פרס נובל לשלום לשנת 2023 הוענק היום (שישי) לנרגס (נרקיס) מוחמד, פעילת זכויות אדם ונשים באיראן. "פרס נובל לשלום מוענק למוחמדי על מאבקה נגד הדיכוי של נשים באיראן ומאבקה לקידום זכויות האזרח והחירום לכל", נמסר בהודעה של ועדת הפרס.

נרגס מוחמדי
נרגס מוחמדי

בעוד ועדת הפרס הכריזה על הזכייה - מוחמדי כלואה בבית הסוהר באיראן, לאחר שנעצרה בעבר כמה פעמים, ואינה יכולה לקבל בעצמה את הפרס - בסך של כמיליון דולרים. "נשים, חיים, חירות", כך פתחה נציגת ועדת פרס נובל לשלום את דבריה - בהוקרה לסיסמת מחאת החיג'אב באיראן, שפרצה לפני קצת יותר משנה, על רקע מותה של מהסא אמיני בידי משמרות הצניעות, לאחר שלא עטתה כיסוי ראש כהלכה.

נרגס מוחמדי נעצרה 13 פעמים והורשעה חמש פעמים בבית המשפט באיראן. היא כלואה ל-31 שנות מאסר, ונגזרו עליה יותר מ-100 מלקות. במעמד הכרזת הפרס הדגישה הנציגה את מאבק הנשים והאזרחים באיראן במסגרת מחאת החיג'אב. מוחמדי הובילה מחאה בכלא אבין הידוע לשמצה בטהראן, שם כלואים אסירים פוליטיים רבים, ונענשה על כך בבידוד. בנוסף, היא הצליחה להבריח מאמר דעה שפורסם בעיתון ניו יורק טיימס, עם הסיסמה: "ככל שיאסרו יותר מאיתנו - כך נתחזק יותר".

מכתב ששלחה מוחמדי לבני משפחתה מכלא אבין בשנת 2015

 

 

ועדת הפרס הודיעה כי היא מבקשת לקדם באמצעות הענקת הפרס הכרה וחיזוק לאסירים ולעצירים ולמאות האלפים שמחו ברחובות איראן. "רק באמצעות שוויון זכויות מלא בין האנשים נשיג שוויון בין האומות ברוח חזונו של אלפרד נובל", סיכמה.

אתמול הוכרז הזוכה בפרס הנובל בספרות. הפרס הוענק לסופר והמחזאי הנורווגי יון פוסה. הפרס ניתן לו על "המחזות והפרוזה החדשניים שלו, הנותנים קול לדברים שאינם נאמרים". לאורך הקריירה שלו כתב פוסה כ-40 מחזות, כמו גם עשרות ספרי פרוזה, שירה, מסות וספרי ילדים. את ספרו הראשון "Radut, svart" ("אדום, שחור") הוציא ב-1983. 

שלשום זכו בפרס נובל בכימיה שלושה חוקרים - הצרפתי מונגי ג. בוונדי מאוניברסיטת MIT, האמריקני לואי אי ברוס מאוניברסיטת קולומביה והרוסי אלכסיי אקימוב. השלושה הם ממפתחי ההתקנים הזעירים שמכונים נקודות קוונטיות, שהן ננו-חלקיקים המתפקדים כמוליכים למחצה, שאפשר להנדס אותם למגוון של שימושים בזכות היכולת לשלוט בתכונות האלקטרוניות והאופטיות שלהם.