הרשויות במחוזות רבים ברוסיה נערכות לקראת חגיגות יום הניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה שייערך מחר (שלישי), שנה שנייה ברציפות שהחגיגות נערכות על רקע המלחמה באוקראינה. השנה, אפילו יותר מבשנה שעברה – ייערכו האירועים בצל החשש הכבד מתקיפה אפשרית של אוקראינה, או לכל הפחות חשש מאירועים "בעייתיים" שעשויים להעיב על החגיגות.

על רקע החששות הכבדים, לפחות שישה מחוזות ברוסיה ובחצי האי קרים ביטלו לחלוטין, באופן לא רגיל, את החגיגות בתחומם. בנוסף, עוד 21 ערים במחוזות אחרים הודיעו כי לא יתקיים בתחומן המצעד הצבאי המפורסם. אחד הדברים הקריטיים מבחינת הרוסים היא העובדה שאלפי טנקים, כלי רכב צבאיים ואמצעי לחימה שונים הושמדו במהלך יותר מ-14 חודשי מלחמה – מה שבסבירות גבוהה עשוי אף הוא להעיב על היכולת לקיים מצעדים צבאיים מרשימים ברחבי רוסיה.

בלשכת ראש עיריית מוסקווה הודיעו כי אין מבחינתם אפשרות שלא לערוך את המצעד והאירועים הרבים של יום 9 במאי. החגיגות בכיכר האדומה בבירה הרוסית ייערכו בצל מתקפת המל"טים האוקראיניים שפגעה בכיפת הקרמלין בשבוע שעבר. בחלק מהסרטונים שנפוצו ברשתות החברתיות המציגים את פגיעת המל"טים ניתן לראות בסמוך את השלטים והדגלים הערוכים לחגיגות. אחת השאלות המרכזיות היא כיצד יראה נאומו של פוטין, יחד עם החששות מ"הפרעות".

מצעד הניצחון, רוסיה, 2022 (צילום: ap)
מצעד הניצחון, רוסיה, 2022|צילום: ap

מתקפת המל"טים במוסקווה אינה הדבר היחיד שמדאיג את הרשויות ברוסיה. לאורך הימים האחרונים בוצעו כמה וכמה מתקפות מל"טים של צבא אוקראינה נגד שורת יעדים ברוסיה ובחצי האי קרים, תוך פגיעה בין היתר במתקני דלק ואנרגיה ותשתיות רכבת. כך לדוגמה, רק אתמול דיווח משרד ההגנה הרוסי כי הצליח ליירט לפחות 22 מל"טים אוקראיניים בפרק זמן של כמה שעות.

 

 

 

 

בנוסף לכל שיגורי המל"טים והתקריות הביטחוניות השונות, ניתן לציין גם דיווח רוסי מהשבוע שעבר, על מעצר "חוליית חבלה אוקראינית" בחצי האי קרים. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר בשבוע שעבר כי רוסיה מתמודדת בימים אלה עם היקף "חסר תקדים" של ניסיונות חבלה ברחבי המדינה.

בחלוף שנה אחת ניתן להצביע על שורת הבדלים מהותיים במצבה של רוסיה. בשנה שעברה נערכו חגיגות יום הניצחון על הנאצים כחודשיים וחצי בלבד לאחר פרוץ המלחמה, על אף שברוסיה ממשיכים לכנות אותה "מבצע צבאי מיוחד". אז היה חשש אמיתי כי במסגרת נאומו יכריז פוטין רשמית על "מלחמה", ורבים חששו כי רוסיה תנצל את היום הזה כדי להסלים ולהעמיק את עוצמת פגיעתה באוקראינה. כיום, האירועים החגיגיים ייערכו כשברוסיה ובעולם כולו ממתינים בציפייה למתקפת הנגד האוקראינית המתוקשרת.

