סערה חדשה בשוודיה, שכבר סוערת ממילא: המשטרה המקומית אישרה לפעיל לשרוף ספר תנ"ך בהפגנה שתתקיים מחר (שבת) מול שגרירות ישראל בשטוקהולם הבירה. בתקשורת המקומית דווח על האישור, אך לא נמסר מיהו אותו פעיל שהגיש את הבקשה שאושרה. בישראל הביעו זעזוע מהאישור, ומנסים  למנוע את שרפת התנ"ך.

רה"מ נתניהו גינה בתוקף את החלטת הרשויות בשוודיה  לאפשר שריפת ספר תנ״ך מול שגרירות ישראל במדינה, ומסר: "מדינת ישראל רואה בחומרה רבה את ההחלטה המבישה הזאת שפוגעת בקודש הקודשים של העם היהודי. יש לכבד את הספרים המקודשים לכל הדתות". 

שר החוץ אלי כהן גינה בחריפות וכתב:  ״שרפת ספר תורה היא פשע שנאה, פרובוקציה ופגיעה חמורה בעם היהודי ובמסורת היהודית. אני קורא לרשויות בשבדיה למנוע את האירוע הבזוי הזה ולא לאפשר שריפה של ספר תורה. הנחתי את שגריר ישראל בשבדיה, זיו נבו קולמן, ואת משרד החוץ לפעול בכל דרך על מנת למנוע את האירוע המביש הזה״.

שגריר ישראל בשוודיה, זיו נבו קולמן, הגיב על האישור שנתנו הרשויות המקומיות וגינה שרפה של ספרי קודש - תוך התייחסות להפגנה אחרת, שהתקיימה במדינה לפני שבועיים במהלכה שרפו קוראן מול מסגד בבירה ביום הראשון של חג הקורבן.

"אני מגנה מכל וכל את שרפת ספרי קודש המקודשים לכל דת, כמעשה של שנאה וחוסר כבוד, שאין לו שום קשר לחופש הביטוי", כתב השגריר הישראלי.

שריפת קוראן בשוודיה (צילום: רויטרס)
שריפת הקוראן בשוודיה, ארכיון|צילום: רויטרס

השר בן גביר קרא להחזיר את קולמן לארץ במידה ובשוודיה לא יעתרו לבקשה לבטל את האירוע. "הזדעזעתי לשמוע על כך שמשטרת שוודיה אישרה שרפת ספרי תנ"ך מול שגרירות ישראל במסווה של "חופש הביטוי". פגיעה בקדשי ישראל אינה חופש הביטוי. אלא אנטישמיות", כתב השר.

"אני קורא לחברי שר החוץ אלי כהן, להפעיל את כל כובד משקלו מול המשטר והממשל בשוודיה, שמתמודדת עם איסלאם קיצוני המאיים להשתלט על מדינתה ולמנוע את שרפת ספרי התנ"ך. במידה ולא יעתרו לבקשתו של שר החוץ יש לפעול להחזיר חזרה לישראל את השגריר".

יעקב חגואל,  יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית, מסר: "היתר לשרוף תנ"ך מול שגרירות ישראל אינו חופש ביטוי אלא אנטישמיות. 80 שנים מאז השואה הארורה והסימנים שרצינו לשכוח שוב מזכירים לנו לעמוד על המשמר. אני מגנה בכל תוקף את שריפת הקוראן, זו אינה דרכו של העם היהודי וקורא מפה לממשלת שוודיה לבטל את ההחלטה האנטישמית  לשרוף ספר תנ"ך. די לשנאה"

הרבנים הראשיים לישראל קראו לרה"מ ולמלך שוודיה להתערב

הרב הראשי לישראל דוד לאו פנה לראש ממשלת שבדיה, אולף קריסטרסון, וכתב: "הזדעזעתי לשמוע על כוונת מספר אזרחים תושבי שבדיה המתכננים להפגין מול שגרירות ישראל בשטוקהולם, ההפגנה תכלול שרפת ספר תורה. הדבר היותר חמור הוא, על פי אותה ידיעה, שבמשטרת שבדיה אישרה דבר חמור ונורא זה, זאת כמובן במסווה של "חופש הביטוי".

