אין בחירות, אין מפלגות, אין אופוזיציה: במהלך 30 שנות קיומה זכתה אריתראה לכינוי "צפון קוריאה של אפריקה", ונחשבת לאחת המדינות האפלות והמסוגרות ביותר בעולם. המהומות שהתרחשו אתמול (שבת) בתל אביב קשורות בקשר ישיר למצב הפוליטי החמור במדינה, שנמצאת רק כמה שעות בודדות של טיסה מישראל, ולצעדים הקשים והאיומים של הנשיא המכהן שם מיום קבלת העצמאות.

המהומות בדרום תל אביב - סיקור N12

איסאייס אפוורקי, בן 77, עומד בראש אריתראה מיום הקמתה בתום מלחמת העצמאות עם אתיופיה בשנת 1993. מאז ועד היום לא נערכו בחירות, לא כוננה חוקה רשמית, נאסרה פעילות של כל המפלגות מלבד מפלגת השלטון, וכל מי שמעורר את החשד הקל שבקלים כי בכוונתו לחתור תחת ההנהגה בבירה אסמרה נעלם כלא היה. אריתראה נחשבת לאחת המדינות העניות ביותר בעולם, למרות מיקומה האסטרטגי באזור מצר באב אל-מנדב, בואכה ים סוף ותעלת סואץ.

איסאייס אפוורקי, נשיא אריתראה, בפסגת BRICS (צילום: רויטרס)
איסאייס אפוורקי, נשיא אריתראה, בפסגת BRICS|צילום: רויטרס

אריתראה – "צפון קוריאה של אפריקה"

  • הנשיא שולט ביד רמה מאז העצמאות בשנת 1993.
  • אף פעם לא נערכו בחירות.
  • אסורה כל פעילות פוליטית מלבד זו של מפלגת השלטון.
  • כל האזרחים מחויבים לשרת בצבא עד גיל 50, ללא הגבלת זמן ולעיתים מבלי לראות את משפחותיהם.
  • הממשלה מפעילה רשת מרגלים ומודיעים אחר חשודים בחתירה תחת השלטון.
  • אזרחים רבים הועלמו, נכלאו, עונו ונרצחו על ידי המשטר.
  • בשנת 2001 הורה הנשיא על סגירת כל כלי התקשורת במדינה.
  • בשנת 2022 קבע ארגון "עיתונאים ללא גבולות" כי אריתראה נמצאת במקום הלפני אחרון בעולם במדד חופש התקשורת, שנייה רק לצפון קוריאה.
  • אריתראה נחשבת לאחת המדינות העניות בעולם, גם ביחס לאפריקה.

בשנת 1991 הסתיימה מלחמת העצמאות של אריתראה, ושנתיים לאחר מכן היא זכתה להשתחרר משלטונה של אתיופיה. השתיים היו קשורות בקשרים מדיניים ופוליטיים עבותים מאז השחרור מהשלטון הקולוניאלי האיטלקי במהלך מלחמת העולם השנייה – ורק ב-1993, לאחר כ-30 שנים של לחימה עזה שגבתה את חייהם קרוב למאה אלף בני אדם, יצאו האריתראים לעצמאות. אפוורקי, שהיה אחד ממנהיגי הלחימה המרכזיים ביותר נגד אתיופיה, מונה לעמוד בראש המדינה החדשה.

ארבע שנים לאחר מכן, בשנת 1997, הודיע על ביטול הבחירות שהיו אמורות להיערך במדינה. בשנת 2000 פנו אליו קבוצה של פוליטיקאים בכירים, כולל מי שכיהן כסגנו, ובמכתב רשמי ביקשו ממנו לעזוב את השלטון ולאפשר את רענון השורות בצמרת המדינה. בתוך פחות משנה לאחר מכן, בספטמבר 2001, הורה אפוורקי על סגירת כל כלי התקשורת במדינה – וכל אותם פוליטיקאים שפנו אליו, כמו גם פוליטיקאים נוספים שעד אז הביעו אופוזיציה עבורו – נעצרו ונעלמו.

