צבא אזרבייג'אן פתח היום (שלישי) במתקפה מסיבית נגד כוחות ההגנה הארמניים במובלעת נגורנו קרבאך. כלי טיס תקפו מן האוויר וכוחות נוספים תקפו מהיבשה, והפצצה נרחבת נרשמה בערים הגדולות הנתונות לשליטה ארמנית, במה שנראה כמו תחילתה של מלחמה גדולה חדשה בין שתי המדינות, לאחר תקופה של מתיחות ממושכת.
בשעות הצוהריים המוקדמות החלו כוחות צבא אזרבייג'אן להפציץ את סטפנקרט, שושה וערים נוספות באזור, ואזעקות נשמעו ברחבי המובלעת. מל"טים של צבא אזרבייג'אן, ייתכן שמתוצרת ישראלית, תקפו עמדות צבאיות באזור והשמידו רכבים צבאיים. תיעודים רבים שפורסמו ברשתות החברתיות הראו לחימה עזה בין הצדדים. לאחר כמה שעות לאחת תחילת המתקפה, ציטטו בסוכנות הידיעות "טאסס" את היועץ למדיניות חוץ של נשיא אזרבייג'אן שאמר כי מדינתו קרובה להשגת "כלל מטרות הפעילות". במקביל, דיווחים על הצעה להפסקת אש מצד נגורנו קרבאך.
Azerbaijani forces have launched a new military operation against the breakaway Republic of Artsakh, in the Nagorno-Karabakh region.
— Le Beck International (@LeBeckInt) September 19, 2023
Last week we released an emergency analysis discussing ongoing tensions and highlighting the high risk that a conflict will break out. pic.twitter.com/SSJ69Ctoh1
משרד ההגנה של אזרבייג'אן הודיע שפתח במבצע "למיגור טרור" בנגורנו קרבאך, ועדכן כי כוחותיו השמידו רכבים צבאיים ועמדות באמצעות כלי נשק מדויקים. מוקדם יותר הבוקר דיווחה הממשלה האזרית בבאקו כי שניים מאזרחיה וארבעה חיילים נהרגו לאחר שנפגעו ממטען שהונח סמוך לגבול. במשרד החוץ האזרי הבהירו כי "הדרך היחידה לשלום באזור היא סילוקם של הארמנים מנגורנו קרבאך". עוד נמסר כי נפתחו מסדרונות הומניטריים במעבר לאצ'ין כדי לאפשר את נסיגת האזרחים הארמנים.
Footage purportedly showing an #Azerbaijani strike against a the headquarters of a local brigade pic.twitter.com/xjXN8H5oN2
— Michael A. Horowitz (@michaelh992) September 19, 2023
חשוב להבהיר כי בשלב זה מדובר בלחימה בין צבא אזרבייג'אן והכוחות הארמניים ברפובליקה האוטונומית של ארצאך (נגורנו קרבאך), ולא מדובר כעת במלחמה מול צבאה של מדינת ארמניה. משרד ההגנה של ארמניה בירבאן הבהיר כי אין לו כוחות כלל במובלעת נגורנו קרבאך. ראש הממשלה הארמני ניקול פשיניאן קרא לכנס את מועצת הביטחון של האו"ם.
Azerbaycan'ın Karabağ'da antiterör operasyonu başlattığını duyurmasının ardından Azerbaycan ordusunun kara birlikleri Hankendi'ye ilerliyor.
— Yeni Şafak (@yenisafak) September 19, 2023
הקרבות היום מהווים עדות נוספת לחוסר יכולתם של לוחמי שמירת השלום הרוסיים באזור להשפיע על המצב. משרד החוץ במוסקווה הודיע כי הוא "בקשר עם כל הצדדים". בתקופה האחרונה מתח ראש ממשלת ארמניה ביקורת על הנוכחות הצבאית הרוסית באזור ואמר כי היא לא משרתת את צורכי ההגנה של ארמניה. גם איראן, השכנה מדרום, התייחסה למתיחות בשבועות האחרונים, והזהירה את אזרבייג'אן ואמרה שלא תסכים לקבל שום שינוי בתמונת המצב הגיאו-פוליטית באזור.
BREAKING: The Azerbaijani armed forces are currently shelling the outskirts of Stepanakert. pic.twitter.com/LK9qcDphvN
— 301 (@301arm) September 19, 2023
הקרבות הבוקר החלו בתום תקופה מתוחה במיוחד. במשך כתשעה חודשים הטיל צבא אזרבייג'אן מצור יבשתי על נגורנו קרבאך, וחסם את מעבר לאצ'ין - המעבר היבשתי היחיד מארמניה למובלעת. תושבי נגורנו קרבאך התלוננו במשך זמן רב על משבר הומניטרי חמור, ורק בשבועיים האחרונים אישרו באזרבייג'אן להכניס סיוע אזרחי דרך מעבר אגדאם, כלומר מעבר יבשתי מאזרבייג'אן לעבר התושבים הארמנים הנצורים. במקביל, ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן אמר לאחרונה כי ייתכנו הסכמות להפגת המתיחות עד לסוף השנה.
בנוסף, לתחילת הקרבות היום קדמה תקופה ממושכת של ריכוז כוחות מסיבי של שני הצדדים. על פי דיווחים שונים, בשבועות האחרונים זוהו טיסות מטען רבות משדה התעופה עובדה בדרום ישראל לעבר אזרבייג'אן, באופן שעשוי להעיד על משלוחי נשק רבים מישראל לצבא האזרי. מנגד, פורסמו תיעודים רבים של שיירות נשק שקיבל צבא ארמניה מהודו, והועברו אליו דרך איראן.
אין מערכה באזרבייג'אן בלי אמל"ח ישראלי. טק"ק Lora מתוצרת תע"א בדרך למטרה בארמניה. pic.twitter.com/0HmOfjX7Xf
— nir dvori (@ndvori) September 19, 2023
בדיוק לפני שנה התנהלו קרבות מקומיים בין צבאות אזרבייג'אן וארמניה, אך אלו דווקא לא היו באזור נגורנו קרבאך. בספטמבר 2020 פרצה מלחמה נגורנו קרבאך השנייה, שהסתיימה בתבוסה מוחצת לארמניה וניצחון משמעותי לאזרבייג'אן. מאז, בבאקו נחושים להחיל את שליטתם על המובלעת המאוכלסת באזרחים ממוצא ארמני. לאורך תקופת המצור בחודשים האחרונים העבירו האזרים מסרים כי הם מעוניינים להשתלט דה-פקטו על האזור, ולספח את התושבים המקומיים. למרות מאמצים נרחבים להפגת המתיחות בין המדינות בתיווך האיחוד האירופי, מסתמן שהם כשלו גם הפעם.