בעוד שבאוקראינה משדרים את ביטחונם בנוגע ליכולתם לשחרר כמה שיותר שטחים שנכבשו על ידי רוסיה, כולל חצי האי קרים שסופח בשנת 2014 – רוסיה נראית כמי שאין לה יכולת של ממש להמשיך ולהוציא לפועל מתקפות חדשות. למרות הצהרותיה לאחר התקיפה בקרמלין, קשה לראות אילו יכולות קונבנציונליות נוספות נותרו לרוסיה כדי להשפיע על הנעשה בשדה הקרב.

מצעד הניצחון, רוסיה, 2022
מצעד הניצחון, רוסיה, 2022

נשיא אוקראינה זלנסקי הודיע היום כי הגיש הצעת חוק לשינוי תאריך יום הניצחון באוקראינה. בציוץ שפרסם כתב כי הוא מעוניין שאוקראינה תחל לציין את המאורע ההיסטורי ב-8 במאי, כמו שעושות רבות ממדינות הברית המערביות, כמו למשל ארה"ב. באופן מסורתי, ציינו באוקראינה את יום הניצחון ב-9 במאי, בשל הנוהג המקובל מימי חברותה בברית המועצות. עוד אמר היום זלנסקי: "רוסיה תובס במלחמה כמו שהנאצים הובסו".

הסלמה בלחימה בבאחמוט: "הרוסים מנסים לכבוש עד 9 במאי"

מקורות אוקראיניים ורוסיים דיווחו כי לוחמי קבוצת וגנר פתחו הלילה במתקפה מסיבית בעיר באחמוט, תוך הפעלת כוח החריגה אפילו להיקף הלחימה האינטנסיבי בעיר. ההערכה היא כי ברוסיה מעוניינים לעשות כל שביכולתם כדי להצליח ולכבוש את באחמוט, שהלחימה בה מתנהלת במשך חודשים ארוכים, לקראת 9 במאי מחר.

אולכסנדר סירסקי, מפקד כוחות היבשה בצבא אוקראינה אמר כי הכוחות הרוסיים בעיר הסלימו מאוד את הפצצותיהם, תוך שימוש בכלי נשק כבדים וציוד מתקדם, וריכוז מחודש של כוחות. הוא אמר כי הרוסים נחושים להשתלט על העיר עד מחר. קרוב לשנה ללא הישגים גדולים בשדה הקרב, למעט כיבוש העיר סולדאר לפני כמה חודשים, ברוסיה נואשים להציג הישג מבצעי.

הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה (צילום: AP)
הלחימה בגזרת באחמוט במזרח אוקראינה|צילום: AP
הכוחות האוקראיניים בגזרת באחמוט (צילום: רויטרס)
הכוחות האוקראיניים בגזרת באחמוט|צילום: רויטרס

מנהיג קבוצת וגנר יבגני פריגוז'ין הודיע אתמול שקיבל הבטחה ממשרד ההגנה הרוסי לקבל "נשק ותחמושת ככל שיידרש" לו ולאנשיו. הודעתו מגיעה לאחר שכבר הבטיח לנטוש את באחמוט, בביקורת על משרד ההגנה והצבא הרוסי. פריגוז'ין הידוע לשמצה שוב הוכיח עד כמה הוא לא מהסס לנצל באופן ציני את מותם של אנשיו ופקודיו לשם השגת מטרותיו, כפי שהוא עושה הלכה למעשה בשדה הקרב.

 

 

בעניין אחר, המודיעין הבריטי חשף הבוקר את מאמצי הגיוס של משרד ההגנה הרוסי לשורות הצבא, על רקע, ההכרזות על כוונה לגייס בזמן הקרוב כ-400 אלף חיילים חדשים. על פי הדיווח, הרוסים מקפידים לגייס בעיקר אזרחים מהפריפריה המרוחקת של רוסיה, יחד עם מהגרי עבודה מוסלמים ממוצא אוזבקי וטג'יקי, ומפעילים לחץ רב במסגדים ברוסיה. התמריצים שצבא רוסיה מציע להם בין היתר: מענק גיוס בסך כ-2,400 דולרים, משכורת חודשית בסך כ-4,200 דולרים, והליך מזורז לקבלת אזרחות רוסית.