בימים האחרונים מתנהלים מאבקים אלימים ועזים בחבל אמהרה שבאתיופיה, ולפי כלי התקשורת המקומיים מאות בני אדם נהרגו עד כה. הרשויות בישראל עוקבות בדאגה אחר המתרחש, מאחר שבאזורי הלחימה יש ריכוז גדול של יהודים – חלקם תושבי אתיופיה וחלקם תיירים ישראלים. משרד החוץ הזהיר מביקור באזורים בהן מתנהלים המאבקים האלימים וביקש - צרו קשר.
הלחימה מתנהלת בערים המרכזיות במחוז אמהרה כגון גונדר, לילבלה והרדר, שבהן יש ריכוזים של יהודים. במחוז אין אינטרנט או טיסות נכנסות בעקבות הלחימה. הצדדים לסכסוך הם מיליציה מקומית בשם "פאנו" והממשל הפדרלי, והלחימה פרצה בשל הניסיון של ממשלת אתיופיה להטמיע את המיליציה המקומית בכוחות הביטחון הכלליים במדינה, ובעקבות החשש של תושבי המחוז לביטחונם.
משרד החוץ הוציא המלצה לישראל השוהים באתיופיה וביקש מהם ליצור קשר – ולא לצאת מהבית. לאור מספר התנגשויות אלימות שאירעו בימים האחרונים במחוז גונדר בין קבוצות מקומיות חמושות לכוחות הביטחון הפדרליים, נחסמו הדרכים לגונדר וממנה ואף שדה התעופה בגונדר סגור. ישראלים השוהים במחוז גונדר, וולו וג'וג'ם מתבקשים להישאר בבתים, לדאוג לזמינותם בטלפונים הניידים, לנקוט באמצעי זהירות מרביים וליצור קשר ולעדכן אודות מצבם באמצעות שגרירות ישראל באדיס או באמצעות חדר המצב של משרד החוץ. כמו כן, מומלץ להימנע מנסיעה למחוז אמהרה ולערים שכנות במחוז. ישראלים המתכננים לצאת לאתיופיה בכלל ולאזורים שציינו לעיל בפרט בעת הקרובה, מתבקשים לשקול הגעתם ולהתעדכן באמצעות התקשורת ואתר משרד החוץ טרם היציאה למקום עד להתבהרות המצב.
שר העלייה והקליטה, אופיר סופר נמצא בקשר מול אנשי משרד החוץ, הסוכנות והגורמים הרלוונטיים. השר מוודא כי כלל הפעולות הנדרשות מבוצעות ועוקב בדריכות אחר המשך האירועים המתרחשים באזור העיר גונדר.
במשרד החוץ אמרו ל-N12 שהם מכירים את האירוע, ושהמחלקה לישראלים בחו"ל של משרד החוץ יחד עם שגרירות ישראל באתיופיה מטפלים במצב ויפרסמו עדכונים בהמשך. בריטניה, צרפת וספרד הוציאו אזהרת מסע לאזור ולא מן הנמנע שגם ישראל תפרסם כזו בקרוב. חלק מהיהודים במחוז ממתינים לאישור עלייה, חלקם זכאים לעלייה לפי חוק השבות, וחלקם תיירים ישראלים שהגיעו לאזור לבקר את משפחותיהם או לטייל.
"כבר משעות הבוקר הממשלה החליטה על הפסקת טיסות ועל הפסקת תנועת יבשתיות, אין יוצא אין נכנס", סיפר גורם בגונדר ל-N12. "מה שמדאיג אותנו הוא שהאזור הזה מתויר גם על ידי ישראלים. אני לא יודע לומר כמה בדיוק ישראלים מטיילים באזור, אבל בתקופה הזאת מאות ישראלים מגיעים לאמהרה בין אם כדי לבקר את משפחותיהם ובין אם כדי לטייל באזור". לפי הערכת הגורם, הוצאת אזהרת מסע על ידי משרד החוץ היא עניין של זמן.
במטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה אמרו שעל הממשלה לפעול נוכח הסכנה לאלפי הממתינים במחנה העולים בגונדר. "בימים אלה מתנהלת לחימה במספר ערים באתיופיה, הדיווחים מדברים על מאות הרוגים בקרבות בין המיליציות לממשל הפדרלי. משרד החוץ אומנם הוציא אזהרה לישראלים אבל במחנה העולים ממתינים אלפי יהודים שאין להם כל מחסה מוגן", נמסר מטעם הארגון.
"מטה המאבק קורא לממשלת ישראל לפעול מיד במבצע להצלת חיי הממתינים בגונדר ולהביאם הביתה לישראל. 4226 יהודים הגישו בקשות עלייה, רובם עומדים בקריטריונים שהגדירה ממשלת ישראל לעליה במסגרת מבצע 'צור ישראל'", הוסיפו.
יו"ר מטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה, אורי פרדניק, אמר: "בעת הזאת, כשאחינו ואחיותינו נתונים בסכנה, עלינו לעשות כל שנדרש כדי לבוא לעזרתם. כפי שממשלת ישראל מיהרה להעלות עשרות אלפים מאוקראינה ומרוסיה עם תחילת הלחימה שם, טוב תעשה אם תעלה את האלפים הבודדים שבאתיופיה, אשר להם בני משפחה המחכים בסבל בארץ. כל המציל נפש אחת - כאילו הציל עולם ומלואו".