המצוקה של צבא רוסיה: בכירי ההנהגה במוסקווה הודו בימים האחרונים כי קיים מחסור משמעותי של כמה אמצעי לחימה מרכזיים של הצבא הרוסי, באופן שעשוי להשפיע על המשך הלחימה מול מתקפת הנגד של צבא אוקראינה. בעוד פוטין עצמו הודה בחסרונם של תחמושת מדויקת ומל"טים, בסוף השבוע אמר גם שר ההגנה שלו כי יש מחסור בטנקים.
המלחמה באוקראינה - סיקור N12:
- צבא אוקראינה ממשיך להתקדם - אך סופג אבדות כבדות
- האיום החדש של פוטין: נקים רצועת ביטחון באוקראינה
- קרבות עזים באוקראינה: קצין בכיר מאוד ברוסיה נהרג
- צבא אוקראינה משחרר יישובים - וברוסיה מודאגים
- תיעוד משדה הקרב: צבא אוקראינה מכה ברוסים
שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו אמר במהלך ביקור במפעל צבאי במחוז מערב סיביר כי יש דחיפות להאיץ את קצב יצור הרכבים המשוריינים. לדבריו, הגברת הייצור "נחוצה כדי לספק את הצרכים של הכוחות הרוסיים במבצע הצבאי המיוחד". דבריו של שויגו, הגם שנאמרו באופן מרומז, מגיעים על רקע הערכות במערב שצבא רוסיה איבד מתחילת המלחמה יותר מ-2,000 טנקים.
בשבוע שעבר אמר פוטין כי צבא רוסיה חסר כמה אמצעי לחימה מרכזיים, ובעיקר טילים מדויקים ומל"טים. דבריו נאמרו על רקע עלייה בשיעור היירוטים של מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה את הטילים המשוגרים לעבר קייב וערים נוספות, כולל יירוט של טילים היפר-סוניים, שבעבר נטען, כולל על ידי פוטין עצמו, כי הם "בלתי ניתנים להפלה".
דבריו בעניין המל"טים מגיעים דווקא על רקע דיווחים מערביים, שטוענים כי בתקופה האחרונה הגבירה רוסיה מאוד את משלוחי המל"טים המתאבדים מאיראן. בנוסף, לפני כשבועיים העריכו בבית הלבן שרוסיה ואיראן צפויות לפתוח בקרוב מפעל מיוחד, על אדמת רוסיה, לפיתוחם של המל"טים האיראניים.
ברוסיה מדגישים מזה תקופה ארוכה את הצורך להגביר את הייצור במפעלים הצבאיים ברחבי המדינה, במקביל לעבודה שהמלחמה מתקרבת ליומה ה-500, ולמרות מאמצים שונים לא נראה כל פתרון באופק. בנאומו השבוע ניסה פוטין לשדר כי מצב התעשייה הצבאית טוב מאוד, המפעלים מייצרים בקצב גבוה, מה שלטענתו אינו המצב באוקראינה. לדבריו, בעוד שרוסיה מצליחה, למרות הסנקציות, לייצר אמצעי לחימה רבים, אוקראינה כמעט ולא מייצרת נשק ותחמושת בעצמה. הוא אמר כי בקרוב ייגמר כל הנשק האוקראיני, והיא תיאלץ להישען לחלוטין על נשק מערבי.
לפני כחודשיים נפוצו תמונות ודיווחים כי בשל המצוקה הגדולה של הטנקים, החלו ברוסיה להוציא מהמחסנים טנקים ישנים מדגם T-54, טנק ששימש את הצבא האדום של ברית המועצות כבר בשנות ה-50 של המאה ה-20. בסוף השבוע פרסם צבא אוקראינה תמונה של טנק T54, שנטען כי נפל שלל במסגרת הלחימה בימים האחרונים.
מתקפת הנגד מתקדמת – אך "הטקטיקות של הרוסים השתפרו"
האנה מליאר, סגנית שר ההגנה האוקראיני, דיווחה בסוף השבוע על התקדמות נוספת של כוחות צבא אוקראינה בלחימה, ואמרה כי המיקוד העיקרי של ההתקדמות נרשם במחוז זפוריז'יה. לדבריה, הכוחות האוקראיניים השיגו התקדמות בכל החזיתות, לעתים עד לעומק של כשני קילומטרים אל תוך אזור הכיבוש הרוסי. לטענתה, מרכז הקרבות הקשים הוא "בדרך לעיר מריופול".
