נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הקפיד בשבוע האחרון לשדר עסקים כרגיל ולהראות שליטה בימים שלאחר ניסיון המרד של קבוצת וגנר, אירועים שעל פי מומחים רבים מהווים איום חריג על המשך שלטונו של הרודן הרוסי. במסגרת הנאומים שלו השבוע, חשף פוטין פרטים חדשים על הקשר של קבוצת וגנר לממשלת רוסיה – באופן שניכר כי צפוי לסייע בהרשעתו בבית משפט בין-לאומי.

"ממשלת רוסיה מעבירה לקבוצת וגנר סכום של כ-86 מיליארד רובל (יותר ממיליארד דולר) בשנה", חשף פוטין בשבוע שעבר. הנשיא הרוסי דיווח בהרחבה על הקשר של היחידה הצבאית הפרטית של פריגוז'ין עם הממשלה הרוסית, וביקש להוכיח את התלות שלהם בו ואת יכולתו "לסגור להם את הברז" ולמנוע מהם את המשך פעילותו. הוא הוסיף כי פריגוז'ין עצמו הכניס לכיסו הפרטי כ-2 מיליארד רובל בשנה רק ממימון הקרמלין.

כוח וגנר בהשתלטות על העיר רוסטוב ברוסיה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס

מומחי משפט ברחבי העולם מעריכים כי ההודעה של פוטין על תמיכה כלכלית נרחבת בקבוצת וגנר מהווה ראיה חשובה נגדו במשפט שאולי ייערך לו ביום מן הימים בבית הדין הפלילי  הבין-לאומי בהאג. קבוצת וגנר ידועה מזה כעשור בהפרות זכויות האדם החמורות שהיא מבצעת במדינות רבות ברחבי העולם, עוד הרבה לפני תחילת המלחמה באוקראינה. רק במלחמה עצמה כעת, למשל בגזרת הערים באחמוט וסולדאר שבהן נלחמו לוחמי היחידה, קיימות עדויות מוחשיות לביצוע פשעים חמורים ביותר נגד אוכלוסייה אזרחית מצד כוחותיו של פריגוז'ין.

"המילים האלה עשויות להיות בעל משמעויות עם פוטנציאל משמעותי מאוד במונחים של חשיפת המדינה הרוסית לאחריות לפעולות האלה של קבוצת וגנר, ופוטין, באופן פרטי ואישי, כמנהיג המדינה הרוסית", אמר לגרדיאן פיליפ סנדס קיי סי, באוניברסיטת UCL בלונדון, מומחה למשפט בין-לאומי. "מימון קבוצת וגנר לא הופך את פוטין ורוסיה אוטומטית לאחראים למעשי היחידה, אבל זה עשוי לשמש במסגרת חקירה רחבה יותר", אומר דאפו אקנדה, מומחה למשפט בין-לאומי בבית הספר בלבטניק באוקספורד.

קבוצת וגנר, ארכיון (צילום: reuters)
קבוצת וגנר, ארכיון|צילום: reuters

במשך שנים ארוכות ניסו ברוסיה ובקבוצת וגנר להסתיר את הקשרים העמוקים ביניהם, למרות שכבר היה ברור שקבוצת וגנר משמשת כ"יד הארוכה" של משטרו של פוטין. פריגוז'ין, לאורך שנים נחשב למכרו ובעל בריתו של הנשיא הרוסי, פעל בתמיכה ובמימון של הקרמלין כדי לקדם את האינטרסים של מוסקווה. מאז שהחלה המלחמה הפכה קבוצת וגנר ליישות הרבה יותר חשופה תקשורתית, ופריגוז'ין עצמו הפסיק להתכחש לקשר שלו ליחידה. החשיפה הנרחבת שלהם נועדה בראש ובראשונה להגביר את הגיוס והיוקרה של היחידה.

דבריו של פוטין על הקשר הישיר בין מוסקווה לחברה הצבאית הפרטית של פריגוז'ין אינם האינדיקציה היחידה לקשר, שנחשף במלואו בעקבות המרד. גם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב התייחס לפעילות וגנר, בעיקר בהקשר האפריקני. לברוב אמר יותר מפעם אחת לאורך השבוע האחרון כי פעילות וגנר במדינות רבות באפריקה תימשך, בניסיון להרגיע מנהיגים אפריקנים רבים מהאפשרות של הפסקת התמיכה הרוסית בהן.

אנשי קבוצת וגנר בסודאן, 2019
אנשי קבוצת וגנר בסודאן, 2019. תיעוד שפורסם בקבוצת טלגרם רוסית

לאורך שנים ממושכות פעילה קבוצת וגנר באפריקה, למשל בסודאן, בורקינה פאסו, לוב, הרפובליקה המרכז אפריקנית ועוד. אנשי היחידה זוכים למעמד נכבד במדינות רבות ומצליחים להתברג לעמדות בכירות, תוך שהם משמשים כיועצים צבאיים ומדיניים, וגם מסייעים באבטחת המנהיגים וסמלי השלטון במדינה, לעיתים על רקע הפיכות צבאיות לא דמוקרטיות וניסיון להפוך את הממשלה להרבה יותר "פרו-רוסית". מצד אחד משרתים אנשיו של פריגוז'ין את הקרמלין בקידום ההשפעה הרוסית, תוך דחיקת השפעה מערבית (אמריקנית, צרפתית), ומנגד זוכים בגישה לחוזי כרייה יוקרתיים ומצליחים להבריח ולסחור במשאבי טבע בכמויות גדולות.

ראש ה-CIA: חוסר שביעות רצון ברוסיה – הזדמנות של פעם בדור

ביל ברנס, ראש ה-CIA, סוכנות המודיעין המרכזית של ארה"ב, העניק אתמול הצצה מעניינת לפעילות הביון האמריקנית ברוסיה בתקופה האחרונה. לדבריו, על רקע המרד של קבוצת וגנר והמשך המלחמה שאינו נראה באופן, חל גידול ניכר בחוסר שביעות הרצון בקרב גורמים שונים בהנהגה הרוסית – מה שמאפשר להם לגייס סוכנים חדשים.

"חוסר שביעות הרצון מהמלחמה ממשיך לכרסם בהנהגה הרוסית, מתחת לשכבת התעמולה הצרה והדיכוי המאורגן", אמר בכנס אקדמי בלונדון. "חוסר שביעות הרצון הזה יוצר עבורנו הזדמנות של פעם בדור, במסגרת מהלכנו לגייס מקורות אנושיים חדשים. אנחנו לא מתכוונים לפספס את ההזדמנות הזאת", אמר.

ראש ה-CIA וויליאם ברנס (צילום: reuters)
ראש ה-CIA וויליאם ברנס|צילום: reuters

בסוף השבוע דווח כי ברנס ביקר בתחילת חודש יוני בקייב, ונפגש עם נשיא אוקראינה זלנסקי ובכירי מערכת ההגנה והמודיעין בקייב. על פי הדיווח, ברנס התעדכן שם בתוכנית האופרטיבית של אוקראינה, ונאמר לו כי המטרה היא לשחרר כמה שיותר שטחים כבושים על ידי הרוסים ולהתקדם לקראת שיחות שלום לסיום המלחמה עם סיום שנת 2023. בדיווח נוסף נטען כי ברנס התקשר למקבילו הרוסי סרגיי נרישקין בשעות שלאחר סיום המרד של קבוצת וגנר – וביקש להבהיר לו כי ארה"ב אינה קשורה לאירועים הדרמטיים.