נשיא אריתראה אפוורקי עם נשיא רוסיה פוטין במוסקווה (צילום: רויטרס)
נשיא אריתראה אפוורקי עם נשיא רוסיה פוטין במוסקווה|צילום: רויטרס
אסמרה, בירת אריתראה (צילום: רויטרס)
אסמרה, בירת אריתראה|צילום: רויטרס

רק בשנת 2018 זכו אזרחי אסמרה לרגע קצר של נחת – עם חתימת הסכם שלום והיסטורי עם אתיופיה – שהביא באופן רשמי לסיום מלחמת העצמאות הקשה של אריתראה. למרות החגיגה הדרמטית, שזיכתה את ראש ממשלת אתיופיה אבי אחמד בפרס נובל לשלום בשנת 2019, לא הביא ההסכם להקלה בעול האדיר על האזרחים האריתראים. למרות הסכם השלום, החובה הישנה של כל אזרח לשרת בצבא עד גיל 50 נותרה על כנה.

המתיחות הצבאית מאפיינת את אריתראה מיום הקמתה, וכל אזרח מחויב לשרת בצבא ללא הגבלת זמן. על פי דיווחים ועדויות רבים, חלק גדול מהחיילים, שגויסו מבלי שהייתה להם כל בחירה, נאלצים להיעדר מהבית ומבני המשפחה במשפחת הרוב הגדול של חייהם. בכתבה בעיתון "הארץ" משנת 2018 הובאו עדויות על גברים שנאלצים להיעדר מביתם במשך יותר מעשרה חודשים במשך השנה, וזוכים לפגוש את בני משפחותיהם במשך חודש אחד בלבד – עד לשנה הבאה.

כל אזרח מחויב בשירות צבאי עד גיל 50, ועל פי הדיווחים יש אפשרות אחת לחמוק מהחובה הזאת: להפוך ל"מודיע" של הממשלה. השלטון הדכאני והאכזר באריתראה, שהביא אותה בשנת 2022 למקום הלפני אחרון בעולם במדד חופש העיתונות, מחפש באופן אינטנסיבי אחר כל מי שעלול לנסות ולחתור תחת השלטון. אזרחים אריתראים סיפרו בדיווחים רבים כי קיימת תחושה מתמדת של מעקב סמוי מצד גורמים הקשורים לשלטון.

נשיא אריתראה אפוורקי עם נשיא סין שי בבייג'ינג (צילום: רויטרס)
נשיא אריתראה אפוורקי עם נשיא סין שי בבייג'ינג|צילום: רויטרס

על פי עדויות רבות, הממשלה באריתראה מפעילה יד קשה מאוד נגד כל מי שנחשד בניסיון לאתגר את השלטון. רבים מהחשודים, הגם שאינם מתכוונים להפיל את הדיקטטורה, מובאים לבתי כלא גדולים ברחבי המדינה, בתנאים קשים מאוד, ועוברים מסכת עינויים אכזרית. אחת השיטות המועדפות על המשטרה באריתראה לפגוע בחשודים ובמתנגדי משטר היא נעילתם במכולה חמה תחת השמש הקופחת – עד שהם מתים מחום וצמא.

המצב הכלכלי והחברתי באריתראה הוא אחד הגרועים בעולם, גם ביחס למרבית המדינות ביבשת אפריקה. קרוב ל-80% מהאוכלוסייה מתפרנסת מחקלאות, ולאורך השנים האחרונות התגבש ענף כלכלי חשוב נוסף עבור השלטון באסמרה. אזרחים רבים, בשם המשטר, נשלחים למדינות זרות ופועלים לארגן אירועים מתוקשרים, שבין היתר נועדו לסייע לגייס תרומות וכסף שנשלח לאריתראה. אותם אירועים זוכים להתנגדות חריגה, כפי שהייתה אתמול בתל אביב, מקרב רבים מהאזרחים האריתראים שנמלטו מהמדינה וחיים במדינות שונות ברחבי העולם בפחד גדול משלטונו של אפוורקי.

אסמרה, בירת אריתראה (צילום: רויטרס)
אסמרה, בירת אריתראה|צילום: רויטרס

על פי דיווחים שונים, ישראל מקיימת קשרים ביטחוניים חשאיים עם אריתראה, ובשל מיקומה לחוף הים האדום, עשויה אריתראה לשמש את ישראל במאבקה האסטרטגי נגד איראן. אחת התומכות הגדולות של משטרו של אפוורקי היא איחוד האמירויות, שפעילה מאוד לאורך השנים במדינות נוספות באזור, כמו אתיופיה, סודאן ותימן.