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 18 June 2023.
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) June 18, 2023
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/kAqNWJPcea
#StandWithUkraine pic.twitter.com/mfO2AfBSy2
למרות הטענות של אוקראינה על התקדמות בשדה הקרב במסגרת מתקפת הנגד מול הרוסים, בהחלט ניכר לאורך השבועיים האחרונים כי צבא אוקראינה חווה התנגדות עזה בלחימה מצד הרוסים. המטרה המרכזית של הכוחות האוקראיניים בשלב הנוכחי של הלחימה ממוקדת בעיקר בפריצת קווי ההגנה והביצורים של הרוסים, שחוזקו והועמקו במשך קרוב לחצי שנה. על פי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, צבא אוקראינה עצר כמעט לחלוטין את ההתקדמות שלו בימים האחרונים, ומפקדיו עסוקים כעת בשאלה כיצד להמשיך לנסות ולפרוץ את קווי ההגנה של הרוסים מבלי לספוג עוד אבדות כבדות.
בניו יורק טיימס מצטטים לוחמים אוקראינים ומומחים מערביים שמסבירים כי שיטות הלחימה וההגנה של הרוסים השתפרו מאוד ביחס לימים הראשונים ללחימה, וגם ביחס לתקופה של לפני כמעט שנה, כאשר בחודש ספטמבר 2022 הצליח הצבא האוקראיני להפיל במהירות את קווי ההגנה הרוסיים באזור מחוז חארקוב בצפון-מזרח המדינה. בין היתר נטען כי הרוסים מצליחים לנהל קרבות הגנה טובים הרבה יותר, וגם שיפרו את התיאום בכל הקשור לירי הארטילריה שלהם.
על פי הדיווח, הצבא הרוסי מתבסס בתקופה האחרונה הרבה יותר על מל"טים, גם לתקיפות, אולם גם למשימות מודיעין ושליטה טובה יותר בנעשה בשדה הקרב. בדרך הזו מצליחים הרוסים לייעל את הפגיעות שלהם בכוחות האוקראיניים בזירות השונות.
אמצעי נוסף שמשפר מאוד את יכולות הצבא הרוסי בהתמודדות עם מתקפת הנגד האוקראינית בשבועיים האחרונים הוא חיל האוויר הרוסי, שזכה דווקא לביקורת בחודשים הראשונים למלחמה. באזור דרום אוקראינה, שם אין פריסה נרחבת של מערכות הגנה אווירית אוקראיניות, ניכרת שליטה גבוהה יחסית של כלי הטיס הרוסיים, שמקשים מאוד על ההתקדמות הקרקעית של כוחותיה של קייב.
המודיעין הבריטי התייחס בשבוע שעבר לעובדה הזו, ודיווח כי חיל האוויר הרוסי שלח לפחות 20 מסוקי קרב נוספים לשדה התעופה הצבאי בעיר הכבושה ברדיאנסק, ככל הנראה במסגרת מאמצי ההתמודדות עם המתקפה האוקראינית. העליונות האווירית הרוסית במתקפה בדרום מגיעה במקביל לעשרות תקיפות אוויריות של צבא רוסיה על ערי אוקראינה לאורך החודש וחצי האחרון, במאמץ שניכר כי בוצע במטרה לשחוק את מערכות ההגנה האווירית של אוקראינה.
במערב מאותתים כי הם נחושים להמשיך לסייע לאוקראינה: בסוף השבוע הודיעה גרמניה כי תעביר מיידית לאוקראינה 96 מיירטים נוספים של סוללות פטריוט, ובנוסף, נטען כי עד סוף שנת 2024 יגיעו לאוקראינה לפחות עוד חמש סוללות. למרות זאת, נראה שבשלב זה לא צפוי סיוע אווירי שעשוי להקל על ההתקדמות הצבאית בחזית הדרום. בסוף השבוע פורסם סעיף מתוכנית הצבאית האמריקנית, המקצה סכום של כ-80 מיליון דולרים עבור טילים ארוכי-טווח לאוקראינה מסוג ATACMS, אולם גם זה נראה עדיין רחוק. גם מטוסי ה-F16 שמתכננים להעביר במערב לקייב בעוד כמה חודשים, עשויים להתברר כמעט מדי ומאוחר מדי.