעדים חד-צדדיים שיפרו את הסטטוס-קוו במצר טייוואן. לאורך עשרות שנים מביעה וושינגטון תמיכה גלויה בטייוואן – תהליך שצבר תאוצה בתקופת ממשל ביידן. בארה"ב לא מסתירים עסקאות נשק רבות שהם מבצעים עם טייוואן, במסגרת החימוש וההכנה שלהם למערכה צבאית עם סין.
טרם התקבלה הודעה רשמית מבייג'ינג בתגובה על דבריו של הנשיא ביידן. בחודש מרץ הבטיח הנשיא שי ג'ינפינג כהונה שלישית ברציפות בתפקיד שנכנס אליו בשנת 2013. הנשיא שי הוא הראשון בהיסטוריה של הרפובליקה הסינית להבטיח כהונה שלישית מאז מייסד המדינה מאו דזה דונג. במהלך החודשים האחרונים הוא חיזק מאוד את שליטתו בכל מוסדות השלטון והממשלה הסיניים.