ראש ממשלת שוודיה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת שוודיה, אולף קריסטרסון|צילום: רויטרס

במכתבו התייחס הרב הראשי לשרפת הקוראן לפני מספר חודשים: "זה שלעצמו דבר מזעזע ומחייב את כולם למחות בכל תוקף ולגנות דבר זה. אבל עוולה זו לא מצדיקה עוולה נוספת, מעשה נבלה אחד לא מתיר מעשה נבלה נוסף. אני קורא לך לעמוד בכל תוקף שדבר זה לא יעשה. חופש הביטוי אינו מתיר לעשות כל דבר, וכל פגיעה בקדשי ישראל אינה ביטוי לחופש אלא לאנטישמיות. אני משוכנע שכל תושבי תבל מבינים את חומרת המעשים הללו ומוקיעים אותם", חתם את דבריו.

 

הרב הראשי יצחק יוסף שיגר אף הוא מכתב למלך שוודיה, קרל גוסטוב, והפציר בו להתערב על מנת שהרשויות יבטלו את האירוע המתוכנן מחר. "זה אירוע שיש לו פוטנציאל לערער את ערכי הסובלנות, הכבוד וחופש הדת שאנו מוקירים. אני מפציר בהוד מלכותו להתערב בעניין זה ולמנוע מעשה כזה".

 

המלך קארל גוסטב ה16 (צילום: רויטרס)
מלך שוודיה, קארל גוסטב|צילום: רויטרס

גם הרב יוסף גינה את שרפת הקוראן. "אני חייב להדגיש שהמחאה שלנו אינה רק על אירוע שריפת התנ"ך המתוכנן להתקיים, אלא אנו מגנים בתוקף גם את אירוע שריפת הקוראן. כאנשים מאמינים, חשוב שנשמור על כבוד הדדי בין הדתות גם אל מול חילוקי דעות".

הנשיא הרצוג (צילום: אבי קנר)
הנשיא הרצוג: "ליבי נחרד"|צילום: אבי קנר

"העם היהודי מציין כיום תקופה של שלושה שבועות בסימן עצב, לקראת ט' באב, היום העצוב ביותר בלוח השנה היהודי. יום זה משמש כתזכורת לשריפת ספרי קודש במאה השלוש עשרה באירופה, אשר יצרה תקדים טרגי למעשים מתועבים נוספים לאורך ההיסטוריה", כתב הרב יצחק יוסף.

"הוד מעלתך, אני פונה אליך על רקע מסירותך לקידום שלום והרמוניה בין כל האנשים. כמנהיגה של שוודיה, מדינה הידועה במחויבותה לזכויות אדם וחופש דת, אני מבקש ממך לנצל את השפעתך כדי לבקש ששריפת התנ"ך לא תתרחש. בביטול האירוע, תשלח מסר רב עוצמה לעולם ששוודיה עומדת בתקיפות נגד חוסר סובלנות דתית וכי למעשים כאלה אין מקום בחברה מתורבתת. בעמדה זו, לא רק תשמור על כבוד העם היהודי אלא גם תגן על העקרונות שעליהם בנויה חברה הרמונית ומגוונת", הוא חתם.

בעקבות הדיווחים על האישור, יו"ר ועדת הכספים חה"כ משה גפני שוחח עם שר החוץ אלי כהן וביקש ממנו לפעול בנושא. "זהו מעשה מביש ואסור לנו לאפשר זאת, שוחחתי עם שר החוץ אלי כהן וביקשתי ממנו להיכנס לעובי הקורה מול עמיתו בשוודיה, כולי תקווה שנצליח למנוע זאת".

האישור לשרוף את הקוראן בהפגנה לפני שבועיים ניתן במהלך דיון בבית המשפט המקומי, בשם חופש הביטוי. מי שהעלה את הספר הקדוש באיסלאם באש הוא סלוואן מומיקה, פליט עיראקי אנטי-מוסלמי, שגם עטף אותו בחזיר.

שר הפנים משה ארבל גינה בזמן אמת את שרפת הקוראן, כשאמר בכנסת: "הפעולות הללו לא מכבדות בני אדם. על כולנו להתייצב לשמור על כבודם ומעמדם של ספרי היסוד והמורשת של כל דת וכל אומה".

ההפגנה, ובעיקר שרפת הקוראן והעובדה שהדבר נעשה באישור, עלו לכותרות בעולם למרות שהייתה קטנה מאוד וכללה למעשה שני מפגינים. גם אז הביע השגריר הישראלי זעזוע, וגינה את המעשה: "ברור שזהו מעשה שנאה שיש לעצור אותו". בעקבות שרפת הקוראן התקיימו הפגנות סוערות בטורקיה ואיראן, והתעוררה ביקורת רבה בעולם המוסלמי.