רעידת אדמה בפוליטיקה באוקראינה: הנשיא וולודימיר זלנסקי הודיע אמש כי החליט להדיח את שר ההגנה אולקסי רזניקוב, ולמנות במקומו מחליף חדש. ההודעה על החלפת שר ההגנה, בזעזוע הגדול ביותר בפוליטיקה האוקראינית מאז תחילת המלחמה הרוסית ביותר מ-18 חודשים של מלחמה, מגיעה דווקא ברגע קריטי במיוחד מבחינת צבא אוקראינה, שממשיך להתקדם ולצבור הישגים במתקפת הנגד בדרום.
זלנסקי הודיע כי הוא מצפה מהפרלמנט באוקראינה לאשר את מינויו של רוסתם אומרוב, פוליטיקאי אוקראיני בכיר והעומד בראש הקרן האחראית על הפרטת הנכסים הציבוריים באוקראינה. לדברי זלנסקי, הוא רואה כעת צורך בגישה חדשה "גם ברמה הצבאית וגם ברמה האזרחית".
קשה לקבוע כעת מה תהיה ההשפעה של מינוי אומרוב על הנעשה בשדה הקרב, שם השיג הצבא האוקראיני בימים האחרונים פריצת דרך חשובה, לאחר שהצליח להבקיע את קו ההגנה הראשון של הרוסים במחוז זפוריז'יה. על פי חלק מההערכות, כעת ייתכן שיצליחו האוקראינים להתקדם מהר יותר לשחרור השטחים שכבשו הרוסים.
אין זו הפעם הראשונה ששמו של שר ההגנה רזניקוב עולה בנוגע להדחה אפשרית, אולם הפעם זה נראה סופי ורשמי. בחודש פברואר כבר עלה שמו של רזניקוב כמועמד לפיטורים, על רקע חשיפת פרשת שחיתות הקשורה בצבא ובחלוקת תקציבי המזון שלהם אחראי משרדו של רזניקוב.
לפי שעה לא ברור מה הסיבה האמיתית להדחה, אולם גם כעת היא מגיעה בשיאו של מאבק מתוקשר בתוך אוקראינה נגד שורת אירועי שחיתות, על רקע ניסיונותיה להתקבל כחברה באיחוד האירופי והרצון להמשיך ולהצדיק את חבילות הסיוע המערביות בסך מיליארדי דולרים ממדינות המערב. על פי חלק מהדיווחים, רזניקוב עשוי להתמנות כעת לשגריר אוקראינה בבריטניה, ולא בהכרח מדובר בהדחה בבושת פנים.
ברמה הצבאית, הדחתו של רזניקוב מגיעה לאחר ביקורת ממושכת מצד מדינות המערב בנוגע לקצב ההתקדמות האיטי של צבא אוקראינה בשדה הקרב. רק בימים האחרונים ניכרת שביעות רצון מסוימת בקרב בעלות הברית בנוגע לשחרור השטחים מידי הרוסים, אולם הן לא חסכו את ביקורתן על קייב, למשל באופן פריסת הצבא ובחירת המטרות בשטח.
לא בטוח שלרזניקוב עצמו יש השפעה כל כך מכרעת על אופי ניהול הלחימה בקרבות הקשים, בעיקר במחוז זפוריז'יה, ואולם זלנסקי מאותת כי בכוונתו להכניס "דם חדש" למערכת. רזניקוב נחשב לאורך השנה וחצי האחרונה כאחד הגורמים המרכזיים באוקראינה שדחפו וקידמו לחבילות הסיוע והנשק המערביות לאוקראינה. רבים מייחסים לו חלק גדול בהצלחה לקבל מהמערב טנקים מתקדמים ואמצעי לחימה נוספים, וגם בפריצת הדרך בהחלטה לאמן טייסים אוקראינים בהפעלת מטוסי F16 והאישור לספק אותם לאוקראינה.
רוסתם אומרוב, המחליף הצפוי במשרד ההגנה, הוא איש עסקים ופוליטיקאי אוקראיני ממוצא טטרי-מוסלמי מחצי האי קרים. הוא צפוי להיות המוסלמי הראשון בעמדה כה בכירה בהנהגה האוקראינית, ורבים כבר מייחסים למינויו חשיבות גדולה לעובדה שמוצאו מחצי האי קרים. באוקראינה לא מסתירים שחצי האי קרים היא המטרה המרכזית שלהם במתקפת הנגד בדרום – בעוד שרבים מזהים את האזור כנקודת תורפה שפגיעה בה עלולה לגרום לפוטין להחריף מאוד את הצעדים נגד אוקראינה. בין תפקידיו השונים, אומרוב היה צד בצוות המשא ומתן מול רוסיה בתחילת המלחמה.