עוד כשבועיים, ב-6 למאי, ייערך טקס ההכתרה של המלך צ'ארלס השלישי. אתמול (חמישי) פרסם עיתון הגרדיאן תחקיר חדש שחושף את הונו האישי של המלך. לפי ההערכות המומחים - מדובר בכ-2 מיליארד פאונד (מעל ל-9 מיליארד שקלים). הפרסום מעלה שוב את את הדיון העתיק - האם משפחת המלוכה היא נכס, או נטל?
אמנם בעבר נשמעו הערכות צנועות יותר, אך אין זה מקרי שיש פערים בהערכות השונות. יש לכך שתי סיבות עיקריות: הראשונה, והמובנת מאליה, היא הקושי לאמוד נכסים מסוימים. מי למשל, יכול לשים תג מחיר על נכס כמו ארמון בקינגהם? או יצירות אומנות נדירות, ותכשיטים עם ערך היסטורי?
סיבה נוספת היא העובדה שמדובר במערכת מסואבת ומורכבת - במכוון. חלק מהנכסים והכסף שייכים באופן פרטי למשפחת המלוכה, חלקו מגיע דרך קרנות, וחלקו דרך הממשלה והמדינה. כל המערכת הזו נבנתה כדי להמעיט ולסבך את העיסוק בכמה כסף, נכסים וממון יש למשפחה הזו.
הון העתק - והפטור ממס ירושה
לפי הערכות הגרדיאן, כאמור, משפחת המלוכה שווה כ-2 מיליארד פאונד - והם לקחו בחשבון את כלל נכסי הנדל"ן, יצירות האומנות, התכשיטים, כלי התחבורה, ובעצם - כל דבר שיש לו ערך כספי.
המלך צ'ארלס ירש לא רק את התפקיד מאמו המנוחה, אלא גם את שלל רכושה. בניגוד לכל בריטי אחר, שהיה נדרש לשלם מס ירושה של עד 40% - צ'ארלס לא משלם אפילו פני אחד. זאת מפני שמשפחת המלוכה פטורה ממס ירושה, בעקבות חוק שעבר ב-1993 ע"י ג'ון מייג'ור שלפיו כאשר מונארך אחד מוריש לצאצא שלו את הממלכה ואת הנכסים – אותו צאצא לא צריך לשלם מס ירושה. דבר שמעורר הרבה ביקורת בקרב האזרחים.