הרשויות בטהראן החמירו מאוד את האכיפה ופעילות כוחות הביטחון ברחבי הערים במהלך התקופה האחרונה, מחשש להתלקחות מחודשת של מחאת החיג'אב. ביום שבת יציינו באיראן ובעולם שנה למותה של מהסא אמיני, הצעירה בת ה-22 שהוכתה למוות על ידי כוחות משמרות הצניעות האיראניים לאחר שלא עטתה כהלכה את הרעלה. ברשת כבר נפוצו קריאות רבות לצאת שוב לרחובות ולהחיות את המחאה, וניכר שהמשטר לא בוחל באמצעים כדי למנוע זאת.

דיווחים רבים של פעילים ועיתונאים איראניים מעידים על פריסה מוגברת של שוטרים ואנשים מזרועות נוספות של כוחות ביטחון הפנים במדינה, לרבות כוחות הבסיג' הידועים לשמצה שלקחו חלק פעיל וגדול בדיכוי ההפגנות בשנה החולפת. בין היתר דווח כי לוחמים רבים מגבירים נוכחות בטהראן ובערים הגדולות, תוך שהם מצוידים וחמושים היטב, ככל הנראה במטרה להרתיע את האזרחים.

ההפגנות במדינה (צילום: Getty images)
הפגנות המחאה באיראן בעקבות מותה של מהסא אמיני |צילום: Getty images

אתר האופוזיציה "איראן אינטנשיונל" המשדר מוושינגטון, ארה"ב, מדווח ממקורותיו באיראן כי כמעט מדי לילה ניתן לזהות עמדות שמירה ובידוק של כוחות הביטחון מטעם המשטר ברחובות הערים הגדולות. בנוסף, ניכר כי הוגברה האבטחה על בניינים ומוסדות ממשלתיים, וסיורים רכובים של כוחות הביטחון באופן גלוי וברור.

בנוסף, במשך יותר מחודש מתרבים דיווחים על מעצרים שרירותיים רבים של אזרחים ואנשים הנתפסים על ידי המשטר כגורמים מובילים בתנועת המחאה. כך למשל, נעצרו קרובי משפחה של לא מעט מהמפגינים שנהרגו על ידי כוחות הביטחון במהלך דיכוי מחאת החיג'אב לפני חודשים רבים, וכעת הם נתפסים כמי שעשויים להיות פעילים מרכזיים.

מהסא אמיני, שהוכתה למוות על ידי משמרות הצניעות
מהסא אמיני, שהוכתה למוות על ידי משמרות הצניעות באיראן

ברשתות החברתיות עולות קריאות רבות לאזרחים לצאת שוב לרחובות ולמחות נגד המשטר. על פי דיווחים, כמה ארגוני עובדים קראו לאנשים לצאת לרחובות. בין היתר הם הזמינו אנשים לצאת להפגין, לפתוח בשביתות ולקיים עצרות זיכרון לזכרה של אמיני.

על רקע הקריאות הללו, מרבה המשטר לפעול לניתוק האינטרנט והרשת הסלולרית בערים הגדולות באופן כמעט יומיומי. עיתונאי איראני גולה כתב ברשת X (טוויטר לשעבר) כי ניכר שמגמת הניתוקים הפכה לדבר שבשגרה. באופן טבעי, הפכו הרשתות החברתיות להיות אחד המנועים העיקריים של תנועת המחאה.

שר המודיעין האיראני אסמעיל ח'טיב התייחס השבוע לחשש מפני חידוש המחאה ואמר כי "האופוזיציה מפעילה מאמצים רבים לייצר קורבנות ולנסות להתחיל מחדש את המחאות". הוא אמר כי כוחות הביטחון איתרו בחודשים האחרונים יותר מ-400 פצצות ומטענים שנועדו לשמש נגד כוחות הביטחון המקומיים.

איראנים מוחים על מותה של מהסא אמיני (צילום: AP)
צילום: AP

השר ח'טיב התייחס גם למחאות בשנה שעברה וחזר על הטענה של המשטר האיראני, לפיה הן תודלקו והופעלו על ידי גורמי מודיעין חיצוניים. לדבריו, יותר מ-50 סוכנויות מודיעין זרות, בהובלת אלו מישראל, ארה"ב ובריטניה, ויותר מ-200 ערוצי תקשורת זרים, היו מעורבים בקמפיין נגד איראן.

במסגרת מחאות החיג'אב באיראן בשנה החולפת נהרגו יותר מ-500 בני אדם, כולל עשרות ילדים וקטינים, נפצעו עוד אלפים ונעצרו יותר מ-20 אלף בני אדם. רבים מהעצורים הוצאו להורג, ועל פי שלל דיווחים ועדויות הופעלה אלימות קשה מאוד, כולל אלימות מינית ככלי פגיעה, נגד רבים מהעצורות והעצורים במחאות.

שלשום דווח כי ממשל ביידן אישר סופית את הסכם חילופי האסירים בין ארה"ב ואיראן, ולפיו תקבל איראן גישה לשישה מיליארד דולרים שלה שהיו מוקפאים בחשבונות בנק בדרום קוריאה, יחד עם חמישה אסירים איראנים הכלואים בארה"ב, ובתמורה תקבל ארה"ב חמישה אסירים אמריקנים הכלואים באיראן. על רקע ההיערכות לחידוש המהומות וההפגנות, גם האמריקנים סופגים ביקורת עזה - על כך שהם מעניקים לאיראן לגיטימציה להפעיל כוח ואלימות קשים נגד המפגינים, ושלמרות זאת זוכה להטבות והישגים מדיניים וכלכליים ברמה הבין-לאומית.